logo
zamknij zamknij

Twarogowe kulki mocy by DJ_DoDo

słowa kluczowe: , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 1087

0 5 0
napisał(a)
Malinowa SZEFOWA KUCHNI Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 1935 Napisanych postów 19812 Wiek 28 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 80468
Twarogowe kulki mocy by DJ_DoDo





Składniki:
- 250 g twarogu
- erytrytol - wg uznania
- 40g ryż preparowany
- 30 g olej kokosowy
- 20 g karobu








1. Do pojemnika, w którym będziemy mogli dokładnie zblendować twaróg wsypujemy karob i słodzik. Zalewamy 10-15ml wody (jak najmniejsza ilość). Dodajemy twaróg i blendujemy na gładką masę. Im bardziej się przyłożymy do blendowania, żeby była głądziutka masa to będzie smaczniejsze. Po zblendowaniu odstawiamy najlepiej do zamrażalnika żeby było twardsze, żeby łatwiej się formowało.

2. Na patelni podpiekamy/prażymy ryż preparowany aby był bardziej chrupiący. Ja spróbowałem część ryżu podprażonego a część nie, obie wersje są pyszne, aczkolwiek w tej prażonej mamy dodatkowo fajny efekt tego co wszyscy lubią - chrupanie :) Poziom uprażenia kwestia indywidualna. Zdejmujemy ryż i wsypujemy do miski. Na patelni lub w garnku rozpuszczamy olej kokosowy, dodajemy Karob i mieszamy aby uzyskać jednolitą masę. Powstałą masę studzimy do temperatury, jak najniższej, ale takiej żeby olej nie wchodził w stan stały. Po ostudzeniu wlewamy do ryżu i dokładnie mieszamy, aby nie było luźnej frakcji czekolady, wszystko ma być na ryżu. Odstawiamy żeby zastygło wszystko na ryżu.

3. Po zastygnięciu polewy na ryżu, wyciągamy Naszą masę z zamrażalnika jeżeli już odpowiednio stwardniała. Formujemy w rękach (warto pomoczyć lekko) małe kulki i obtaczamy w ryżu. Formujemy w rękach kulki wciskając ryż w masę i odkładamy. Kulki lepiej robić nie za duże. Po wykorzystaniu całej masy twarogowej i ryżu nasze kulki konsumujemy lub odkładamy w chłodne miejsce. Warto w zamkniętym pojemniku. Kulki można jeść przez kilka kolejnych dni i nic im się smakowo nie dzieje, aczkolwiek należy mieć na uwadze, że z czasem tracą swoją chrupkość jeżeli Nam na niej zależy. W smaku? Pyszne zarówno dla Nas nieśmiertelnych jak i dla zwykłych zjadaczy chleba.





Przepis na 15 kulek , makro jednej:

Białko: 3,58g
Węglowodany: 3,21g
Tłuszcze: 1,97g
kcal: 44,81



2

„Rób to, co możesz, mając do dyspozycji to, co masz, tam, gdzie jesteś”

Moderator w dziale KUCHNIA SFD http://www.sfd.pl/Kuchnia_SFD-f356.html

Malinowy blog kulinarny http://www.sfd.pl/[BLOG]_Cud,miód_i_MALINA_-t1082118.html 

Krzysztof Piekarz
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120
Masz problem z przybraniem na wadze lub zgubieniem zbędnych kilogramów? Indywidualne plany dietetyczne i treningowe
  • 23 383 spalonych kg tłuszczu
  • 27 059 zbudowanych kg mięśni
Sprawdź więcej
napisał(a)
kingoo
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 4 Wiek 29 lat Na forum 75 dni Przeczytanych tematów 21
moje kulki mocy są nieco inne....
1
napisał(a)
Malinowa SZEFOWA KUCHNI Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 1935 Napisanych postów 19812 Wiek 28 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 80468
Pochwal się jakie

„Rób to, co możesz, mając do dyspozycji to, co masz, tam, gdzie jesteś”

Moderator w dziale KUCHNIA SFD http://www.sfd.pl/Kuchnia_SFD-f356.html

Malinowy blog kulinarny http://www.sfd.pl/[BLOG]_Cud,miód_i_MALINA_-t1082118.html 

napisał(a)
kingoo
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 4 Wiek 29 lat Na forum 75 dni Przeczytanych tematów 21
pisałam, ale mnie wrzuciło z netu ( i zostało tylko 1 zdanie) więc napisze 2 raz, bo warto...

Składniki na około 20 sztuk:
2 szklanki mieszanki orzechów i nasion (orzechy laskowe, włoskie, migdały, łuskane nasiona konopne, ziarna słonecznika)- namoczone najlepiej przez noc w wodzie
1 szklanka płatków owsianych
1 szklanka suszonych daktyli, namoczonych we wrzątku
2 łyżki oleju kokosowego (opcjonalnie), albo masła orzechowego
odrobina soli, pieprzu cayenne ( jesli lubisz pikantny posmak)
Blenduję wszystko na jendolitą masę- zaczynam od orzechów, a na końcu dodaję płatki, jesli te są drobniejsze, to moga takie zostać- nie blenduję ich i tworzę kulki... po ulepieniu schładzam je w lodówce przez kilka godzin- najlepsze sa następnego dnia. A schłodzone w zamrażalniku- sa prawdziwymi delicjami. :)

robię też w wersji z jaglanką , równie świetne.


Zmieniony przez - kingoo w dniu 2017-03-13 09:27:50
napisał(a)
Malinowa SZEFOWA KUCHNI Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 1935 Napisanych postów 19812 Wiek 28 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 80468
Jakąś fotkę masz ?

„Rób to, co możesz, mając do dyspozycji to, co masz, tam, gdzie jesteś”

Moderator w dziale KUCHNIA SFD http://www.sfd.pl/Kuchnia_SFD-f356.html

Malinowy blog kulinarny http://www.sfd.pl/[BLOG]_Cud,miód_i_MALINA_-t1082118.html 

napisał(a)
kingoo
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 4 Wiek 29 lat Na forum 75 dni Przeczytanych tematów 21
no teraz już muszę wykonac, żeby zrobic foty... :)
napisał(a)
lodzianin1 Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 4926 Napisanych postów 209074 Wiek 41 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 652571
fajne te kuleczki

NIE ODPISUJE NA PW !!!!!!



Zapraszam do nowego działu

http://www.sfd.pl/Odchudzanie_i_forma_po_męsku-f445.html


Szukasz pomysłu na smaczny i zdrowy posiłek ?zapraszam do działu Kuchnia-http://www.sfd.pl/Kuchnia_SFD-f356.html

Konsultacje-
cykle , suplementacja ,odżywianie rafalsfd@wp.pl

Pomagamy dzieciakom -http://www.sfd.pl/Nabijamy_Pajacyka_!!-t1138796.html

napisał(a)
lodzianin1 Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 4926 Napisanych postów 209074 Wiek 41 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 652571
kingoo
no teraz już muszę wykonac, żeby zrobic foty... :)



wrzuć jako osobny przepis u nas na stronie

NIE ODPISUJE NA PW !!!!!!



Zapraszam do nowego działu

http://www.sfd.pl/Odchudzanie_i_forma_po_męsku-f445.html


Szukasz pomysłu na smaczny i zdrowy posiłek ?zapraszam do działu Kuchnia-http://www.sfd.pl/Kuchnia_SFD-f356.html

Konsultacje-
cykle , suplementacja ,odżywianie rafalsfd@wp.pl

Pomagamy dzieciakom -http://www.sfd.pl/Nabijamy_Pajacyka_!!-t1138796.html

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Kokosowe muffinki czekoladowe

Następny temat

Drożdżówki z Serem LowCarb by natalijka

Plan treningowy dla początkujących kobiet

Ziemniaki a odchudzanie

Pas treningowy – używać czy nie?

WIELKI powrót Marty Banasik!

Ekspresowa "pizza" z ciecierzycy

Co dają spalacze tłuszczu?

Prosty sposób na dostarczenie wapnia i magnezu

Mateusz Zagórowski - Mistrz Polski w kategorii Kulturystyka Mężczyzn do 90 kg