[...] zależy poziom estrogenu i wielkość feminizacji. Ginekomastia może ustąpić po zaprzestaniu kuracji. Wpływ na nerki. Podczas zażywania sterydów większemu wpływowi poddawane są nerki. Obciążone są dodatkową pracą, filtracją toksycznych wydzielin. Zmiany wodne jaki wysokie ciśnienie krwi, poziom elektrolitów mogą prowadzić do [...]
[...] zależy poziom estrogenu i wielkość feminizacji. Ginekomastia może ustąpić po zaprzestaniu kuracji. Wpływ na nerki. Podczas zażywania sterydów większemu wpływowi poddawane są nerki. Obciążone są dodatkową pracą, filtracją toksycznych wydzielin. Zmiany wodne jaki wysokie ciśnienie krwi, poziom elektrolitów mogą prowadzić do [...]
[...] żywienia wciąż dostarcza nam nowych, ciekawych informacji na temat roli różnych składników pokarmowych w procesie przemian metabolicznych, ich wzajemnego oddziaływania, oraz wpływu na kształtowanie wydolności organizmu, stanu naszego zdrowia, witalności i ogólnego samopoczucia. Odpowiedni sposób odżywiania jest także niezbędnym elementem w [...]
[...] syntetyczna witamina C może prowadzić do powstawania substancji uszkadzających DNA. Tenże kwas askorbinowy (wit. C), był przedmiotem badań biologów molekularnych, badających wpływ antyutleniaczy na DNA. Nasz materiał genetyczny jest niezwykle wrażliwy na działanie tzw. wolnych rodników, które przyczyniają się do powstawania uszkodzeń w DNA i w [...]
[...] uszkadzających DNA - wynika z badań opublikowanych w znanym naukowym miesięczniku "Science". Tenże kwas askorbinowy, był przedmiotem badań biologów molekularnych badających wpływ antyutleniaczy na DNA. Nasz materiał genetyczny jest niezwykle wrażliwy na działanie tzw. wolnych rodników, które przyczyniają się do powstawania uszkodzeń w DNA i w [...]
[...] niezbędna dla normalnego widzenia gdyż odgrywa rolę w procesie tworzenia rodopsyny, decydującej o możliwości widzenia o zmierzchu przy słabym oświetleniu. Witamina A wywiera wpływ na czynniki odpornościowe ustroju dlatego też często określana jest jako " witamina antyinfekcyjna". Bierze udział w budowie i wspomaganiu naturalnych barier [...]
[...] nieprzetworzonej, świeżej postaci o wysokich walorach odżywczych i antygrzybiczych. Współczesna, "niepsująca" się żywność nafaszerowana jest konserwantami o negatywnych wpływie na zdrowie człowieka. Produkty te są trwałe, łatwe w przechowywaniu i przyrządzaniu, ale są martwe. Nie zawierają żywych składników odżywczych potrzebnych człowiekowi [...]
[...] niezbędna dla normalnego widzenia gdyż odgrywa rolę w procesie tworzenia rodopsyny, decydującej o możliwości widzenia o zmierzchu przy słabym oświetleniu. Witamina A wywiera wpływ na czynniki odpornościowe ustroju dlatego też często określana jest jako " witamina antyinfekcyjna". Bierze udział w budowie i wspomaganiu naturalnych barier [...]
[...] np. kwas stearynowy ( C18:0 ) ma temperaturę topnienia 69,6 ° C, a kwas oleinowy ( C18:1 ) - 10,5° C. 1.3.1. Izomery geometryczne kwasów nienasyconych. Kwasy nienasycone pod wpływem uwodornienia i deodoryzacji mają zdolność tworzenia izomerów różniących się od naturalnych kwasów rozmieszczeniem wiązań podwójnych w cząsteczce lub ułożeniem grup [...]
[...] kłącza, liście, kwiaty, owoce, nasiona, cebule, kora), które nie mają wartości odżywczej, ale ce****ą się specyficznymi walorami sensorycznymi i mogą wywierać korzystny wpływ na procesy trawienne. Przyprawy w swoim składzie zawierają głównie: olejki lotne, kwasy eteryczne, alkaloidy, żywice, związki siarki, flawonoidy, co decyduje o ich [...]
[...] udach. Jednym słowem, kulturyści powinni unikać regularnych przyjęć i spożywania alkoholu. Nawet osoby nie pijące regularnie nie powinny dopuszczać do wzrostu estrogenów pod wpływem alkoholu. Już jedna imprezka wystarczy do zwiększenia poziomu estrogenów u obu płci. Choć efekty picia mogą być widoczne dla innych tylko u długotrwałych alkoholików, [...]
[...] Chrom jest niezbędny dla normalnego rozwoju organizmu człowieka, który zawiera około 6 miligramów tego pierwiastka. Chrom poprzez pobudzanie aktywności komórek beta trzustki wpływa na produkcję insuliny, a przez to aktywnie uczestniczy w przemianach węglowodanów. Chrom zwiększa magazynowanie glukozy w mięśniach wspomagając syntezę glikogenu. [...]
[...] we krwi; są to tłuszcze nasycone, a znajdujemy je w mięsie, wędlinach, maśle, serze, smalcu, pełnych produktach z mleka oraz w oleju palmowym; — tłuszcze nie mające wpływu na poziom cholesterolu; zawarte są w skorupiakach, jajach i kurczakach (bez skóry); — tłuszcze obniżające poziom cholesterolu; obecne są w olejach z oliwek, rzepaku, [...]
[...] nie musi kojarzyć się tylko i wyłącznie z tzw. side effects (efektami ubocznymi). Na plus kuracji np. testosteronem można przede wszystkim zaliczyć zdecydowany wpływ na zwiększenie hipertrofii mięśniowej (objętości włókna mięśniowego), zwiększoną produkcję czerwonych krwinek oraz polepszenie ogólnego samopoczucia, pewności siebie i [...]
[...] dwutlenku węgla przez płuca oraz wydalanie kwasów lub zasad przez nerki i wytwarzanie amoniaku. Aby nadmiar jonów mógł być przetransportowany do miejsc wydalania bez wpływu na pH płynu pozakomórkowego, musi być zbuforowany już w miejscu powstania. Zasadniczymi buforami krwi są: układ wodorowęglanowy, białczanowy i hemoglobinianowy. W [...]
[...] wody w organizmie (prawidłowa czynność nerek powoduje wydalanie nadmiaru tego składnika, natomiast w przypadku upośledzonej ich funkcji możenastąpić ich obrzęk) Pozytywny wpływ spożycia niewielkich ilości soli: Mimo wszelkich przestróg przed stosowaniem soli istnieją oczywiście jej zalety. Sól jest potrzebna organizmowi, jednak nie należy [...]
[...] z sauny 10-krotnie rzadziej chorują na grypę i przeziębienia. Każdy doskonale wie, że warunki pogodowe i zdrowie są ściśle ze sobą powiązane. Na organizm człowieka mają wpływ zmiany temperatury, wilgotności, siły wiatru, burze magnetyczne itd. Jeśli ochronne mechanizmy organizmu są osłabione, natychmiast reagujemy na wszelkie zmiany pogody [...]
[...] selen, mangan, miedz, molibden, jod są one potrzebne organizmowi w tak małych ilościciach, że często nazywa się je pierwiastkami śladowymi. Na przyswajalność minerałów wpływa wiele czynników. Na zdolność organizmu do wchłaniania składników mineralnych mają wpływ różne składniki odżywcze: od witaminy D zależy poziom przyswajania wapnia; [...]
Witam, ze wzgledu na sporo pytania odnosnie witaminek iyp. pomyslalem, ze zaloze ten trmat i rozwiklam czyjes problemy i rozmyslania A wiec zaczynamy: Witaminy rozpuszczalne w tluszczach: Wit. A - # Glowne funkcje w organizmie: Warunkuje prawidlowy wzrost i rozwoj organizmu, bierze udzial w procesie widzenia, jest zwiazana z praidlowym [...]
[...] zawierający nasycone kwasy tłuszczowe, jak i inne niekorzystne substancje zawarte w mięsie, są bezpośrednią, przyczyna powstawania chorób dziesiątkujących ludzkość, wpływających na długość i jakość życia. Stosując zasady odpowiedniego łączenia produktów roślinnych ze sobą, zestawiamy pełnowartościowy posiłek zasobny we wszystkie związki, [...]