Oliwki, z których wytwarzana jest oliwa uprawiane były w państwach Morza Śródziemnego już około 5000 lat p.n.e. Do dnia dzisiejszego można tam spotkać ogromne gaje oliwne, których uprawa związana jest z wieloma tradycjami. W samej Grecji każde drzewo ma swojego właściciela, który o nie dba z należytą starannością.
Dzisiaj
oliwa z oliwek to jedno z najpopularniejszych źródeł tłuszczu roślinnego. Występuje w różnych odmianach i każda z nich posiada unikalne cechy.
Rodzaje oliwy z oliwek:
- czysta oliwa z oliwek (Pure olive oil) – jest to oliwa o najniższej jakości i zwykle najtańsza. Aby zneutralizować silny smak i zawartość kwasu poddawana jest procesom chemicznego rafinowania i filtrowania.
- virgin – określenie to oznacza, że produkcja oliwy odbywała się bez użycia dodatków chemicznych, czyli jest nierafinowana. Ze względu na niższą kwasowość jest lepsza w smaku niż czysta oliwa z oliwek
- extra virgin – jest to najwyższej jakości oliwa. Jest nierafinowana i pochodzi z pierwszego tłoczenia. Charakteryzuje się najlepszym smakiem i zrównoważoną kwasowością.
- oliwa z oliwek tłoczona na zimno – niektóre oliwy tłoczone są przy użyciu gorącej wody i pary wodnej. Ciepło odbiera oliwie delikatny smak dlatego też udoskonalono ten proces i lepsza jakościowo i smakowo oliwa tłoczona jest na zimno. Dzięki temu nie traci cennych wartości i aromatu.
Właściwości oliwy:
Oliwa z oliwek zawiera wszystkie witaminy z owoców oliwek. Jej regularne spożywanie chroni przed chorobami serca, zmniejsza ilość złego cholesterolu LDL, usprawnia procesy trawienne a także równoważy kwasy tłuszczowe w organizmie. Dzięki zawartości kwasu oleinowego chroni przed miażdżycą, cukrzycą i chorobami układu krążenia.
Jak stosować oliwę w kuchni?
Najbardziej popularne zastosowanie oliwy z oliwek jest dodanie jej do sałatek. Można jej użyć także do przygotowania wielu potraw jako substytut masła i innych olei, również do smażenia i pieczenia, ale trzeba pamiętać, że proces ten nie powinien trwać długo, ponieważ oliwa szybko się pali.
Świetnie się sprawdza jako uzupełnienie naszego dania dodana w ostatniej fazie przygotowania posiłku aby jedynie podkreślić smak.
Jedzona solo może nie sprostać naszym oczekiwaniom smakowym dlatego lepszym rozwiązaniem będzie dodanie jej do potraw.
Kiedy najlepiej spożywać oliwę?
Oliwa jako źródło tłuszczu w naszej diecie to bardzo wartościowy produkt. Nie popadajmy jednak w skrajności i niech to nie będzie jedyne źródło tłuszczu. Nasz organizm potrzebuje wielu witamin i minerałów i zdecydowanie nie służą mu monodiety. Oprócz oliwy z oliwek mamy jeszcze olej kokosowy, olej lniany, orzechy, awokado... i oczywiście tłuszcze pochodzenia zwierzęcego zawarte w mięsie, rybach, jajach.
To w jakich porach spożywam tłuszcz zależy od naszego zapotrzebowania, założeń dietetycznych (czy jest to dieta zbilansowana czy białkowo-tłuszczowa lub inna), celu i też preferencji.
Nasze posiłki powinny być zbilansowane, czyli takie które zawierają węglowodany,
białka i tłuszcze. Oliwę zatem możemy dodawać do każdego z nich. Łyżka oliwy to średnio 10g a więc 10g tłuszczu, który musimy wliczyć do bilansu.
Więcej do poczytania:
https://www.sfd.pl/10g_oliwy_z_oliwek_ile_to_mililitrów_-t333794.html
https://www.sfd.pl/Olej_MCT__opis,_zastosowanie.-t275533.html
https://www.sfd.pl/Masło_orzechowe__za_/przeciw-t616960.html
Zmieniony przez - lubiekaszke w dniu 2016-11-09 10:18:11