SFD.pl - fitness, kulturystyka, trening, dieta i suplementacja

Tarta z kurczakiem i warzywami na orkiszowym spodzie

temat działu:

Kuchnia SFD

słowa kluczowe: , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 6283

napisał(a)
Ekspert
Szacuny 141 Napisanych postów 217 Wiek 30 lat Na forum 7 lat Przeczytanych tematów 1121
Składniki na 4 porcję:

Ciasto:

100 g mąki orkiszowej+100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
80 g masła
25 ml wody
1 jajko
1/2 łyżeczki soli
Masa:

3 jajka
250 g piersi z kurczaka
pół cebuli
2 łyżki kremowego serka
1/2 pora
1 średnia papryka
gałązka rozmarynu
2 ząbki czosnku
4 łyżki mleka
20 g sera żółtego
kilka kropel octu jabłkowego
1 średnia cukinia
sól ,pieprz, zioła prowansalskie
Przygotowanie:

Mąkę przesiać do miski ,połączyć z resztą składników i zagnieść ciasto. Ciasto powinno być miękkie i plastyczne. Zawinąć w folie i odstawić do lodówki na 30 minut. Następnie wyjąc, rozwałkować i ułożyć w foremce w której będziemy piekli tarte. Piekarnik nagrzać do 200° i podpiec ciasto przez około 20 minut, wcześniej nakłuwając je widelcem.
Pierś z kurczaka pokroić w niedużą kostkę i zamarynować w łyżce oliwy, occie , solidnej szczypcie ziół prowansalskich oraz soli i pieprzu. Cukinie zetrzeć na tarce, wcześniej wydrążając z niej środek. Reszce warzyw pokroić wedle uznania. Mięso przesmażyć na łyżce oliwy, powoli dorzucając do niego warzywa(partiami). Smażyć całość około 10-15 minut i wstępnie doprawić do smaku. Jajka połączyć z mlekiem tartym serem i kremowym serkiem, wymieszać trzepaczką na jednolitą konsystencje i również doprawić.
Na podpieczony spód tarty wyłożyć kurczaka z warzywami i zalać masą jajeczną. Piec w 180° przez około 25 minut. Smacznego :).


Białko: 30 g

Węglowodany: 42 g

Tłuszcze: 36 g

Kcal: 630



9
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120
Masz problem z przybraniem na wadze lub zgubieniem zbędnych kilogramów? Indywidualne plany dietetyczne i treningowe
  • 23 383 spalonych kg tłuszczu
  • 27 059 zbudowanych kg mięśni
Sprawdź więcej
napisał(a)
lodzianin1 Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6919 Napisanych postów 216461 Wiek 41 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 804259
jak zwykle z klasą
1

treningi,cykle,suplementacja,odchudzanie,masa pisz-treningirafal@gmail.com

napisał(a)
Malinowa SZEFOWA KUCHNI Moderator
Ekspert
Szacuny 2313 Napisanych postów 20243 Wiek 29 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 85753
Musi być pyszna

„Rób to, co możesz, mając do dyspozycji to, co masz, tam, gdzie jesteś”

Moderator w dziale KUCHNIA SFD http://www.sfd.pl/Kuchnia_SFD-f356.html

Malinowy blog kulinarny http://www.sfd.pl/[BLOG]_Cud,miód_i_MALINA_-t1082118.html 

napisał(a)
Ekspert
Szacuny 968 Napisanych postów 4938 Wiek 27 lat Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 81939
Wygląda kozacko
1

Per aspera ad astra

Nie ma odpornych na ciosy, są tylko źle trafieni

napisał(a)
Znawca
Szacuny 33 Napisanych postów 1556 Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 35107
Kozacko wygląda, jak będę w domu to spróbuje zrobić.

Tego sera to jest 20g, czy 200g, bo na zdjęciu widać, jakby więcej było :D
1
napisał(a)
Ekspert
Szacuny 141 Napisanych postów 217 Wiek 30 lat Na forum 7 lat Przeczytanych tematów 1121
szczerze sera dałem na oko :P, proponuje zrobić tak samo :)
1
napisał(a)
Ekspert
Szacuny 744 Napisanych postów 2672 Wiek 37 lat Na forum 4 lata Przeczytanych tematów 7327
same oczy jedzą

Zapraszam do swojego bloga w kuchni SFD-http://www.sfd.pl/[BLOG]_Agnieszka_w_kuchni_-t1077115.html 

napisał(a)
Ekspert
Szacuny 104 Napisanych postów 180 Wiek 25 lat Na forum 6 lat Przeczytanych tematów 5990
Mniam, polecam :D


napisał(a)
Ekspert
Szacuny 141 Napisanych postów 217 Wiek 30 lat Na forum 7 lat Przeczytanych tematów 1121
Ciesze się ze ktoś powrócił do tego przepisu po takim czasie :), mimo mojej mniejszej aktywności na forum ;). serce się raduje że smakowało :) wygląda pysznie.
napisał(a)
Ekspert
Szacuny 104 Napisanych postów 180 Wiek 25 lat Na forum 6 lat Przeczytanych tematów 5990
Dodam jeszcze, ze specjalnie formę do tego przepisu zamówiłam :D
napisał(a)
Malinowa SZEFOWA KUCHNI Moderator
Ekspert
Szacuny 2313 Napisanych postów 20243 Wiek 29 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 85753
Wygląda naprawdę dobrze A Ciebie ASFI zapraszam do większej aktywności na forum, bo zawsze wrzucałeś świetne i pomysłowe przepisy

„Rób to, co możesz, mając do dyspozycji to, co masz, tam, gdzie jesteś”

Moderator w dziale KUCHNIA SFD http://www.sfd.pl/Kuchnia_SFD-f356.html

Malinowy blog kulinarny http://www.sfd.pl/[BLOG]_Cud,miód_i_MALINA_-t1082118.html 

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

pierś z kurczaka- jak przyrządzic ?

Następny temat

[BLOG] Kendi na Bombie,w Kuchni :-)

Jak szybko zwiększyć masę mięśniową? Jak szybko zwiększyć masę mięśniową? Suplementy dla sprintera Suplementy dla sprintera Warsztat: przysiady Warsztat: przysiady Mięsna zapiekanka z żółtym serem Mięsna zapiekanka z żółtym serem Michał Karmowski i Akop Szostak śpiewają! Michał Karmowski i Akop Szostak śpiewają! IV edycja Konferencji Fitness PEI już 24 marca 2018 na PGE Narodowym w Warszawie! IV edycja Konferencji Fitness PEI już 24 marca 2018 na PGE Narodowym w Warszawie! Dieta IF - 3 powody, dla których warto stosować przerywany post Dieta IF - 3 powody, dla których warto stosować przerywany post Zerwanie mięśnia, jak do tego dochodzi? Zerwanie mięśnia, jak do tego dochodzi?