SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Pieczywo, które wybrać?

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 6954

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 7 Napisanych postów 2175 Wiek 36 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 10847
Witam, pozwolę sobie scharakteryzować kilka rodzajów pieczywa :)


CHLEB ŻYTNI



* produkowany z mąki żytniej z dodatkiem krojonego ziarna żyta, posiadającego właściwości antymiażdżycowe i absorpcyjne - pochłania substancję tworząca kamień w woreczku żółciowym
* ze względu na dużą ilość błonnika przyspieszającego trawienie, niezmiernie ważny w jadłospisie osób pragnących pozbyć się zbędnych kilogramów
* zapobiega powstawaniu procesów fermentacyjnych w żołądku i chroni przed chorobami jelit



CHLEB RAZOWY MIESZANY



* wypiekany z mąki razowej bogatej w błonnik, białko, witaminy z grupy B i E, prowitaminę A oraz mikroelementy: fosfor, żelazo, magnez
* odpowiednia ilość składników mineralnych korzystnie działa na pracę serca, wspomaga obniżenie cholesterolu, chroni przed sklerozą, pomaga zwalczyć anemię i przeciwdziała miażdżycy
* duża zawartość błonnika reguluje proces trawienia



CHLEB RAZOWY MIESZANY NA MIODZIE




* chleb produkowany na kwasie naturalnym, metoda fermentacji wielofazowej
* wypiekany z 70% mąki żytniej razowej, zawierającej znaczną ilość zewnętrznych części ziarna - błonnika oraz soli mineralnych i witamin z grupy B oraz 30% mąki pszennej jasnej, która poprawia strukturę miękiszu chleba
* syrop skrobiowy i cukier inwertowany aromatyzowany zwiększają ilość cukrów prostych, łatwych w trawieniu oraz polepszają smak i wygląd chleba, dodatek naturalnego miodu nadaje specyficzny smak chleba
* pieczywo zalecane w codziennej diecie, ze względu na regulację trawienia oraz działanie przeciwmiażdżycowe



CHLEB WIEJSKI



* chleb produkowany na kwasie naturalnym, metodą fermentacji wielofazowej z dodatkiem drożdży
* jego smak przypomina smak tradycyjnego wiejskiego chleba; nawiązuje do niego także kształt bochenka (dł. około 70 cm)
* chleb trafia do klienta pokrojony na duże kromki; paczka ma gramaturę 0,50 kg
* wierzch bochenka posypany jest makiem
* dodatek płatków ziemniaczanych i tłuszczu roślinnego poprawia strukturę miękiszu (staje się ona drobnoporowata, chleb jest wilgotny, miękki) oraz wydłuża okres przydatności do spożycia)



CHLEB SOJOWY




* produkowany na kwasie naturalnym, metodą wielofazową z dodatkiem drożdży; zaliczany do grupy pieczywa mieszanego o wysokiej wartości odżywczej
* surowce podstawowe to mąka żytnia, mąka pszenna, słód jęczmienny oraz ponad 10% ziaren soi (wcześniej podgotowanych) - wzbogaca chleb w wysokowartościowe i bardzo dobrze przyswajalne białko roślinne, tłuszcz o wysokiej zawartości kwasów tłuszczowych NNKT, składniki mineralne (fosfor, żelazo, magnez) oraz witaminy z grupy B i PP



CHLEB WIELOZIARNISTY



* należy do grupy pieczywa mieszanego pszenno - żytniego
* zawiera znaczne ilości mąki gruboziarnistej oraz cenne dodatki: ziarna słonecznika, lnu, sezamu, i płatki owsiane
* bogaty zestaw składników powoduje, że jest to pieczywo o wysokiej wartości odżywczej, wpływa na prawidłową przemianę materii, ma działanie przeciwmiażdżycowe
* dodatek sezamu nadaje chlebowi specyficzny aromat



CHLEB OWIES



* produkowany na kwasie naturalnym metodą fermentacji wielofazowej z dodatkiem drożdży
* znaczna ilość słonecznika i płatków owsianych zwiększa ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz wzbogaca chleb w witaminy B1, B6, PP oraz żelazo, magnez , cynk i mangan
* olej roślinny i płatki ziemniaczane wydłużają okres przydatności do spożycia do 5 dni




Zmieniony przez - Wassup88 w dniu 2008-04-24 11:06:42

Każdy ma to po prostu w dupie. Oprócz Ciebie. Jesteś z tym sam. Zwycięstwo albo porażka!!

Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Najnowsza odpowiedź. Aktualizacja:
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 18 Napisanych postów 2032 Wiek 33 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 15756
Artykuł ok, ale do każdego opisu dodałbym jeszcze plusy, minusy, który jest najlepszy i w jakiej sytuacji/diecie :)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 98 Napisanych postów 6776 Wiek 38 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 50488
Praca ciekawa, przydatna, ale przydałoby się to opatrzeć komentarzem ile jeść, dlaczego nie jeść itp. I trochę więcej pieczywa:)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11149 Napisanych postów 51567 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Ja jadam zytni razowy, lekko kwaskowy smak ma - bardzo go lubię
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 13 Napisanych postów 10598 Wiek 37 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 47808
dobra robota ja wybieram albo razowy albo żytni!!
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 8 Napisanych postów 214 Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 1943
mam rozumiec ze każdy z nich nadaje sie do diety ze wzgledu na złożonosc węglowodanów?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 7 Napisanych postów 2175 Wiek 36 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 10847
kazdy z tych chlebów jest zdrowszy od pszennego pieczywa, więc jedz który Ci najbardziej smakuje mi ostatnio posmakował wieloziarnisty naprawde pychota

Każdy ma to po prostu w dupie. Oprócz Ciebie. Jesteś z tym sam. Zwycięstwo albo porażka!!

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 6 Napisanych postów 248 Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 3160
Ogólnie czym mniej przetworzone składniki użyte do wypieku tym lepiej.
Dzisiaj mamy dostęp do pieczywa robionego z mąki z pełnego przemiału o bardzo wysokich walorach smakowych. Choć szczerze, dużo też jest na rynku pieczywa z pełnego przemiału (albo tak się nazywa tylko) bardzo wątpliwej jakości

Pozdrawiam

Piotr Folęga
kULTURYSTYKA.PL

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Specjalista
Szacuny 62 Napisanych postów 11895 Wiek 35 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 164753
zmień chleb na ryz/kasze
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Specjalista
Szacuny 68 Napisanych postów 22971 Wiek 36 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 91876
hehe ciekawe zestawienie

chociaż osobiście praktycznie nie jem pieczywa.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 3 Napisanych postów 310 Wiek 34 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 4035
Hehe napracowale sie wiec dam ci SOGA < moj 1 ktory przyznam>
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 8 Napisanych postów 547 Wiek 42 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 2264
Sogosław za chęci, ale mogło by być więcej info... ;)

sam nie wiem...

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Bieganie na czczo??

Następny temat

HIIT na rowerku stacyjnym ?

WHEY premium