Ostatnio wywiązała się jakaś dyskusja o tym suplemencie... Poszukałem w zasobach i znalazłem! Uzupełniłem i uaktualniłem... Artykuł pt. "Orotan - zapomniany anabolik" jest do przeczytania na mojej stronce autorskiej, pod adresem:
www.slawomirambroziak.pl
Również przejście z niebieskiego baneru w moim podpisie: "Sławomir Ambroziak - zaprasza".
Nie wiesz jakie suplementy wybrać? Oferty sklepów cie przytłaczają? Ściągawka z godnych uwagi w moim profilu okno ZAINTERESOWANIA!!!
Ekspert -
1245780666000
mentos_
Wysłana - 23 czerwca 2009 20:26
i ja również
Specjalista -
1245781576000
Skerx
Wysłana - 23 czerwca 2009 20:46
Fajnie i przejrzyscie napisane. Jednakze, wedlug mnie nie ma wiekszej roznicy, czy prowadzimy suplementacje monohydratem, jabłczanem, czy tez orotanem, o ktorym ostatnimi czasy jest glosno - efektywnosc bedzie podobna(ofc zalezna od wielu innych czynnikow).
Jedna z bardziej przemądrzałych osób na forum.
Specjalista -
1245782778000
ambroziak
Wysłana - 23 czerwca 2009 20:59
W poście o glicerolu była podobna dyskusja. Powiem tak: teoria teorią, ale - jak do tej pory - tylko Albion udowodnił w badaniach przewagi swojej kreatyny (chelatu kreatynowego magnezu) nad monohydratem. Słyszałem jednak od praktyków, że orotan daje dobre efekty!
S. Ambroziak
Specjalista -
1245783558000
Skerx
Wysłana - 23 czerwca 2009 21:10
Rozne osoby, rozne organizmy to i rozne zdania. Jedni wola orotan, drudzy mono, inni zas wielbia jabłczan. Nie neguje, zeby nie bylo, dzialania orotanu, bo wedlug mnie, dobrze wykorzystany, da spodziewane efekty. Chodzilo mi jedynie o to, ze pomimo powstawania nowych form kreatyny nie nalezy sie sugerowac ich cena/reklama, a zwrocic uwage na to, ze w glownej mierze efektywnosc danego cyklu uzalezniona bedzie od czynnikow takich jak dieta, trening, czy regeneracja poza treningowa.
Tak, czy owak, bardzo fajnie napisane.
Specjalista -
1245784252000
eNd_
Wysłana - 23 czerwca 2009 21:25
czytałem już jakiś czas temu na sdw bodajże
ale i wersję po aktualizacji przeczytam
co do orotanu, zakupiłem przetestuję nie ma to jak przekonać się na własnej skórze
"Chęci i cierpliwość to wielbłądy, które mogą Cię przewieźć przez każdą pustynię"
Ekspert -
1245785150000
Skerx
Wysłana - 23 czerwca 2009 21:43
End racja Koniecznie zdaj relacje
Specjalista -
1245786197000
faftaq
Wysłana - 23 czerwca 2009 21:45
mozna prosic o link do (jesli jest w necie), do badania gdzie magnezowy chelat wypada lepiej niz mono, tudziez - o samo badanie, lub jego abstrakt?
Układanie diet i konsultacje z zakresu żywienia i suplementacji we wspomaganiu wysiłku i pracy nad estetyką sylwetki: diet.sportowa@gmail.com
Ekspert -
1245786342000
marceliono
Wysłana - 23 czerwca 2009 21:50
swietny artykul, wlasnie takiej wiedzy na temat orotanu kreatyny mi brakowalo.
skerx- nie zgodze sie z Twoja teoria niestety, probowalem na sobie roznego rodzaje mono, stacki czy jablczan. za to zadną odzywka nie bylem zauroczony tak jak orotanem (konkretnie bralem clouta). efekty przebily wszelkie oczekiwania i polecilem je kolegom na silowni, oni rowniez zakoch**ą sie po kolei w tym suplemencie. (a nie mowie tu o sezonowcach ale o ludziach regularnie cwiczacych). sam bys sprobowal a bys zobaczyl na czym polega gorowanie orotanu nad mono
czytajac ten artykul wyjasnil mi sie efekt napompowanych miesni, z poczatku myslalem ze to poprostu jakis dobry pompujacy a to bylo zwiazanie ze zwiekszonych magazynowaniem glikogenu w miesniach a ten efekt naprawde byl widoczny i nie to ze sobie wymyslilem, bo zauwazylo to niezaleznie kilka osob
ps. ambroziak, nie wiem na ile Cie obchodzą sogi ale oczywiscie dalem
Zmieniony przez - marceliono w dniu 2009-06-23 21:51:24
Zmieniony przez - marceliono w dniu 2009-06-23 21:52:12