Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
[...] utrzymać prawidłową wagę: 1. Dziennie jemy 5-6 posiłków o stałych porach 2. Węglowodany spożywamy głównie rano i w posiłkach przed i po treningowych, im później tym liczba węglowodanów w posiłkach powinna ulegać zmniejszeniu 3. W ostatnim posiłku nie jemy praktycznie węglowodanów jest to posiłek białkowy, mówię "praktycznie", ponieważ nawet w [...]
[...] pomóc. Także trening, suplemencja i całą otoczka życia na wyższych obrotach nie jest mi obca. Co na początek? Od pewnego czasu jestem na diecie której podstawą jest unikanie węglowodanów w cyklu tygodniowych i ich ładowanie z nadkompensacją przez 1,5doby co cykl. Na początku ciężko mi było wymyślic, dobrac odpowiednie posiłki itd. Z czasem jednak [...]
Artykul, ktory przytocze pochodzi z czasopisma SDW. Wklejam go z tego wzgledu iz nt superkompensacji na naszym forum informacji jest nie wiele. JAK SPRAWIC BY MIESNIE BYLY WIEKSZE, A EFEKTYWNOSC TRENINGOWA ROSLA? DO ZBUDOWANIA POZADANEJ MASY MIESNIOWEJ NIE WYSTARCZA INTENSYWNE TRENINGI I WLASCIWIE DOBRANA DIETA. NIEZWYKLE WAZNA JEST REGENERACJA [...]
[...] jaki i fizyczny. Aby w pełni wykorzystać nasz potencjał rozwojowy dieta musi być bogata w różne produktu spożywcze , które będą zawierać odpowiednie ilości: białek, węglowodanów ,witamin, minerałów i tłuszczy. I na tłuszczach skupimy się w tym temacie. Spora część ludzi pomija tłuszcze w diecie myśląc , że to one są główną przyczyną ich [...]
[...] jaki i fizyczny. Aby w pełni wykorzystać nasz potencjał rozwojowy dieta musi być bogata w różne produktu spożywcze , które będą zawierać odpowiednie ilości: białek, węglowodanów ,witamin, minerałów i tłuszczy. I na tłuszczach skupimy się w tym temacie. Spora część ludzi pomija tłuszcze w diecie myśląc , że to one są główną przyczyną ich [...]
[...] Podczas wyjazdów związanych z dużym wysiłkiem, zasadniczą rolę odgrywa właściwy sposób odżywiania. Należy dostarczać organizmowi pokarm składający się ze złożonych węglowodanów (makaron, ryż, chleb) unikając tym samym cukrów prostych. Dietę tę należy wzbogacić w łatwo strawne białko. Najlepszym sposobem na równomierne dostarczenie [...]
[...] omega3, whey, tran, zielona herbata, multiwitamina, zioła prozdrowotne - dla pewności przypomnę niedozwolony jest cukier biala maka i inne przetworzone i oczyszczone źródła węglowodanów, dotyczy to również wszelkich odmian cukrów w tym fruktozy,oraz zastępczych substancji słodzących Źródła białka dozwolone: Mięso białe, mięso czerwone, ryby i [...]
[...] podnosi wykorzystanie tlenu, działa odtruwająco, zmniejsza ryzyko chorób układu krążenia. Tiamina - przyspiesza gojenie się ran, działa przeciwbólowo, reguluje metabolizm węglowodanów, pobudza wydzielanie hormonów gonadotropowych. Ryboflawina - wpływa na syntezę kwasów tłuszczowych oraz metabolizm węglowodanów, odpowiada za proces prawidłowego [...]
[...] od dawna stosują dietę wysokowęglowodanową - praktycznie to oni ją wymyślili. I chociaż ostatnio w miediach jest sporo ostrzeżeć przed jedzeniem już nie tylko słodyczy, ale węglowodanów jako takich w nadmiernych ilościach, to osoby regularnie biegające mogą bez najmniejszych wyrzutów sumienia mogą sięgać po koszyk z chlebem, a nawet ciasto. [...]
[...] - stopień pokrycia mięśni siatką naczyń krwionośnych. Aby uzyskać dobrze widoczne unaczynienie, trzeba znacznie obniżyć zawartość tkanki tłuszczowej i podwyższyć ilość węglowodanów w organizmie. W Węglowodany (carbohydrates, carbs) - związki w formie cukrów, skrobi i błonnika, występujące głównie w owocach, warzywach i pieczywie. [...]
[...] 7,35-7,45 Wiele produktów przemiany materii to kwasy, dlatego nawet w warunkach fizjologicznych istnieje tendencja do zakwaszania ustroju I tak, w procesach utleniania węglowodanów, tłuszczów i białek powstaje kwas węglowy, który w większości jest wydalany w postaci dwutlenku węgla przez płuca, w wyniku oksydacji metioniny i cystyny tworzy [...]
[...] międzynarodowy efekt badań na całym świecie. Indeks Glikemiczny (IG) to liczbowy system mierzący jak bardzo wzrośnie poziom cukru w krążącej krwi, wywołany spożyciem węglowodanów. Im większa wartość IG, tym w odpowiedzi wyższe stężenie cukru we krwi.. A więc produkt z niskim IG będzie wywoływać mały wzrost poziomu cukru, natomiast [...]
[...] diety. To przykładowy dzień, na jego bazie chciałbym budować resztę dni, z co miesięcznym przemieszaniem diety: Suma dnia = 2659 Kcal, 241g tłuszczu, 105g białka i 26.80g węglowodanów Śniadanie (811 Kcal, 79g tłuszczu, 23g białka i 1.1g węglowodanów): 250ml Herbaty Big-Active Zioła Mnicha na pracę jelit - 1 Kcal, 0g tłuszczu, 0g białka i 0.1g [...]
[...] urazu, choroby, strachu, infekcji, krwawienia, itp. Oczywiście, to jest złe z punktu widzenia naszych mięśni, jednak ciało po prostu stara się zachować zapasy węglowodanów i dostarcza energię, gdy jest to najbardziej potrzebne. Z jednej strony nasila produkcję glukozy z substratów niecukrowych w wątrobie (np aminokwasów), z drugiej [...]
[...] na temat insuliny. Co to wogole jest insulina? To anaboliczny hormon peptydowy o działaniu ogólnoustrojowym, odgrywający zasadniczą rolę przede wszystkim w metabolizmie węglowodanów, lecz także białek i tłuszczów. Insulina produkowana jest przez komórki B (β) wysp trzustki (Langerhansa). Najważniejszym bodźcem do produkcji insuliny jest [...]
[...] Obecność żywych kolonii bakterii z grupy Lactobacillus Acidophilus i Bifidobacterium biphigus w kefirze, jogurcie, ułatwia proces fermentacji nie strawionych fragmentów węglowodanów. W związku z powyższym do naszej diety można włączać jedynie niewielkie ilości sfermentowanych w naturalny sposób jogurtów ale nie zawierających cukrów prostych [...]
[...] trzy dni. Nigdy nie osiągniesz dodatniego bilansu azotowego na diecie niskokalorycznej. By zbudować nową masę mięśniową i zapewnić mięśniom regeneracje, potrzeba surowców: węglowodanów, białka i tłuszczów. Zwiększając spożycie kalorii o 50% (np. z 3000 kalorii dziennie do 4500) przez trzy dni, można pobudzić wzrost nie powodując przytycia (lub [...]
[...] spalenia tłuszcz uwolniony z magazynujących go komórek tłuszczowych, czy też aktualnie przez nas spożyty, lub właśnie wyprodukowany przez naszą wątrobę z nadmiaru zjadanych węglowodanów. Mówiąc jasno i prosto: to my własnym postępowaniem dietetycznym decydujemy, jaki rodzaj tłuszczu ma być przez karnitynę aktualnie [...]
[...] uszeregowanych ze względu na poziom glukozy we krwi po ich spożyciu. Oblicza się go dzieląc poziom glukozy we krwi po przeprowadzeniu testu żywnościowego z udziałem 50 gram węglowodanów, przez poziom glukozy uzyskany po spożyciu danego produktu. Na przykład indeks glikemiczny wynoszący 70 oznacza, że po spożyciu 50 gram danego produktu, poziom [...]
[...] i jednocześnie zwiększasz masę mięśniową. WĘGLOWODANY-KIEDY JE JEŚĆ? Istnieją pewne kontrowersje dotyczące tego, o jakiej porze dnia i czy w ogóle ograniczać spożycie węglowodanów późnym wieczorem prowadzi do tycia, podczas gdy inni uważają, że pora jedzenia węglowodanów nie ma żadnego znaczenia. To, co jest najlepsze dla danej osoby [...]