tutaj nie układamy diet , od tego jest dział odżywianie tam nawet był jak pamiętam temat z dietami tanimi musisz sam ułożyć dietę z plusem kalorycznym aby masować zapotrzebowanie wylicz sobie na kalkulatorach , masz je u góry działu wpisujesz wiek , wzrost ,wagę i jaki tryb życia prowadzisz i kalkulator ci wyliczy zapotrzebowanie co taniego można [...]
Ideą spożywania surowych warzyw jest taka aby zachować jak najwięcej wartości odżywczych, tak więc staraj się do przynajmniej 2-3 posiłków dodawać świeże, bez obróbki. Skoro Ci smakuje twaróg, to smacznego. :-) Wątróbka to jakościowe źródło białka, ale ze względu na wysoką zawartość witaminy A, nie poleca się jeść jej codziennie. Maks raz w [...]
;-) w pierwszej rozpisce masz moim zdaniem sporo nabiału, nie jestem przeciwna, ale zostaw sobie go w jednej pozycji, np. mozzarelle, czy twaróg, jogurt dobrej jakości. A częściej wybieraj białko z ryb, jaj, czy mięcha (masz mnóstwo rodzajów) wrzuć podroby (serduszka, wątróbka - są tanie i smaczne, mają wiele wartości i witamin, podbiją nie tylko [...]
29.09.2016 Trening Nabrałam ochoty na małe wyzwanie z równowagą. Nie jest ze mną już tak źle. :-D A pomyśleć ze kiedyś miałam problem ustać na jednej nodze przez dłuższy czas. https://www.youtube.com/watch?v=MZq9-k1_-_I Na dokładkę trochę ewolucji. Przy tym to się nawet spociłam. Tylko nie wiem czy z wysiłku czy ze stresu. %-) [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
Witam. ( jak koledzy wyżej ) Wstaw swój model żywienia w formie zrzutu potreningu.pl ( nawet nie wiemy jaką ilość białka spożywasz w ciągu dnia ) z wątróbką bym nie przesadzał ze względu na wysoką zawartość wit.A która w nadmiarze jest toksyczna.
Dobrzy wykonany sposób obróbki nie ma większego wpływu na układ trawienny, więc nie w tym problem. Nie widzę sensu w suplementacji, skoro nie stać Cię na podstawy diety. Wprowadź najtańsze źródła białka: wątróbka, żołądki, serca, udka, wieprzowina, nabiał, jaja.
Generalnie wątróbka zawiera wysoką zawartość wit. A która dostarczana w nadmiarze staje się toksyczna dla organizmu, stąd zaleca się nie jadać jej więcej niż raz w tygodniu. Oczywiście różnorodność to podstawowa zasada zdrowej diety. Z podrobami, które są dostępne w sklepie raczej bym się o takie nadmiary aż tak nie przejmować. Wszak dzisiejsza [...]
[...] ,platki owsiane, dawaj sporo tluszczy z miesa np, udko z kurczaka , karkowke , filety sledziowe ale nie w oleju, watrobke (jezeli jest to chude mieso jak kurczak, indyk, watrobka dodaj tlszczy np. olej kokosowy 10g lub pol awokado lub, 20g orzechow) mieso wieoprzowe itd, te tluszcze pozwola ci na spowolnienie metabolizmu oraz wchlaniania [...]
W sumie nic specjalnego tutaj nie idzie wymyślić jeśli chodzi o pełnowartościowe białko... Możesz zacząć hodować kiełki fasoli adzuki, mung, soczewicy, słonecznika (ewentualnie kupić gotową mieszankę w sklepie, ale imo to nieopłacalne) i dodawać do jajecznicy. Jest tam relatywnie dużo białka plus strączkowe są bardzo bogate w składniki odżywcze. [...]
O każde danie tak można zapytać. I na każde pytanie dostaniesz odpowiedz, że liczy się ogół diety. Moim zdaniem jesz ubogo odżywczo, opierajac się na przetworzonych produktach. Nie widać tam żadnych wartościwoych tłuszczy, poza masłem, jajkiem i wątróbką - o ile nie jest to wieprzowa, bo ta raczej żródłem tłuszczy nie jest.
Szczerze mowiac to jestem zaskoczony, ze odradzacie wedliny i kurczaka (niestety nie przepadam za podrobami typu watrobka itp), ja wiem ze musi byc urozmaicenie, ale np w tej diecie ktora obecnie przerwalem przez problemy żołądkowe (głownie przez platki owsiane) byla poledwica z indyka oraz kurczak, zadnych przeciwskazan nie bylo, a wiadomo [...]
Raczej nie da się żyć mając 300zł miesięcznie na pożywienie. 400zł minimum pod warunkiem bazowania na najtańszych źródłach i promocjach. Np wątróbka, żołądki, serca.
Raczej nie da się żyć mając 300zł miesięcznie na pożywienie. 400zł minimum pod warunkiem bazowania na najtańszych źródłach i promocjach. Np wątróbka, żołądki, serca. no okej czyli podsumowując odpuścic sobie wszystkie białka,gainery i inne suple i jak najwięcej wydać w wartościowe pożywienie tak?
Twoja masa ciała jest na tyle mała, że nie będziesz miał problemów, by białka dostarczyć z jedzenia. Kurczak 14zł za kilo, a udka 4,99zł za kilo, wątróbka, czy inne podroby to samo. Schab, karkówka 9,99zł także kurczak nie jest tani, jest zdecydowanie jednym z droższych ;-) Do tego owoce (są sezonowe), węgle ryż (staraj się częściej zamiast [...]
Edytuj posty (możesz to zrobić, dopóki ktoś nie odpowie). Powiem tak, nie spotkałam się z przypadkiem, żeby mięso - podroby - powodowało problemy trawienne (ale alfą i omega nie jestem). No chyba że wątróbka, bo mięso z zasady działa odwrotnie. Problemem może być obróbka tego mięsa - smażenie. Jak masz problemy z tolerancją laktozy to odstaw [...]
Tak to możemy sobie gdybać. Co do wątróbki, to ma dużo witaminy A, ale stawiam na to, że była nieświeża i się strułeś. Wątróbka się nie nadaje do przechowywania. Od kiedy masz takie problemy?