"...ale zawartosc jest pusta" Tym tekstem Wlasnie udowodniles jak jest intelygentny. Nie ma jak pusta zawartosc hahaha... Pomyslal bys troche i wykminil, ze slowo 'zawartosc' mowi nam samo w sobie, ze cos jest w srodku, nie? Mowisz np. zawartosc puszki, a jak puszka jest pusta to sie mowi, ze jest pusta i juz, slyszales zeby ktos [...]
[...] aktywnych. Witamina B12, kwas pantotenowy i witamina B6 zdecydowanie poprawiają zdolność organizmu do wchłaniania aminokwasów rozgałęzionych BCAA. Celowo zwiększona zawartość L-leucyny (do 40%) i jedyne w swoim rodzaju wysokie dawkowanie preparatu prowadzą do wyrażnego wzrostu anabolicznego oddziaływania. Róznice: -zawartosc [...]
[...] - jajka jadamy najczęściej na śniadanie, czasem w ciągu dnia. Nie wyrzucamy żółtek, bo są one zbyt wartościowe. * mięsa - drób (kurczak, indyk) - ze względu na sporą zawartość białka przy jednoczesnej niskiej zawartości tłuszczu - wołowina - bardziej wartościowe mięso od drobiu, warto czasem włączać wołowinę do jadłospisu - wieprzowina [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
ponieważ zawartość białka to 1:5 bo 250 g mutant to 50g białka reszta to węglowodany tłuszcze i dodatki. Zawartość jednej porcji 250g zaw: Wartość energetyczna 1050kcal Tłuszcze 18g W tym nasycone 3g Cholesterol 60mg Sód 360mg Węglowodany 170g Błonnik 5g Cukry 29g Białko 52g Wapń 400mg Mieszanka Iso-stack: Izolat Białka Serwatki [...]
Może to dlatego, że jestem chory, głowa mnie boli i nie ogarniam, ale co oznacza: Zawartość azotu w przeliczeniu na białko To jest zawartość procentowa azotu w próbce badanego preparatu? Czy zawartość procentowa azotu z białek z próbki w stosunku do masy próbki? Średnio masa azotu w czystych białkach wynosi ok. 16% i niewiele od tej wartości się [...]
w starszych wersjach ( badanie jest jak widac rok temu) 100%pure whey opieralismy sie na surowcach : Hilmar - proteinal high gel, pózniej na holenderskim DMV - nutriwhey, dalej niemieckim Lactomin 80, obecnie testujemy kolejne surowce. Dane na etykietach pochodza od dostawcy surowca (dostawcy podani powyzej) czyli aminogram wraz z proporcjami [...]
[...] skład chemiczny i wartość odżywczą oraz perspektywę rozwoju i wykorzystanie tej rośliny, eksperci ds. żywności FAO określają szarłat jako roślinę XXI wieku. Biorąc pod uwagę zawartość składników odżywczych jego nasiona przewyższają pszenicę. Na podkreślenie zasługuje też duża zawartość błonnika, który odrywa bardzo ważną rolę w prawidłowym [...]
[...] przykłady te wskazują, że serwatka jest najlepszym źródłem białka, które może być bezpośrednio przetworzone na masę mięśnia. Inną właściwością białek serwatki jest duża zawartość tzw. aminokwasów rozgałęzionych, które metabolizowane są bezpośrednio w tkance mięśniowej, w przeciwieństwie do innych aminokwasów, których metabolizm odbywa się w [...]
[...] tokotrienol i skwalen. Nasiona amarantusa są ponadto bogate w żelazo, wapń i magnez. Amarantus posiada szczególnie wysokie walory odżywcze i zdrowotne: * wysoka zawartość białka (najwyższa spośród wszystkich roślin zbożowych), białko zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne, * nienasycone kwasy tłuszczowe ważne w zmniejszaniu ryzyka [...]
[...] zostają rozłożone do związków prostych (sacharydy - substancje termolabilne), a woda itak nie jest usówana w całości. Przy badaniach biochemicznych przyjmuje się, że zawartość suchej masy i wody wzajemnie się uzupełniają. 1) zawartość wody w % = 100% - zawartość suchej substancji 2) zawartość suchej substancji w % - 100% - zawartość wody
a tutaj znalazłem dla ciekawostki: Obróbka cieplna mleka nie zmienia zawartości w nim białka (jedynie zawartość aminokwasu lizyny zmniejsza się o 5%), tłuszczu, laktozy i składników mineralnych (takich jak wapń, fosfor, potas, magnez i cynk). Bez zmian pozostaje ilość witaminy A, B2 i D. Pod wpływem ogrzewania mleka nie zmienia się również wartość [...]
[...] organizmu jest białko pełnowartościowe zawarte w takich produktach jak: mleko, przetwory mleczne, mięso, drób, ryby czy jajka. Mleko zawiera średnio od 1 do 3% białka. Jego zawartość w przetworach mlecznych jest znacznie większa. Przykładowo od 16 do 21% w serach twarogowych i od 16 do 31% w serach żółtych. W krajach rozwiniętych głównym źródłem [...]
[...] aktywnych. Witamina B12, kwas pantotenowy i witamina B6 zdecydowanie poprawiają zdolność organizmu do wchłaniania aminokwasów rozgałęzionych BCAA. Celowo zwiększona zawartość L-leucyny (do 40%) i jedyne w swoim rodzaju wysokie dawkowanie preparatu prowadzą do wyrażnego wzrostu anabolicznego oddziaływania. Podobieństwa ich i zastosowanie [...]
[...] jego wykorzystanie przez organizm. Dlatego istotnym elementem odnowy żywieniowej po treningu, oprócz wielkości jednorazowej porcji białka, jest jego wartość odżywcza, oraz zawartość w pożywieniu innych niebiałkowych składników pokarmowych mających istotny wpływ na wchłanianie i metabolizm aminokwasów w ustroju. Określone białka pokarmowe są [...]
[...] 1 kapsułka = 700 mg = 0,7 g zalecana dzienna dawka = 4 kapsułki 4 x 0,7 g = 2,8 g Zawartość składników na zalecaną dzienną porcję (4 kapsułki, czyli zawartość na 2,8 g): omega-3 = 0,666 g EPA = 0,180 g DHA = 0,220 g procentowa zawartość EPA: 2,8 = 100 % 0,180 = x % x = (0,180 x 100) : 2,8 x = 18 : 2,8 x ~ 6,4 % [...]
[...] Dokładnie ten: 1 kapsułka = 700 mg = 0,7 g zalecana dzienna dawka = 4 kapsułki 4 x 0,7 g = 2,8 g Zawartość składników na zalecaną dzienną porcję (4 kapsułki, czyli zawartość na 2,8 g ): omega-3 = 0,666 g EPA = 0,180 g DHA = 0,220 g procentowa zawartość EPA: 2,8 = 100 % 0,180 = x % x = (0,180 x 100) : 2,8 x = 18 : 2,8 x ~ 6,4 % [...]
Preparaty wysokobiałkowe IRON HORSE SERIES i GOLDEN LION SERIES zawierają surowiec amerykańskiej firmy hilmar o nazwie 8610 high gel. Charakterystyka surowca: -wysoka zawartość kwasu glutaminowego 15%, leucyny 9%, -mała zawartość cholesterolu -zerowa ilość tłuszczy typu trans - mała zawartość soli wapnia i innych metali, związków [...]
przeszukałem info na temat profilu aminowego w tej odżywce i nigdzie nie ma dosłownie podane, że jest to zawartość w 100g . Podana ilość w porcji a zaraz pod tym typowa zawartość aminokwasów, wyraźnie jakby sugerowało zawartość w tej JEDNEJ porcji. Dokładnie tak: Ilość w porcji (22g) %ZDS* Proteiny 20g 40% Wszystkie węglowodany 0g 0% [...]