[...] dużo mniej kaloryczne? Czy poza strączkowymi/ziemniakami/burakami są jeszcze jakieś które mają około 10g węglowodanów w 100g objętości? Z warzyw jem czosnek, cebulę, buraki, ziemniaki, paprykę, brokuły, marchewkę, oliwki, fasolę (1 raz w tygodniu). Więc wliczam tylko fasolę, buraki i ziemniaki Część owoców usunąłem na rzecz tłuszczy... Teraz jem [...]
Moja dieta w tym momencie wygląda tak że jem co mi podadzą na stół czyli np. sniadanie 2 kanapki z masłem i dżemem w szkole jakaś bułka słodka obiad jakiś kotlet i ziemniaki i kolacja jajecznica albo jakieś parówki
[...] do potraw. No i jako źródło białka to też musisz urozmaicić nie możesz opierać diety tylko na kurczaku i nabiale. Chleb pojawia się u Ciebie bardzo często w posiłkach a nie jest to zbyt dobre źródło węglowodanów, postaraj się dodać takie źródła jak rożnego rodzaju kasze, ziemniaki, ryż basmati czy brązowy, pełnoziarniste makarony czy owoce.
[...] bez weekendów) na catering. Muszę dupę ruszyć i tyle. Pewnie kosztem snu %-) zawsze coś za coś. Ale naprawdę to już jest poważna sprawa u mnie. Muszę i koniec. Dziś sobie zamówiłam grzecznie obiad - ziemniaki z grillowaną piersią, choć nie jestem głodna w ogóle tyle, że śniadanie było o 8 a w domu będę po 20. Powinnam zmienić status na marudę %-)
Akrylamid występuje m. in. w pieczywach chrupkich, płatkach kukurydzianych i kawie. Zrodlem glownym w pozywieniu tego skladnika frytki czy chipsy. A wszystko przez to, ze ziemniaki są bogate w skrobię i zawierają aminokwas asparaginę. Pod wpływem wysokiej temperatury – powyżej 120 st. Celsjusza – po pewnym czasie dochodzi do reakcji sprzężenia [...]
No bo nie musi do końca, niektóre produkty po prostu więcej wody już nie przyjmą w siebie, a gotowanie dłuzej nic nie zmieni to tak jakbyś wstawił ziemniaki i czekał aż one napęcznieją ale to nie jest produkt ktory pochłania wodę 15-20 dla kaszy spokojnie starczy.
[...] skład aminokwasów na gram białka, czyli w większości przypadków są to produkty zwierzęce. Natomiast niektóre rośliny również posiadają pełnowartościowy profil np. ziemniaki (ale ze względu na to, że białko stanowi jedynie ~3-4% suchej masy, nie jest to efektywne źródło białka...), część kasz jak amarantus, quinoa (komosa ryżowa), kasza [...]
[...] w najlepszym stanie? Co wprowadzić w nawyk, czego nie robić, obowiązkowe produkty w diecie, produkty zakazane itd? Info o przyswajalności bardzo przydatne. Wiem już, że ziemniaki i rybę/kaszę+mięso mogłem z powodzeniem łączyć by w sumie wyszło 30g dobrego białka, z jaglaną się to nie udawało... ;) Gdybyś zrobił taką tabelkę to byłby to jeden [...]
[...] różne opcje sortowania i tabel przestawnych. ► Ale pomijając to: jaki powinien być stosunek dobrego białka zwierzęcego do dobrego białka roślinnego np w takim posiłku ziemniaki+ryba. Czy 50:50 jest OK? Jeśli masz dobre białko roślinne to nie ma za bardzo znaczenia ;) Masz np. posiłek z kaszą, to traktujesz kaszę głównie jako źródło [...]
Ok to mam się czym pochwalić :-) Dieta z wczoraj: - sałatka (sałata, pomidor, ogórek, oliwki, feta, oliwa, słonecznik), duża bułka gryczana - marchewki - gotowane ziemniaki, grillowana pierś z kurczaka, sałatka (zamówiłam z jadłodajni) - pieczone ziemniaki, gotowana pierś z kurczaka, marchew, pomidor, ogórek konserwowy + kawałek białego sera + [...]
[...] (Sobota) pozwolę sobie na 400ml lodów wysokiej jakości (1200kcal) jako cheat. Nikt nie jest robotem. Polecam także dobrać produkty o wysokim indeksie nasycenia - np. ziemniaki :) Warto poczytać po czym będziemy czuć się pełni. Po pewnym czasie produkty które nie były słodkie zaczną być słodkawe - np. płatki owsiane. Kiedy już nie możesz [...]
[...] Niezmiernie ważny jest odpowiedni dobór jakościowy produktów węglowodanowych: ryż (basmati, paraboiled, dziki i brązowy), kasze (zwłaszcza niepalona kasza gryczana), także ziemniaki, bataty to najlepsze źródła węglowodanów. Uzupełnieniem mogą być owoce, warzywa nieskrobiowe oraz pozostałe produkty zbożowe otrzymane z mąki z pełnego przemiału.