[...] zbędnym otrzymywanym z argininy. Naukowcy odkryli, że gdy 22 ciężarowcom podawano po 2 gramy argininy i ornityny dziennie wraz z 600 miligramami wapnia i 1 gramem witaminy C, ludzie ci podczas trwającego 5 tygodni programu treningowego znacznie zwiększyli swoją siłę oraz ilość chudej masy ciała. Wyniki badań wskazują ponadto na to, że [...]
Czynniki witaminopodobne Chociaż ich rola jest analogiczna do witamin, nie uznawane są za witaminy, gdyż w którymś z punktów nie pasują do definicji witamin - mogą być, na przykład częściowo tworzone w organizmie lub potrzebne są w dużej ilości, a więc oprócz roli witaminowej pełnią również fukcje budulcowe lub energetyczne. Wkrótce po odkryciu [...]
[...] i glicyny, jest jednym z najważniejszych przeciwutleniaczy w organizmie. Znajduje się on w wodnistej części komórki (zwanej cytozolem lub cytoplazmą), w przeciwieństwie do witaminy E, której miejsce jest w tłuszczowej części komórki. Białko serwatki, dzięki wysokiej zawartości wszystkich trzech aminokwasów, z których powstaje glutation [...]
[...] potrawy będące źródłem mikroelementów, na przykład sery, warzywa oraz pestki dyni bądź słonecznika i orzechy włoskie. Większość wymienionych produktów zawiera ponadto cenne witaminy z grupy B oraz prowitaminę A. Głód przeszkadza w myśleniu Znana, lecz - niestety - za rzadko przestrzegana zasada racjonalnego odżywiania nakazuje, żeby nie [...]
[...] odpowiedzialny za rozwój miażdżycy. Nieważne było to, że są pokarmem zawierającym wszystko, co potrzebne do życia - białka, tłuszcz, wapń, potas, siarkę i magnez, a także witaminy A, B, D, E, H i PP. Teraz są już dobre wiadomości dla miłośników jajek - amerykańscy naukowcy dowiedli, że lecytyna zawarta w jajkach obniża, a nie podwyższa poziom [...]
[...] genetyki. Odwodnienie Niestety, wraz z wodą pozbywamy się także niezbędnych składników organicznych, takich jak minerały (sód, potas, wapń, magnez, chlor), węglowodany czy witaminy. Niedobór tych substancji powoduje szybsze wydzielanie się kwasu mlekowego i może prowadzić do bolesnych skurczy mięśni. Pierwiastki mineralne mające odczyn zasadowy [...]
[...] życia nie zdąży ich przyswoić. Można również w diecie uwzględnić wątróbkę cielęcą, 1-2 razy w tygodniu. W 100 g ma tylko 120 kcal i zawiera składniki mineralne oraz witaminy z grupy B. Ale uwaga, ma dużo cholesterolu. Do chudych mięs zalicza się również wołowinę – ok. 3% tłuszczu w 100 gramach. Mięso drobiowe pod względem [...]
[...] 6. Spożywać przekąski bogate w białko. Takie pokarmy pobudzają metabolizm. Dieta oparta głównie na proteinach może przyspieszyć metabolizm o 30%. 7. Przyjmować witaminy i minerały. Pomagają one zamieniać pokarm w energię, dlatego by poprawić metabolizm, należy systematycznie uzupełniać ich niedobory. Jest to szczegółnie wskazane dla [...]
[...] bakterii i wirusów. W kilka dni nasz organizm wymienia aż 1/4 tych komórek, co oznacza, że trzeba mu wciąż dostarczać substancji, które wspomagają ów proces. Odpowiednie witaminy i składniki mineralne trzeba dostarczać organizmowi stale, przez całą zimę, i to jeszcze zanim przytrafi nam się choroba. Tak uzbrojeni, z łatwością poradzimy sobie [...]
[...] Pamiętajmy jednak, że nie są to "puste" kalorie: tabliczka czekolady to 400-500 mg potasu, 190-300 mg fosforu, 100-160 mg magnezu, ok. 2 mg cynku, a także witaminy A, B1, B2, B3 i D. Jeśli twoja dieta jest urozmaicona, możesz sobie pozwolić na 3-4 małe kostki czekolady dziennie (ok. 100 kalorii). Jedz ją zamiast innych słodyczy [...]
[...] wzmaga popęd seksualny, opóźnia starzenie. Mleko zwłaszcza chude, i niskotłuszczowe produkty mleczne to nie tylko znakomite źródło łatwo przyswajalnego wapnia, fosforu i witaminy D, chroniących przed osteoporozą. Mleko dostarcza także witamin B2 i B12 oraz tryptofanu. Substancje te mają dobroczynny wpływ na układ nerwowy - pomagają uporać się [...]
[...] Ponieważ nie ma skutecznych metod leczenia, tym ważniejsze jest zapobieganie. Wcześniejsze badania wskazywały, że podawanie witamin o właściwościach przeciwutleniających (witaminy C i E oraz beta- karoten), a także cynku w pewnym stopniu chroni przed chorobą. Zespół Eunyounga Cho z Brighanm and Women's Hospital w Bostonie zbadał wpływ [...]
[...] oka. Korzystnie wpływają na funkcjonowanie mózgu, gdyż są zasadniczym składnikiem błony komórkowej komórek nerwowych. Łagodzą objawy depresji i zaburzeń pamięci. Dodane witaminy A, C i E mają działanie ochronne wobec kwasów tłuszczowych omega-3 i poprawiają ich wchłanianie w organizmie. Poza tym wzmacniają system odpornościowy i zmniejszają [...]
[...] podawania preparatów witaminowych dzieciom i normy dotyczące ich składu trzeba będzie zmienić, by zminimalizować ryzyko alergii. Badacze przypominają jednocześnie, że witaminy są dodawane także do odżywek mlecznych. Badania przeprowadzili naukowcy z Narodowego Centrum Zdrowia Dziecka w Waszyngtonie (Children's National Medical Center), we [...]
[...] pismo "Cell". W ludzkim jelicie żyją miliony nieszkodliwych bakterii. Wiadomo, że dzięki ich aktywności pokarmy są lepiej przyswajane, powstają też niektóre witaminy. Poza tym obecność typowych bakterii jelitowych chroni organizm przed chorobotwórczymi drobnoustrojami. To jednak nie wszystko. Naukowcy z Yale University School of [...]
[...] kwiat hibiskusa zawdzięcza, podobnie jak czerwone wino i herbata, dużej zawartości przeciwutleniaczy z grupy flawonoidów. Hibiskus sabdariffa (inaczej malwa sudańska) jest stosowany w medycynie ludowej wielu krajów do leczenia nadciśnienia i chorób wątroby. Stanowi też popularny składnik herbatek owocowych. Jest bogatym źródłem witaminy C.
[...] za poważny czynnik chorobotwórczy, aczkolwiek, jak wykazują badania amerykańskie prowadzone na Hawajach regularny wysiłek fizyczny oraz dieta bogata w warzywa (witaminy) i ryby(kwasy omega-3) w sposób drastyczny obniżają ryzyko palaczy!!! 7. alkohol zachował dość wysoką pozycję w rankingu czynników ryzyka chorób wątroby i [...]
[...] kury na fermach. Kilka lat temu w sklepach pojawiły się jaja DHA GOLD OMEGA-3+Vit. E, które zawierają 8-krotnie więcej kwasów tłuszczowych omega 3 oraz sześciokrotnie więcej witaminy E niż tradycyjne (3,30 zł/6 szt.). Superświeże są Bobojaja, które dostarcza się do sklepów 1-2 dni po zniesieniu (2,55 zł/6 szt.). Biojaja mają zwiększoną dawkę [...]
Dotkazoz ogólnie chodzi o jakąś multiwitaminę. Olimp ma to do siebie, że ta sportowa formuła to kompleks dwóch tabsów - jeden to witaminy, drugi to chelatowane minerały. Dzień 57 - miska niska, trening metaboliczny 2 http://img826.imageshack.us/img826/6742/dieta20120403.jpg http://img594.imageshack.us/img594/5237/trenz.jpg Pompki tym razem po 5, [...]
[...] że wapń w towarzystwie niektórych pokarmów źle się wchłania. Np. szczawiany tak na niego działają. Poza tym jeśli piłaś kawę to ogranicz. I zadbaj o odpowiednią podaż witaminy D, bo odpowiada za absorbcję wapnia. Podobnie tłuszcze. Jak widać całokształt diety jest dużo ważniejszy, niż jakiś twarożek :-) Oczywiście, że nie wywalasz [...]