logo
zamknij zamknij

Biszkopt z jeżynową galaretką by MissInvincible

słowa kluczowe: , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 460

0 5 0
napisał(a)
Malinowa SZEFOWA KUCHNI Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 2145 Napisanych postów 20063 Wiek 28 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 83607
Biszkopt z jeżynową galaretką by MissInvincible








Składniki:

Biszkopt:
- 5 dużych jaj
- 30g skrobii ziemniaczanej
- 30g mąki pszennej
- 40g mąki gryczanej
- 20g wheya szarlotkowego
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki erytrolu

Masa czekoladowa:
-30g wheya czekoladoweog
-10g kakao
-50ml mleka
- 3 wafle kukurydziane

Galaretka:
-galaretka truskawkowa bez cukru (u mnie 23g)
-ok 300ml ciepłej wody
-200g jeżyn/jagód/malin


Wykonanie:

Białka ubić na sztywną pianę. Dodać słodzidło a następnie żółtka i dalej ubijać. Powoli dodawać miks mąk, wheya i proszku do pieczenia cały czas miksując. Gotową masę przelać do wysmarowanej tłuszczem/wyłożonej papierem do pieczenia formy i włożyć do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Piec ok 15minut.
Owoce dokładnie zblendować i połączyć z rozrobioną w ciepłej wodzie galaretką. Wstawić do lodówki do schłodzenia.

Upieczony biszkopt wystudzić. Rozrobić wheya z mlekiem i kakao. Dolać wody jesli masa jest zbyt gęsta. Masą wysmarować wierzch ciasta a następnie posypać pokruszonymi waflami. Na to wyłożyć schłodzoną galaretkę owocową i wstawić na parę godzin do lodówki.

** jesli chodzi o pieczenie to jak zawsze zastrzegam, że ja obserwuję ciasto w trakcie - mam dziwny piekarnik i nigdy nie piekę tak jak jest w oryginalnym przepisie podane.


Gotowe

Makro:

Dla jednego kawałka (1/8 ciasta) :
145,0 kcal
B:11,0 g
W:15,0 g
T:4,5 g



1

„Rób to, co możesz, mając do dyspozycji to, co masz, tam, gdzie jesteś”

Moderator w dziale KUCHNIA SFD http://www.sfd.pl/Kuchnia_SFD-f356.html

Malinowy blog kulinarny http://www.sfd.pl/[BLOG]_Cud,miód_i_MALINA_-t1082118.html 

Krzysztof Piekarz
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120
Masz problem z przybraniem na wadze lub zgubieniem zbędnych kilogramów? Indywidualne plany dietetyczne i treningowe
  • 23 383 spalonych kg tłuszczu
  • 27 059 zbudowanych kg mięśni
Sprawdź więcej
napisał(a)
DJ_DoDo
Ekspert
Szacuny 643 Napisanych postów 1138 Wiek 26 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 32011
wygląda przepięknie :) od razu czuć wiosnę, że zaczną się ciacha i desery ze świeżymi owocami a co najważniejsze niedługo truskawki i zacznie się truskawkowy festiwal u mnie w kuchni :D
z początku sądziłem, że węgli będzie dużo dużo więcej a tymczasem bardzo przyjemnie makro wygląda :)
napisał(a)
missInvincible
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 1189 Napisanych postów 4122 Wiek 25 lat Na forum 3 lata Przeczytanych tematów 100074
makro jest dobre jak na takie ciacho ja tylko czekam aż pojawią się truskawy i wtedy będę żyć tylko na owocach
1

""Doubt is enemy number one of progression"

Dziennik : http://www.sfd.pl/DT_MissInvincible-t1065640.html

Blog kulinarny: http://www.sfd.pl/[BLOG]_MissInvincible_w_kuchni-t1100371.html 

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Wysokobiałkowy omlet owsiany!

Następny temat

Brak inwencji (chwilowy)

Kortyzol i jego znaczenie dla sportowca

Sterydy anaboliczno-androgenne a podaż protein

Glikogen VS trening na czczo

Patrycja Zahorska dołączyła do Fenix Team!

Co jeść przed treningiem?

Takiej nagrody jeszcze nie było!!!

Nabiał - podstawa diety czy zagrożenie dla zdrowia?

Czy wysokie spożycie cukru wpływa niekorzystnie na skórę, włosy i paznokcie?