Przez wielu znienawidzona jako koszmar dzieciństwa posiada naprawdę tak wielkie bogactwo składników mineralnych i witamin, że bez wątpienia można nazwać ją "bombą". W 100g gotowanej lub duszonej wątróbki drobiowej znajdują się (dla porównania w nawiasach podano zalecane dzienne spożycie dla dorosłego mężczyzny) : witamina B2 - 2 mg (1,3 mg); [...]
Kotlet, wrzucasz do miksera obrane CALE owoce , zalewasz mlekiem i sie samo robi, mozesz dodac miodu jeszcze, moze nie az tak dobre, bo dosc geste wychodzi ale stary, same owoce, cale plus mleko i miod i dostarczasz tyle witamin ze szok...
moj tez lubi...zreszta dla niego posilek bez miecha to nie posilek.Zauwazylam,ze moj synek tez tylko ''mycho'' i ''mycho'':-)Dobrze,ze zaczal jesc mi wiecej warzyw ,bo juz sie balam,ze za malo witamin.
rano mam zawsze zestaw witamin, mnie tam cynk nie pobudza bo jak siłki nie mam to zasypiam normalnie, jedynie po trenie tak czasem mam, myślałem tez o gabie
nie istnieją orzechy bez tłuszczu mleko UHT ma sporo zalet (choć pewnie nasz spec zaraz powie coś innego) przewyższających jego wartości nad mleko pasteryzowane, ma za to mniej witamin co do zawartości tłuszczu to zależy od twojej diety Zmieniony przez - Makamura w dniu 2012-09-18 21:51:49
[...] rafinacja - rafinacja DODATKOWO USZLACHETNIA! To nie szkoda dla oleju a POZYTYW, dzięki rafinacji niszczone są wszelkie szkodliwe elementy, olej jedyne co traci to procent witamin (mimo to ma o wiele ich więcej nawet po rafinacji niż oliwa), zwiększa się natomiast wiele innych zalet jak chociażby długość przechowywania, brak ryzyka powstawania [...]
[...] w wysokiej temperaturze nie sprzyja zachowaniu identycznego podziału lipidowego - co za tym idzie uposledza jego wartościowość nie tylko pod względem utrat w sferze witamin. Niestety nie mogłem dzisiaj znaleźć niczego sensownego, traktującego o tym. A niestety strony internetowe typu "pokochajrzepak", czy "kulinaria", nie są mnie dla [...]
Czemu nikt jako źródła węglowodanów nie uwzględnia ziemniaków? Przecież to chyba najtańsze źródło węgli, na dodatek odkwaszają i mają dużo fajnych witamin, m.in C.
[...] to w smaku czuć bardzo ostrą mąkę, aż drapie po gardle. Dzisiaj kupiłem jednak droższy makaron z mąki pszennej orkiszowej z Goliardu, czytałem o nim sporo i chyba jest najlepszy, głównie z tego względu, że orkisz nie wymaga takiego nawożenia jak pszenica oraz jest źródłem dużo większej ilości witamin, minerałów, blabla... Doradźcie panowie : )
@Domer- Sog za odpowiedź :) czytałem gdzieś, że polanie sałatki oliwą z oliwek czy jakimś innym olejem spowalnia proces utraty witamin i minerałów. Czy to prawda? Z drugiej strony warzywa liściaste typu sałata robią się wtedy ciemne i mniej smaczne.
Czy wątróbka drobiowa może być codziennym elementem diety na masę? Raczej tylko jako dodatek do diety jedzony najlepiej 1-3 razy w tygodniu ze względu na duże ilości żelaza, cyjanokobalaminy (wit B12)czy innych witamin z grupy rozpuszczalnych w tłuszczach.
[...] czy dietetyk to napewno ma to swoje uzasadnienie. Nie sądzę aby wpłynęło to w jakikolwiek znaczący sposób na gospodarkę hormonalną organizmu. Pamiętaj, że oprócz wielu witamin czy składników mineralnych, siemię lniane to również ogromne źródło błonnika (bodajże ze 30%) co pod dłuższym stosowaniu w takich ilościach może negatywnie odczuć [...]
Poszukaj sobie tematu o zakwaszeniu organizmu tam było chyba podane ile powinno przypadać warzyw na zakwaszające produkty. Wyliczać warzywa pod kątem dostarczanych witamin itp na naszym etapie raczej nie ma sensu. oczywiście nie każdy może jeść tyle warzyw więc najlepiej po prostu dodawać je do wszystkich posiłków jeśli to jest możliwe i je powoli [...]
[...] zdrowego brązowego ryżu dam jakiś mniej zdrowy zamiennik albo jakiś fast food który będzie miał podobną ilość WW i kcal? Czy chodzi tu tylko o kwestie zdrowotne, nie dostarczanie odpowiedniej liczby minerałów i witamin, wchłanialność? Mięśnie będą gorzej rosły ale jaki jest tego powód? Nie znalazłem odpowiedzi na forum, jeśli jest to przepraszam.