[...] ludzie beda mówili ze świrujesz na temat diety bo ludzie zawsze tak mowia Dieta 1800kcla minimum ale mozesz miec dni gdzie osiagasz 2000kcal Z diety wywalasz makaron, chleb ziarna, slodzik!, twoje zrodla weglowodanow to warzywa straczkowe, ryz, owsianka, kasza gryczana, ziemniaki, kukurydza, slodkie ziemniaki zawsze zawsze dzien przed [...]
O kurcze, dzięki :* Ustosunkuję się: Z diety wywalasz makaron, chleb ziarna, slodzik!, Wszystkiego poza słodzikiem nie spożywam. Z nim będzie ciężko ale postaram się ograniczać. Makaron razowy też niet? twoje zrodla weglowodanow to warzywa straczkowe, ryz, owsianka, kasza gryczana, jem ziemniaki,nie lubię kukurydza,jem slodkie ziemniaki za [...]
[...] soli szklanka płatków owsianych bezglutenowych szklanka siemienia lnianego Sposób przygotowania: Ryż zalewamy lenia wodą i pozostawiamy na 24h. Po tym czasie miksujemy ziarna ryżu z wodą. Całość będzie płynna a kawałki ziaren będę widoczne (nie zmielą się na mąkę). Dodajemy łyżeczkę soli oraz po szklance płatków owsianych i siemienia [...]
[...] jej ilość w tych produktach, Maltoza - składa się z z dwóch cząsteczek glukozy. Występuje w piwie i produktach piekarniczych. Maltoza jest wytwarzana w procesie fermentacji ziarna zbóż. Trójcukrowce Rafinoza - składa się z galaktozy, glukozy i fruktozy. Czterocukrowce Stachioza - składa się z dwóch cząsteczek galaktozy, glukozy i [...]
[...] Podstawowy podział błonnika obejmuje następujące frakcje: Nazwa frakcji Rozpuszczalność w wodzie Główne źródła Rola w żywieniu Celuloza Nierozpuszczalna Warzywa, owoce, ziarna zbóż Usuwa zaparcia, stabilizuje poziom glukozy we krwi, ogranicza przyrost masy ciała, zapobiega powstawaniu nowotworów okrężnicy, wiąże wodę i zwiększa ilość [...]
[...] w jego nieustannej walce z owadami, które niszczą zbiory i są nosicielami chorób. GRUCZOŁY DOKREWNE CZŁOWIEKA SZYSZYNKA Szyszynka jest drobnym gruczołem wielkości ziarna grochu i znajduje się w mózgu, tuż nad móżdżkiem. Wytwarzany przez nią hormon nosi nazwę melatoniny. Skóra żab, w którym wykryto jej istnienie, silniej jaśnieje. [...]
http://www.sfd.pl/Otr%C4%99by_-_kr%C3%B3tko_i_na_temat...-t321305.html Do lat 70. XX wieku otręby traktowano jako uboczy produkt przemiału ziarna i wykorzystywano głównie jako paszę dla zwierząt. Są one zewnętrzną osłonką ziarna, która jest bardzo bogata w błonnik, witaminy i składniki mineralne. W sklepach, oprócz najbardziej popularnych otrąb [...]
[...] grubego, ok. 8 m-cy wyłoniona stomia, teraz już po zespoleniu, ale: po radioterapii kosmki jelitowe są w zaniku; błonnik (surowe owoce, warzywa, ciemne, mało przetworzone ziarna) powoduje ból i sensacje żołądkowe, podobnie pikantne; osoba jest przepotwornie wychudzona, łapią ją skurcze mięśni; pół roku po operacji - nie może przytyć nic; [...]
[...] Majowie i Aztekowie uprawiali kukurydzę kilka tysięcy lat temu, do Europy przywiózł ją Kolumb. W przeciwieństwie do innych zbóż jest doskonała na surowo. Z zarodków ziarna tłoczy się aromatyczny olej, a z dojrzałych ziaren wytwarza się mąkę, kaszę i płatki śniadaniowe. Kukurydza jest pożywna, gdyż zawiera dużo skrobi i białka. Jest też [...]
[...] Mąka żytnia razowa nazywana też mąką pełnoziarnistą... Proces produkcji polega na jednokrotnym zmieleniu całych ziaren żyta i nie przesiewaniu powstałej mąki. Żyto ma twarde ziarna i na taką mąkę nie oczyszcza się ich z pokrywy zewnętrznej dzięki czemu mąka jest ciemniejsza i zawiera otręby oraz zarodki. Mąka nie rafinowana zawiera wszystkie [...]
[...] Wiele osób, które są szczególnie "poddatne" na negatywne działanie niektórych związków kawy, zwanych substancjami drażniącymi (np. woski z zewnętrznej części ziarna kawowego czy kwasy garbnikowe), może odczuwać "nie miłe" dolegliwości przewodu pokarmowego. Dla tych osób produkowane są kawy tzw. niskodrażniące, [...]
[...] orzechoow czy ziaren plos ciemne pieczywo pełnoziarniste (a nie pszenne barwione na ciemnno karmelem) btw " Otręby są częścią zbóż, która pozostaje po oddzieleniu ziarna. Nie jest to całość pokarmowa. A najlepiej jest spożywać właśnie całości pokarmowe, tak jak występują one w naturze. Całość pokarmowa bowiem posiada wszystko to, co [...]
23.03 - DNT Miska - po raz pierwszy jadłam ziarna amarantusa, jako dodatek do innej kaszy, coś wspaniałego! polecam, rozgryza się jak mak - bardzo fajne doznania ;-) 25 dzień regeneracji, faza III - założenia - DNT 2200 kcal, B/T/W - 120/80/250 - bez glutenu, nabiał do 200g tygodniowo (dziś 0g ), śniadania BT warzywa: sporo suple: multiwitamina, [...]
[...] w szyszynce i jej stężenia we krwi. Wydzielanie melatoniny zmienia się w ciągu życia człowieka, a jej produkcja jest najniższa w podeszłym wieku. Melatonina skupia ziarna melaniny w melanocytach, co powoduje rozjaśnienie skóry. Tempo codziennego życia, rozwój cywilizacji, zawód często zmuszają nas do aktywności w nocy, co prowadzi do [...]
[...] soli szklanka płatków owsianych bezglutenowych szklanka siemienia lnianego Sposób przygotowania: Ryż zalewamy lenia wodą i pozostawiamy na 24h. Po tym czasie miksujemy ziarna ryżu z wodą. Całość będzie płynna a kawałki ziaren będę widoczne (nie zmielą się na mąkę). Dodajemy łyżeczkę soli oraz po szklance płatków owsianych i siemienia [...]
[...] w aptece nie popijaj posiłków, pij 20-25 min przed jedzeniem lub godzinę po. gryź POWOLI, proces trawienia zachodzi już w ustach jeśli chodzi o łączenie żywności: ZŁE: ziarna z mięchem= gazy owoce z warzywami= gazy owoce z mięsem= gazy owoce z ziarnami lub nabiałem= gazy DOBRE: SAME OWOCE= brak gazów ziarna z warzywami= brak gazów makarony [...]
[...] obecność w tych produktach nasyconych kwasów tłuszczowych. Druga grupa to ulegające szybkiemu trawieniu oczyszczone węglowodany - cukier i słodycze oraz pozbawione otoczki ziarna zbóż, które zjadamy głównie w postaci pieczywa z białej mąki, białego ryżu i kaszy mannej. W czasie ich trawienia organizm uzyskuje w nadmiarze substraty do produkcji [...]