SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Oliwa z oliwek, kiedy pić i z czym ???

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 97176

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 34 Napisanych postów 437 Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 1526
Witam. zakupiłem właśnie oliwę z oliwek. Mam pytanie, kiedy i z czym ją pić bo za bardzo nie mam pomysłów. Dziś przed snem zjem 6 jajek i wypije 2 łyżki stołowe oliwy.

Czy to dobry pomysł ?

Kiedy powinno się w ciągu dnia pić oliwę z oliwek ? Wiem że przed snem jest polecana jak zje się na noc białko, np twaróg. Nie wiem czy jajka też są dobrym białkiem na noc. I w połączeniu z oliwą będzie się to białko dłużej wchłaniało, czyli praktycznie przez cały okres snu białko się będzie wchłaniało i mięśnia będą rosły całą noc i uchroni to przed nocnym katabolizmem.

Jak oliwa zatem działa w ciągu dnia ??

Acha, cel treningu, masa, waże 113kg, przy 193cm i pracuje fizycznie, więc muszę dostarczyć więcej kcal a jak wiadomo oliwa ma dużo kcal w dodaku są to zdrowe tłuszcze. niektórzy kulturyści wypowiadają się że z tłuszczy biorą energię.

Pozdrawiam Rufi
4
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
eveline Trener personalny Moderator
Ekspert
Szacuny 1440 Napisanych postów 15979 Wiek 36 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 230563
Oliwki, z których wytwarzana jest oliwa uprawiane były w państwach Morza Śródziemnego już około 5000 lat p.n.e. Do dnia dzisiejszego można tam spotkać ogromne gaje oliwne, których uprawa związana jest z wieloma tradycjami. W samej Grecji każde drzewo ma swojego właściciela, który o nie dba z należytą starannością.

Dzisiaj oliwa z oliwek to jedno z najpopularniejszych źródeł tłuszczu roślinnego. Występuje w różnych odmianach i każda z nich posiada unikalne cechy.

Rodzaje oliwy z oliwek:
- czysta oliwa z oliwek (Pure olive oil) – jest to oliwa o najniższej jakości i zwykle najtańsza. Aby zneutralizować silny smak i zawartość kwasu poddawana jest procesom chemicznego rafinowania i filtrowania.

- virgin – określenie to oznacza, że produkcja oliwy odbywała się bez użycia dodatków chemicznych, czyli jest nierafinowana. Ze względu na niższą kwasowość jest lepsza w smaku niż czysta oliwa z oliwek

- extra virgin – jest to najwyższej jakości oliwa. Jest nierafinowana i pochodzi z pierwszego tłoczenia. Charakteryzuje się najlepszym smakiem i zrównoważoną kwasowością.

- oliwa z oliwek tłoczona na zimno – niektóre oliwy tłoczone są przy użyciu gorącej wody i pary wodnej. Ciepło odbiera oliwie delikatny smak dlatego też udoskonalono ten proces i lepsza jakościowo i smakowo oliwa tłoczona jest na zimno. Dzięki temu nie traci cennych wartości i aromatu.

Właściwości oliwy:

Oliwa z oliwek zawiera wszystkie witaminy z owoców oliwek. Jej regularne spożywanie chroni przed chorobami serca, zmniejsza ilość złego cholesterolu LDL, usprawnia procesy trawienne a także równoważy kwasy tłuszczowe w organizmie. Dzięki zawartości kwasu oleinowego chroni przed miażdżycą, cukrzycą i chorobami układu krążenia.

Jak stosować oliwę w kuchni?

Najbardziej popularne zastosowanie oliwy z oliwek jest dodanie jej do sałatek. Można jej użyć także do przygotowania wielu potraw jako substytut masła i innych olei, również do smażenia i pieczenia, ale trzeba pamiętać, że proces ten nie powinien trwać długo, ponieważ oliwa szybko się pali.
Świetnie się sprawdza jako uzupełnienie naszego dania dodana w ostatniej fazie przygotowania posiłku aby jedynie podkreślić smak.
Jedzona solo może nie sprostać naszym oczekiwaniom smakowym dlatego lepszym rozwiązaniem będzie dodanie jej do potraw.

Kiedy najlepiej spożywać oliwę?

Oliwa jako źródło tłuszczu w naszej diecie to bardzo wartościowy produkt. Nie popadajmy jednak w skrajności i niech to nie będzie jedyne źródło tłuszczu. Nasz organizm potrzebuje wielu witamin i minerałów i zdecydowanie nie służą mu monodiety. Oprócz oliwy z oliwek mamy jeszcze olej kokosowy, olej lniany, orzechy, awokado... i oczywiście tłuszcze pochodzenia zwierzęcego zawarte w mięsie, rybach, jajach.
To w jakich porach spożywam tłuszcz zależy od naszego zapotrzebowania, założeń dietetycznych (czy jest to dieta zbilansowana czy białkowo-tłuszczowa lub inna), celu i też preferencji.
Nasze posiłki powinny być zbilansowane, czyli takie które zawierają węglowodany, białka i tłuszcze. Oliwę zatem możemy dodawać do każdego z nich. Łyżka oliwy to średnio 10g a więc 10g tłuszczu, który musimy wliczyć do bilansu.

Więcej do poczytania:
https://www.sfd.pl/10g_oliwy_z_oliwek_ile_to_mililitrów_-t333794.html
https://www.sfd.pl/Olej_MCT__opis,_zastosowanie.-t275533.html
https://www.sfd.pl/Masło_orzechowe__za_/przeciw-t616960.html





Zmieniony przez - lubiekaszke w dniu 2016-11-09 10:18:11
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
s.m.p.a. ODŻYWIANIE
Ekspert
Szacuny 430 Napisanych postów 56364 Wiek 37 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 184874
[https://www.sfd.pl/temat185012] - Rola tłuszczy
[https://www.sfd.pl/temat236263] - Oliwa z oliwek - źródło zdrowia ludów śródziemnomorskich

przeczytaj

piejsz wedle braków w diecie
2

Niedostępny do odwołania. Zdrowia dla WSZYSTKICH!

https://www.facebook.com/pages/Wszystko-Ch**/363238457019620 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 16 Wiek 30 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 462
mieszkam we wloszech oliwa jest tu podstawowym źrudłem tłuszczy,moim zdaniem najlepiej dodawać ja do posiłków np makaronu,ryżu dodaje smaku daniom a przytym dostarcza tłuszczy dotre sa sałatki na oliwie
1
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
s.m.p.a. ODŻYWIANIE
Ekspert
Szacuny 430 Napisanych postów 56364 Wiek 37 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 184874
każdy tłuszcz jest nośnikiem smaku a oliwa to super sprawa w takich daniach
1

Niedostępny do odwołania. Zdrowia dla WSZYSTKICH!

https://www.facebook.com/pages/Wszystko-Ch**/363238457019620 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 34 Napisanych postów 437 Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 1526
Wczoraj już nie chciało mi się jeść wieczorem, ani robić nic specjalnego. to sobie na noc zjadłem 5 jajek na twardo i zapiłem łyżką stołową oliwy. Troche to w smaku i odczuciu OLEJISTE i musiałem przegryźć kilkoma czipsami żeby ten olej z ust zniknął, bo miałem zaoliwione usta. Ale po chwili było już spoko. Myśle że to kwestia przyzwyczajenia.

Czy łyżka stołowa na noc przed snem wystarczy żeby uniknąć katabolizmu na chociaż 4 godziny snu + 5 jajek na twardo ?
4
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
s.m.p.a. ODŻYWIANIE
Ekspert
Szacuny 430 Napisanych postów 56364 Wiek 37 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 184874
przeczytałeś linki które CI podałem? oliwe dawaj do warzyw nie do jajek lub spróbuj zrobic na niej jajecznice
4

Niedostępny do odwołania. Zdrowia dla WSZYSTKICH!

https://www.facebook.com/pages/Wszystko-Ch**/363238457019620 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 34 Napisanych postów 437 Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 1526
Przeczytałem s.m.p.a. i z tego co wyczytałem oliwe z oliwek daje się na zimno do jedzenia. Więc czy jak zrobie na niej jajecznicę to nie straci ona swoich właściwości ( witaminy, kwasy omega 3,6, 9 ) ?

Ja lubie jajecznicę taką dość mocno ściętą. I czy nie jest to marnotrawstwo oliwy, bo przecież zawsze troche jej zostanie na patelni, nawet jak po nałożeniu na talerz jajochy poleje ją pozostałą oliwą z patelni, lejąc z patelni ?? zresztą tak samo jest z ryżem, kaszą itp.

Zmieniony przez - Rufi190 w dniu 2011-03-10 05:06:23
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
s.m.p.a. ODŻYWIANIE
Ekspert
Szacuny 430 Napisanych postów 56364 Wiek 37 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 184874
przy jajecznicy nie masz so się obawiać śmiało
masło też możesz dać

Niedostępny do odwołania. Zdrowia dla WSZYSTKICH!

https://www.facebook.com/pages/Wszystko-Ch**/363238457019620 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 34 Napisanych postów 437 Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 1526
Od 3 dni codziennie wieczorem pije łyżkę stołową Oliwy. Ile oliwy jest w jednej łyżce stołowej w gramach ???

Zaczynam się powoli przyzwyczajać do smaku heheh, od dziś będę pił 2 łyżki oliwy na noc. W jakich porach dnia zalecane jest jeszcze picie oliwy ? Bo z tego co wiem to przez cały dzień można. Tylko w okresie okołotreningowym unikać tłuszczy. Tak ?

I tak przy okazji bo nie chce nowego tematu zakładać. Co jest najlepszym źródłem białka na noc ?? ja zawsze na noc tj. 30 min. przed snem zjadam 5 jajek i do tego, już przed samym snem ta oliwa. Co jeszcze, twaróg i co jeszcze. czy jajka są dobre na noc ?

Pozdrawiam Rufi
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 41 Wiek 45 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 350
Od kiedy to pije sie oliwe ?
swoja drogaa rudi cos ty za glupoty mi w poscie wypisal ?

Zmieniony przez - robinhut79 w dniu 2011-03-23 20:46:07
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 11 Napisanych postów 625 Wiek 30 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 8862
Rufi w jednej lyzce stolowej jest ok. 9g oliwy, oliwe mozesz pic caly dzien wzgledem braku tluszczy w diecie oprocz okresu potreningowego. Jednym z najlepszych zrodel bialka na noc jest twarog, poniewaz kazeina wchlania sie do 6 godzin, co dostarcza nam protein podczas snu, to nie oznacza ze jajka czy inne rzeczy nie moga byc.
Ja stosuje patent z oliwa taki ze wlewam do szklanki wody, dolewam 30g oliwy i szybko wypijam, prawie nie czuc oliwy.
pzdr
4
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Moja Dieta do oceny

Następny temat

Co wziąć na sam poczatek?

WHEY premium