[...] fizycznej, to pewna i prosta droga do otyłości i do innych schorzeń z nią związanych. Tłuszcze pożywienia wpływają też niekorzystnie na skład krwi, a szczególnie na zawartość w niej triglicerydów, cholesterolu całkowitego, cholesterolu LDL Podwyższone stężenie tych miażdżycogennych wskaźników w surowicy krwi świadczy o nieprawidłowym [...]
[...] krwinek co kolei powoduje lepszy i efektywniejszy transport tlenu. Ćwiczenia wpływają znacząco na normalizację lekko podwyższonego, lub zbyt niskiego ciśnienia krwi, spada zawartość tłuszczu we krwi, zwiększa się ilość " dobrego " cholesterolu, podczas gdy spada ilość „złego" cholesterol LDL. Polepsza się proces oddychania. Wzmacniają się [...]
[...] przedłużyć ich wchłonięcie w układzie trawiennym. Na przyswajanie witamin z naturalnego pożywienia ma też wpływ wiele czynników: od składu posiłków,(jaka jest procentowa zawartość białka do węglowodanów i tłuszczu, jaka jest ilość błonnika zawartego w węglowodanach), poprzez rodzaj obróbki kulinarnej(smażenie, pieczenie, gotowanie - [...]
[...] procesów produkcyjnych oleje pozyskiwane z nasion roślin tracą dużą część korzystnych dla zdrowia właściwości. Na przykład w procesie rafinacji znacznie zmniejsza się w nich zawartość witaminy E. Dlatego nie można nie docenić bogactw, jakie zawiera oliwa z oliwek, szczególnie ta z pierwszego tłoczenia. Pierwsze tłoczenie oliwek odbywa się na [...]
[...] przedłużyć ich wchłonięcie w układzie trawiennym. Na przyswajanie witamin z naturalnego pożywienia ma też wpływ wiele czynników: od składu posiłków,(jaka jest procentowa zawartość białka do węglowodanów i tłuszczu, jaka jest ilość błonnika zawartego w węglowodanach), poprzez rodzaj obróbki kulinarnej(smażenie, pieczenie, gotowanie - [...]
Witam!!! Przegladajac z nudow magazyny kulturystyczne wpadl mi w oko ciekawy artykul. Pomyslalem sobie, ze skoro zaciekawil mnie i poszerzyl moja wiedze to byc moze i wam sie przyda kilka wskazowek odnosnie diety wiec oto i pisze: Wsrod produktow odzywczych godnych duzej uwagi znajduja sie wytwory "jedzeniopodobne", tym grozniejsze dla organizmu [...]
[...] kory nadnerczy i hormonów płciowych. By twój organizm sprawnie funkcjonował, potrzebuje codziennie siedmiu łyżek tłuszczu. Mogą to być: margaryna(nie polecam ze wzg na zawartość izomerów trans- qazar czekamy na art:)), oliwa, olej, masło, a nawet smalec. Jest jednak jedno "ale": z tłuszczem musisz się właściwie obchodzić, inaczej może ci [...]
[...] Unikaj potraw i produktów przetworzonych Są one najczęściej pozbawione witamin i minerałów oraz substancji balastowych takich jak błonnik. Bardzo często posiadają też sporą zawartość złych tłuszczy. Stan taki obniża ich wartość, utrudnia trawienie, sprzyja otyłości. Pamiętaj o rybach. Staraj się zwiększyć ich ilość w swojej diecie. Ryby w [...]
[...] Ale polskie czarne porzeczki mają ich prawie dwukrotnie więcej! Kulinarny kunszt dla zdrowia Często słyszy się opinię, że dieta śródziemnomorska ze względu na dużą zawartość węglowodanów (np. makaronu) jest tucząca. To nieprawda. Makaron z warzywami, chudą rybą czy drobiem, z pewnością nie tuczy. Niebezpieczny staje się dopiero w [...]
[...] gdyż zawarte w nim NNKT utleniają się pod wpływem wysokiej temperatury. Olej LenVitol posiada 3 miesięczny okres trwałości w czasie którego gwarantowana jest ponad 50% zawartość kwasów omega-3. CECHY OLEJU LNIANEGO BUDWINGOWEGO NIEOCZYSZCZONEGO Olej lniany nieoczyszczony różni się wyglądem od olejów sklepowych. Zawiera drobinki nasion lnu z [...]
Nasiona lnu zwyczajnego popularnie nazywane siemieniem lnianym są niedocenianym produktem żywnościowym, który ma niezwykłą wartość odżywczą a także właściwości lecznicze. Działają one osłaniająco i regenerujaco na błonę przewodu pokarmowego i dlatego też od niepamiętnych czasów są stosowane w stanach zapalnych przewodu pokarmowego jak również w [...]
[...] zakresie 93-97%). Nie tylko białko jest dobrze przyswajanym składnikiem pochodzącym z ryb, do tej grupy zaliczyć można też tłuszcz (przyswajalność około 97%). Ze względu na zawartość tłuszczu ryby zostały podzielone na dwie grupy: chude i tłuste. W tabelach poniżej przedstawiony został podział ryb ze względu na ilość tłuszczu z uwzględnieniem [...]
Artykuł z dzisiejszego super expresu. Na ten temat już się od dawna mówi: Jemy coraz więcej rtęci! Uważajcie na tuńczyki! Dorsze nie są wcale najgorsze. Dietetycy mówią - jedzmy ryby. Ale uwaga! Toksykolodzy przestrzegają: nie wolno z nimi przesadzać. Zawierają bowiem najwięcej rtęci! A ta może uszkodzić nerki, jelita, a nawet mózg! Kogo słuchać? [...]
!!Uwaga na tuńczyka!! Natknołem się na ciekawy artykuł zamieszczony w superexpresie na temat tuńczyka którego wiekszość nas spożywa w dużych ilościach zapraszam do lektury bo jest to dość ważne. Jemy coraz więcej rtęci! Uważajcie na tuńczyki! Dorsze nie są wcale najgorsze. Dietetycy mówią - jedzmy ryby. Ale uwaga! Toksykolodzy [...]
[...] odżywcze w odpowiedniej ilości i proporcji. Dlatego też żywieniowcy podzielili produkty spożywcze na grupy. Produkty wchodzące w skład poszczególnych grup mają zbliżoną zawartość składników odżywczych. Są to: 1.Produkty zbożowe - mąki, kasze, makarony i pieczywo. Stanowią one jedną z najważniejszych grup produktów żywnościowych. Są to [...]
[...] przez lekarzy sportowych w toku długoletnich badaą naukowych. Długoletnie eksperymenty fizjologiczne, doprowadziły do opracowania optymalnego składu napoju, którego zawartość oraz duża szybkość wchłaniania nie tylko łagodzi objawy, lecz również znacznie opóźnia moment wystąpienia trzech podstawowych przyczyn zmęczenia: Wyczerpania [...]
[...] mikroskładników. Nie wszystkie produkty roślinne zawierają tyle samo przyswajalnych węglowodanów lub mikro-składników. Zależnie od konkretnej sytuacji nacisk należy kłaść na zawartość substancji zawierających skrobię (chleb, ryż, makarony, ziemniaki, suszone warzywa itp.) lub na owoce i warzywa znacznie bogatsze w błonnik i mikroskładniki, a [...]
[...] dla zdrowia - na surowo. Sałatki podaje się jako dodatek, ale też często - jako osobne danie. Często można usłyszeć opinie, że dieta śródziemnomorska, ze względu na dużą zawartość węglowodanów (np. makaronu) nie pozwala schudnąć. Nie jest jednak prawdą. Makaron z warzywami, a nawet chudą rybą czy drobiem nie tuczy. Niebezpieczny staje się [...]
[...] mięsa zawierają witaminy i składniki mineralne w różnych proporcjach. Dlatego warto wybierać różne gatunki mięsa. 3/ Wybieranie chudego mięsa pomaga zmniejszyć w diecie zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych a tym samym zmniejszyć zagrożenie miażdżycą. 4/ Wybieranie chudego mięsa i przygotowywanie go bez dodatku lub tylko z niewielkim [...]
CARAKTERYSTYKA TRADYCYJNYCH DIET Dieta zdrowych ludów prymitywnych i spoleczenstw nieprzemyslowych nie zawiera rafinowanej ani nienaturalnej zywnosci takiej jak rafinowany cukier lub olej kukurydziany, biala maka, puszkowane jedzenie, pasteryzowane, homogenizowane, oczyszczone lub niskotluszczowe mleko, rafinowane lub utwardzane oleje roslinne, [...]