CHLEB ŻYTNI
* produkowany z mąki żytniej z dodatkiem krojonego ziarna żyta, posiadającego właściwości antymiażdżycowe i absorpcyjne - pochłania substancję tworząca kamień w woreczku żółciowym
* ze względu na dużą ilość błonnika przyspieszającego trawienie, niezmiernie ważny w jadłospisie osób pragnących pozbyć się zbędnych kilogramów
* zapobiega powstawaniu procesów fermentacyjnych w żołądku i chroni przed chorobami jelit
CHLEB RAZOWY MIESZANY
* wypiekany z mąki razowej bogatej w błonnik, białko, witaminy z grupy B i E, prowitaminę A oraz mikroelementy: fosfor, żelazo, magnez
* odpowiednia ilość składników mineralnych korzystnie działa na pracę serca, wspomaga obniżenie cholesterolu, chroni przed sklerozą, pomaga zwalczyć anemię i przeciwdziała miażdżycy
* duża zawartość błonnika reguluje proces trawienia
CHLEB RAZOWY MIESZANY NA MIODZIE
* chleb produkowany na kwasie naturalnym, metoda fermentacji wielofazowej
* wypiekany z 70% mąki żytniej razowej, zawierającej znaczną ilość zewnętrznych części ziarna - błonnika oraz soli mineralnych i witamin z grupy B oraz 30% mąki pszennej jasnej, która poprawia strukturę miękiszu chleba
* syrop skrobiowy i cukier inwertowany aromatyzowany zwiększają ilość cukrów prostych, łatwych w trawieniu oraz polepszają smak i wygląd chleba, dodatek naturalnego miodu nadaje specyficzny smak chleba
* pieczywo zalecane w codziennej diecie, ze względu na regulację trawienia oraz działanie przeciwmiażdżycowe
CHLEB WIEJSKI
* chleb produkowany na kwasie naturalnym, metodą fermentacji wielofazowej z dodatkiem drożdży
* jego smak przypomina smak tradycyjnego wiejskiego chleba; nawiązuje do niego także kształt bochenka (dł. około 70 cm)
* chleb trafia do klienta pokrojony na duże kromki; paczka ma gramaturę 0,50 kg
* wierzch bochenka posypany jest makiem
* dodatek płatków ziemniaczanych i tłuszczu roślinnego poprawia strukturę miękiszu (staje się ona drobnoporowata, chleb jest wilgotny, miękki) oraz wydłuża okres przydatności do spożycia)
CHLEB SOJOWY
* produkowany na kwasie naturalnym, metodą wielofazową z dodatkiem drożdży; zaliczany do grupy pieczywa mieszanego o wysokiej wartości odżywczej
* surowce podstawowe to mąka żytnia, mąka pszenna, słód jęczmienny oraz ponad 10% ziaren soi (wcześniej podgotowanych) - wzbogaca chleb w wysokowartościowe i bardzo dobrze przyswajalne białko roślinne, tłuszcz o wysokiej zawartości kwasów tłuszczowych NNKT, składniki mineralne (fosfor, żelazo, magnez) oraz witaminy z grupy B i PP
CHLEB WIELOZIARNISTY
* należy do grupy pieczywa mieszanego pszenno - żytniego
* zawiera znaczne ilości mąki gruboziarnistej oraz cenne dodatki: ziarna słonecznika, lnu, sezamu, i płatki owsiane
* bogaty zestaw składników powoduje, że jest to pieczywo o wysokiej wartości odżywczej, wpływa na prawidłową przemianę materii, ma działanie przeciwmiażdżycowe
* dodatek sezamu nadaje chlebowi specyficzny aromat
CHLEB OWIES
* produkowany na kwasie naturalnym metodą fermentacji wielofazowej z dodatkiem drożdży
* znaczna ilość słonecznika i płatków owsianych zwiększa ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz wzbogaca chleb w witaminy B1, B6, PP oraz żelazo, magnez , cynk i mangan
* olej roślinny i płatki ziemniaczane wydłużają okres przydatności do spożycia do 5 dni
Zmieniony przez - Wassup88 w dniu 2008-04-24 11:06:42
Każdy ma to po prostu w dupie. Oprócz Ciebie. Jesteś z tym sam. Zwycięstwo albo porażka!!