[...] chemicznych o różnorodnej budowie, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu żywego. Mogą być pochodzenia naturalnego lub otrzymywane syntetycznie. Dla człowieka witaminy są egzogenne (ludzki organizm ich nie syntezuje), w związku z czym muszą być dostarczane z pokarmem (najczęściej w postaci prowitamin). Przeciwne działanie do [...]
[...] nasila się po jego utlenieniu, lub po utlenieniu kwasów tłuszczowych, które mu towarzyszą w surowicy. Utlenianie może zresztą nastąpić także w samej surowicy jeżeli spożycie witaminy E, C oraz karotenu jest niskie. Te witaminy chronią tłuszcze przed utlenianiem. Mit no. 3: Wysoka podaż białka jest niebezpieczna. Prawda jest taka, że nie ma tutaj [...]
[...] witaminowy który ma pomagać w powrocie do zdrowia, zadziała zupełnie odwrotnie pogłębiając jeszcze nasz stan chorobowy. Jest już bardzo dużo dowodów na to, że syntetyczne witaminy nie działają tak, jak my tego oczekujemy. Niestety fakty na ten temat, nie są powszechnie znane, a nawet odnoszę wrażenie że są wręcz utajniane. Jest przecież [...]
[...] (podobnie do białek serwatkowych mogą być oparte na ich koncentratach oraz izolatach. Koncentraty zawierają od 65% białek sojowych. Na pozostałe składają się : tłuszcze, witaminy z grupy B, sole mineralne, oraz węglowodany - stachioza i rafinoza. Niestety wspomniane węglowodany są częstą przyczyna wzdęć i gazów. Człowiek nie posiada enzymów w [...]
[...] 2-3 razy dziennie najlepiej rano i wieczorem. Wieczorem można stosować równocześnie maść Bactroban. Do tego doustnie brać tran płynny 2 razu dziennie po łyżeczce oraz witaminy C i E. W razie trądziku na całym ciele zalecam też kąpiel w wodzie z dodatkiem nadmanganianu potasu (4 tabl. na pół wanny wody) Receptura 2 (silne dziłanie): [...]
[...] Czynniki sprzyjające zmniejszeniu odporności organizmu: · Przemęczenie · Stres (życie w ciągłym stresie sprawia że organizm zużywa więcej witamin, zwłaszcza z grupy B, witaminy A, witaminy C) · Używki (nikotyna, kawa, herbata, alkohol sprawiają, że organizm w większych ilościach wypłukuje magnez, wapń, witaminy C, witamin z grupy B) · Zła [...]
[...] (podobnie do białek serwatkowych mogą być oparte na ich koncentratach oraz izolatach. Koncentraty zawierają od 65% białek sojowych. Na pozostałe składają się : tłuszcze, witaminy z grupy B, sole mineralne, oraz węglowodany - stachioza i rafinoza. Niestety wspomniane węglowodany są częstą przyczyna wzdęć i gazów. Człowiek nie posiada enzymów w [...]
[...] rozpad witamin znajdujących się w organizmie, zakłóca procesy ich tworzenia oraz powoduje szybkie i intensywne ich wydalanie z organizmu (mówi się, że alkohol „wypłukuje witaminy"). Aby zminimalizować straty przed imprezą należy zażyć zestaw witamin, do tego dodatkowo 1g witaminy C (szczególnie podatne na działanie alkoholu są witaminy [...]
[...] przyśpieszyła zgony. Niestety, mit o wyższości tłuszczów roślinnych nad zwierzęcymi funkcjonuje nadal. Mit 2: Rośliny są źródłem witamin W roślinach nie występują w ogóle witaminy D ani D12, której brak powoduje niedokrwistość. Witaminy A również nie ma w roślinach. Wprawdzie w roślinach jest karoten, który może się zamienić w witaminę A, lecz [...]
[...] własnym, podawany z gotowanymi jajami, oliwą z oliwek i sokiem cytrynowym. c). Wątróbki z dorsza ( wyjątek z uwagi na konieczność spożywania kwasów tłuszczowych omega-3 i witaminy D ) znów z sokiem cytrynowym i sałatką warzywną/ Podsumowanie : Macie możliwość konfrontacji ,, marzeń z rzeczywistością ". Mieliście okazję zastanowić się nad swoim [...]
[...] czyli alfa- hydroksykwasy- AHA , np. kwas glikolowy • beta- hydroksykwasy np. : kwas salicylowy • kwast trójchlorooctowy ( TCA ) np. chemabrazja kolorowa ( CHK ) • Kwas witaminy A • Fenol • Rezorcynę • Roztwór Jessnera Alfa- hydroksykwasy - kwasy owocowe Kwasy owocowe należą do związków organicznych i charakteryzują się obecnością grupy [...]
[...] przyśpieszyła zgony. Niestety, mit o wyższości tłuszczów roślinnych nad zwierzęcymi funkcjonuje nadal. Mit 2: Rośliny są źródłem witamin W roślinach nie występują w ogóle witaminy D ani D12, której brak powoduje niedokrwistość. Witaminy A również nie ma w roślinach. Wprawdzie w roślinach jest karoten, który może się zamienić w witaminę A, lecz [...]
[...] Parę ładnych lat temu dieta kulturystyczna składała się z ogromnej ilości żółtek, masła i śmietany. Później wyeliminowano prawie wszystkie źródła tłuszczów zwierzęcych oraz witaminy A i aż do dzisiaj (z małymi wyjątkami diet tłuszczowych) dominuje niskotłuszczowa białkowo-węglowodanowa dieta dla kulturystów. Jednakże okazuje się, że białko [...]
[...] gatunków roślin, stwierdzono ponad 250 substancji. Do zasadniczych grup substancji zalicza się białka i aminokwasy, lipidy i kwasy tłuszczowe, cukry, związki fenolowe, witaminy i biopierwiastki. Pyłek kwiatowy charakteryzuje się zróżnicowanym składem chemicznym. Dla przykładu obnóże pszczele zebrane wiosną dość znacznie różni się [...]
[...] i rozdrobniony, możemy zatem przyjąć że im dłużej pokarm przebywa w żołądku jest ciężej strawny. Końcowe produkty trawienia białek, tłuszczów i węglowodanów, a także woda, witaminy, sole mineralne i inne składniki pożywienia nie wymagające trawienia, są absorbowane z przewodu pokarmowego w procesie zwanym wchłanianiem. Gastroileal nitrogen and [...]
[...] zębów, skóry i włosów (Ca, P, Mg, S, F) wchodzą w skład związków o podstawowym znaczeniu dla funkcjonowania organizmu, np.: hemoglobiny, mioglobiny (Fe), tyroksyny (J), witaminy B12 (Co), ATP, ADP (P) oraz enzymów (Zn, Mn) odgrywają podstawową rolę w gospodarce wodno - elektrolitowej (Na, K, Cl) oraz w utrzymaniu równowagi kwasowo - [...]
[...] choroby, osiągają nową witalność i unikają zabójczych chorób, które są dziś epidemią w naszym mięsnym, chlebowym, mlecznym i śmieciowym (fastfoodowym) społeczeństwie. Świeże witaminy, aktywne enzymy, organiczne minerały, rozpuszczalny błonnik, wysoka zawartość wody i łatwo strawny tłuszcz i białka w awokado i innych owocach i roślinach jadalnych [...]
[...] do węglowodanów i białka). Wyeliminowanie wszelkich tłuszczów z diety, chociaż właściwie niemożliwe, nie byłoby zbyt dobrym pomysłem (chociażby ze względu na fakt, że witaminy A, D, E, K są rozpuszczalne w twojej tkance tłuszczowej). Tłuszcze pochodzenia roślinnego są ogólnie rzecz biorąc zdrowsze niż tłuszcze zwierzęce i powinny stanowić [...]
[...] naturalną substancją pochodzenia aminokwasowego, klasyfikowaną jako czynnik witaminopodobny. Może być syntetyzowana w wątrobie i nerkach z lizynyi metioniny, w obecności witaminy C, B6, PP oraz żelaza. Karnityna jest substancją niezbędną do prawidłowego funcjonowania mięśnia sercowego i mięśni szkieletowych, a także innych tkanek i organów. [...]
[...] flawedo, barwnej i zawierającej olejki lotne -wewnętrznej, białej, gąbczastej, czyli albedo. Miąższ, złożony z wypełnionych sokiem wyrostków owocni, jest bardzo bogaty w witaminy, zwłaszcza witaminę C. Owoce spożywane są przede wszystkim na surowo, ale mają też szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym (soki, dżemy), perfumeryjnym i [...]