[...] uzyskuje się dostarczająć ww złożonych przed snem o ile... - czytaj niżej. Proces trawienia białka to proces skomplikowany - i kosztowny energetycznie. Nie spożywając węglowodanów na noc pozbawiamy się zapasu energetycznego mającego nam wystarczyć na wstępne trawienie białek i pozytywnych skutków wzrostu poziomu insuliny. Zjedzenie samego [...]
[...] 4 posiłki dziennie, często nie zmieniając kaloryczności diety, a jedynie, rozkładając je na więcej posiłków daje pozytywny efekt jadłam 5 dziennie- 6 nie dam rady - za dużo węglowodanów w diecie , bądź nieodpowiednie źródła ww czerpię ze płatków owsianych-jem na śniadanie a póżniej już tylko strączki i owoc( po siłowni)- czasem wpadł prawdziwy [...]
wymienione produkty wskazuja na fodmaps. FODMAPS to grupa węglowodanów o krótkim łańcuchu, którą cechuje bardzo uboga absorpcja w jelicie cienkim. Wykazują działanie osmotyczne, czyli poprzez transport wody doprowadzają do biegunki oraz są łatwo fermentujące, co powoduje nadmiar gazów i wzdęcia. Z definicja fermentowane czyli innymi słowami [...]
Dziewczyny juz gros napisaly. Ja jeszcze podkresle ten sok: 600 ml soku to 60 g weglowodanow, w miejsce tego mozesz wsadzic do 100 g ryzu, albo ponad 0,5 kg jablek. A nijak sie sokiem nie najesz, w przeciwienstwie do ryzu, jablek czy innych konkretnych weglowodanow ;-) Powodzenia!
po pierwsze zwieksz weglowodany do 150g kosztem tluszczu w odpowiednich proporcjach, na poczatek duzo lepiej wyjdzie ci zbilansowana. Trening do bani, co niby ma ci dac cwiczenie bicepsa i tricepsa na redukji?? Praca tych miesni ma maly wplyw na ogolny bilans kaloryczny a polega glownie na pompowaniu Nie moglbys jednak w strone FBW pojsc z [...]
witaj w sprawie konwersji piszę :-) jak wygląda u Ciebie poziom żelaza/ferrytyny? badałaś? jak sypiasz? jak z trawieniem ? w konwersji pomóc może -odpowiednia iośc kalorii i węglowodanów (150g u kobiety trenującej to za mało) -odpowiedni poziom żelaza we krwi -sprawne trawienie zdrowe jelita -suplementacja witamin z grupy B, zwłaszcza B12 -selen, [...]
witaj w sprawie konwersji piszę :-) jak wygląda u Ciebie poziom żelaza/ferrytyny? badałaś? jak sypiasz? jak z trawieniem ? w konwersji pomóc może -odpowiednia iośc kalorii i węglowodanów (150g u kobiety trenującej to za mało) -odpowiedni poziom żelaza we krwi -sprawne trawienie zdrowe jelita -suplementacja witamin z grupy B, zwłaszcza B12 -selen, [...]
Faf bo wielu guru z USA, preferuje posiłki /kompozycje posiłków : Albo wysoko wegle i nisko fat. Albo odwrotnie. Po treningu też raczej mało fatu. Ale jak się ma Łączenie dużej ilości ww z średnią /dużą ilością fatu w posiłkach. Zawsze było trąbione że dodatek fatu do posiłków bogatych w ww nasila odkładanie fatu. (insulina, glukoza, kwasy [...]
[...] niska podaż nabiału jak sugerują przeciwnicy mleka czy małe spożycie glutenu jak przekonują członkowie antyglutenowej krucjaty, a moze niższe spożycie tłuszczu i wyższe węglowodanów jak twierdzą entuzjaści diet niskotłuszczowych? To nie jest takie proste ;-) I tak trochę przekornie dopiszę, że warto mieć na uwadze, iż patrzac na rynek [...]
[...] wrażliwości insulinowej, zwłaszcza gdy np. węgle poch. z kaszy gryczanej zamienisz na fat pochodzący z masła. Niższa wrażliwosć insulinowa oznacza gorszą tolerancję węglowodanów i tak doprowadzamy do błędnego koła w którym by się nie zalewać trzeba ciąc węgle, a jak się obetnie węgle, to organizm zaczyna gorzje tolerować wysoką objętośc [...]
[...] działu z którym wspólpracujemy prawie dwa lata ;-) Aktualnie kortyzol jest w górnej granicy normy ale był sporo wyższy. Generalnie w kwestii kortyzolu dobrze sprawdza sięzmiana trybu życia obejmująca m.in. zmniejszenie ilości treingów, zwiekszenie podaży węglowodanów, zwrócenie uwagi na aspekty związane ze snem, podejściem do... jedzenia, etc ;-)
[...] ze mnie większe ilości węgli po prostu sycą. Najłatwiej mi zmieścić w siebie dużo jedzenia jak mam gdzieś około 35 - 45% tłuszczu, 25% białka i 30 - 40% węgli. Odkąd dodałem węglowodanów w zasadzie zrezygnowałem niemal z IF bo okno trwa u mnie teraz około 12 - 13 %-) . Ciekawa obserwacja jest taka, że po posiłkach jest mi bardzo gorąco. Póki co [...]
Ale to chyba nie potrzeba wiele węglowodanów, MaGor? Wystarczy zjeść trochę surowej cebuli, pora, czosnku lub szczypiorku (jako dodatek do tych mięsno-tłuszczowych dań), jabłka, kapusty, buraka, marchewki... Też mnie ciekawi ten temat, mam nadzieję, że będą jakieś artykuły. Zmieniony przez - M-ka w dniu 2015-12-16 18:56:01
[...] przedniego pytania o źródła WW podczas konstruowanie diety w konkretnym przypadku wspomniałem jedynie (albo, żeby nie było wątpliwości - to miałem na myśli), że taki dobór węglowodanów byłby jak w celiakii, co nie jest tożsame z tym, że uważam to za bezwarunkowo korzystne. Brakuje mi wiedzy, doświadczenia oraz przede wszystkim praktyki [...]
Dobór węglowodanów "jak w celiakii" może być korzystny lub niekorzystny dla mikroflory jelitowej i zdrowia. Z tego co pobieżnie zerknąłem autorzy wspomnianego badania nie precyzują jakie produkty wypełniły lukę po produktach zawierających gluten: "Subjects were submitted to a GFD by replacing gluten-containing foods by equivalent ones certified as [...]
[...] 2015 rok mogę powiedzieć, że jestem bardzo zadowolony. Duża objetosc treningowa generowana przez dodatkowe serie FST umożliwia mi też czerpanie garściami z wysokiej podaży węglowodanów i na odwrót. Gdybym miał dietę typu LC pewnie objętosciowe i częste treningi bym przeklinał... Aktualnie jednak kusi mnie opcja z chwalonego przeze mnie kiedyś [...]