[...] zwiększy się z 4,9 mln do 5,8 mln osób. Jak się zmieniamy W starszym wieku dochodzi do wielu zmian w funkcjonowaniu organizmu. Mniej wydajnie pracuje układ pokarmowy (zmniejszenie wydzielania soków trawiennych, zahamowanie ruchów robaczkowych), co może powodować częste występowanie niestrawności, biegunek lub zaparć. Maleje również [...]
[...] dzięki czemu w trakcie jego stosowania nie pojawiają się zależne od testosteronu objawy zwiększenia masy ciała i nadmiernego owłosienia. Podawanie finasterydu powoduje zmniejszenie stężenia DHT w surowicy, moczu i DHT występującego w gruczole krokowym, dlatego następuje zmniejszenie rozmiarów gruczołu krokowego, zwiększenie maksymalnej [...]
[...] Cu, Ca), hormony (intermedyna - wydzielana przez część pośrednią przysadki mózgowej; niektóre hormony nadnerczy). Promienie pozafiołkowe uintensywniają melanogenezę poprzez zmniejszenie ilości grup sulfhydrylowych, które hamują melanogenezę. Do syntezy melaniny potrzebne są między innymi aminokwasy: tryptofan fenyloalanina oraz tyrozyna. Skóra [...]
[...] w glikogen, zwiększa transport do wnętrza komórek wolnych aminokwasów, a następnie powoduje syntezę białka mięśni. GH podawany z zewnątrz zwierzętom doświadczalnym powoduje zmniejszenie stężenia w osoczu krwi wolnych aminokwasów, mniejsze wydalanie z moczem mocznika co związane jest z zaobserwowanym u tych zwierząt dodatnim bilansem azotowym. GH [...]
[...] i wzmożenie siły jego skurczu, duże dawki działają depresyjnie- może ci stanąć serducho, ale bez obaw; wzrost ciśnienia tętniczego (RR), to wiadome; rozszerzenie oskrzeli, zmniejszenie napięcia i zahamowanie perystaltyki przewodu pokarmowego (jak ktoś miał apetyt to gratuluję), wzrost napięcia zwieracza pęcherza moczowego, spotkać można się też [...]
[...] rafinowanych węglowodanów. Cukier w nich zawarty dostaje się szybko do krwi i tym samym podnosi poziom glukozy, co jest zjawiskiem niekorzystnym (hipoglicemia). To powoduje zmniejszenie poziomu energii. Węglowodanów prostych o dużej zawartości cukrów należy szczególnie nikać przed i po treningu. Najnowsze badania wykazały i ujawniły większe niż [...]
[...] rafinowanych węglowodanów. Cukier w nich zawarty dostaje się szybko do krwi i tym samym podnosi poziom glukozy, co jest zjawiskiem niekorzystnym (hipoglicemia). To powoduje zmniejszenie poziomu energii. Węglowodanów prostych o dużej zawartości cukrów należy szczególnie nikać przed i po treningu. Najnowsze badania wykazały i ujawniły większe niż [...]
[...] minimalny/zerowy wpływ. Ale teraz tak: jesli pokazuje ze ma jakis wplyw pozytywny ( z reguly obnizenie poziomu glukozy,insuliny,poziom LDL,poziom trojglicerydów,czy tez zmniejszenie BMI,utrata tkanki tluszczowej) to bardzo dobrze. Czesc ktora nie pokazuje istotnych roznic tez swiadczy o czyms! O czym? O tym ze jedzenie co 2-3h nie jest [...]
[...] zaangażowane było nie więcej niż30% masy mięśniowej. Zmęczenie lokalne ostre- wynik intensywnej pracy organizmu, charakteryzuje się nagromadzeniem kwaśnych metabolitów, zmniejszeniem zasobów energetycznych, mikrourazami i bólem. Zmęczenie lokalne przewlekłe- skutek długotrwałego obciążenia fizycznego, powoduje stopniowe zmniejszanie się [...]
[...] i mineralami - mi sie fajnie czytalo Różnice między witaminami naturalnymi a syntetycznymi Owoce i warzywa dostarczają składników odżywczych, które wpływają na zmniejszenie ryzyka zachorowań i codziennie uzupełniają niezbędne organizmowi witaminy, minerały i kalorie. Znana jest budowa niektórych składników wchodzących w skład warzyw [...]
[...] podchwytem na szerokość barków, to obydwie głowy bicepsa pracują równomiernie, zwiększenie szerokości uchwytu powoduje większe zaangażowanie głowy długiej, natomiast zmniejszenie szerokości uchwytu przenosi nacisk na głowę krótka, co pewien czas warto zmieniać szerokość uchwytu (z rozsądkiem). Podczas ruchu barki powinny być opuszczone do [...]
[...] małej ilości białka. Nadmiar białka przyczyni się do wystąpienia osteoporozy, nadkwaśności i wielu innych powszechnych schorzeń. Wydaje się, że podstawową dobrą radą jest zmniejszenie spożycia mięsa, jednoczesne nie łączenie go w jednym posiłku z węglowodanami oraz zaprzestanie obłędu zatytułowanego: "wszystko co tłuste jest niezdrowe". Mity o [...]
[...] zwłaszcza w wieku dojrzewania płynie wiele korzyści. Aktywność fizyczna powoduje: *redukcję czynników ryzyka przedwczesnego rozwoju chorób przewlekłych np. osteoporozy *zmniejszenie ryzyka zapadalności na raka, cukrzycę *przyspieszenie metabolizmu *zwiększenie szansy na osiągnięcie optymalnego rozwoju fizycznego *wzmocnienie mięśni, [...]
[...] zwiększenia efektywności naszych treningów, co w sumie powinno skutkować przyrostem masy mięśniowej. Kolejnym pozytywnym efektem suplementacji HCA powinno być zmniejszenie łaknienia, wszak zwiększenie zasobów glikogenu, warunkuje stabilizację poziomu cukru we krwi, tym samym nie powinno dochodzić do niekontrolowanego wzrostu [...]
[...] efektu jest kierowana zwrotnie do właściwego gruczołu, który reaguje zwiększonym wydzielaniem na obniżony poziom hormonu (lub na osłabienie wywieranego przezeń efektu) lub zmniejszeniem wydzielania przy wysokim stężeniu hormonu. Przykład- gruczoły przytarczyczne ulokowane w szyi kręgowców czworonożnych wydzielają parathormon, który pomaga w [...]
[...] że zwiększone poziomy Urydyny (podstawy RNA), zwiększają zdolność kurczenia się mięśni. L-CARNITINE L-TARTRATE (LCLT) Badania nad LCLT w dawce 2 gram dziennie wykazało zmniejszenie uszkodzeń mięśni po treningu siłowym (9). U osób stosujących suplementację LCLT krążące markery uszkodzenia mięśni obniżyły się, rozpad substratów energetycznych [...]
[...] się niechęć do działania i rezygnacja z osiągnięcia wytyczonego celu. W fazie drugiej i trzeciej, w zachowaniu się człowieka, przeważają reakcje obronne mające na celu zmniejszenie obciążenia psychicznego bez oddziaływania na sytuacje zewnętrzną. Może to przejawiać się ucieczką fizyczną, mającą na celu wycofanie się z pola działania [...]
[...] energii z tłuszczy i w rezultacie następuje drastyczny spadek glukozy we krwi i zaburzenia w pracy centralnego układu nerwowego. Następstwem takiej sytuacji jest zmęczenie, zmniejszenie intensywności wysiłku, zawroty, bóle głowy. Forma złożona węglowodanów jest o wiele lepszym materiałem energetycznym dla organizmu. Węglowodany złożone [...]
[...] energii z tłuszczy i w rezultacie następuje drastyczny spadek glukozy we krwi i zaburzenia w pracy centralnego układu nerwowego. Następstwem takiej sytuacji jest zmęczenie, zmniejszenie intensywności wysiłku, zawroty, bóle głowy. Forma złożona węglowodanów jest o wiele lepszym materiałem energetycznym dla organizmu. Węglowodany złożone [...]