Część! Na samym początku przygody z żywieniem warto by było abyś obliczył swoje zapotrzebowanie kaloryczne. Wzór znajdziesz tutaj: http://www.sfd.pl/-t276436. Gdy wyliczysz zapotrzebowanie warto zadbać o odpowiedni podział makroskładników:
cos tam znalazłem, z góry przepraszam autora za ctrl C....... Esseliv (phospolidum ex soja) 50 kaps (300mg) - cena +- 30zł Opis działania: fosfolipidy sojowe będące estrami glicerolowymi kwasu cholinofosforowego i nienasyconych kwasów tłuszczowych (linowego, linolenowego i oleinowego) wywierają działanie ochronne i regeneracyjne na komórki [...]
[...] dokładasz kalorii bądź zostajesz przy tym co było. Dobrze wybrać sobie jakiś system, by nasze obserwacje dostarczały przydatnych informacji – np. dokładasz kalorie tylko z węglowodanów. Kalorie kaloriami, ale nie zapominajmy, że najważniejsze są wartości odżywcze oraz jakość produktów. Dieta powinna być zróżnicowana i bogata w produkty [...]
[...] cholesterol etc). Zachodzi jakaś większa korelacja wg badań? Zachodzi korelacja :-) Mój lipidogram przyprawiał internistów o orgazm. 40% udział dobrego cholesterolu, a całość poniżej normy. Cholesterol zły i płytki miażdżycowe powstają przy spożyciu węglowodanów. Wtedy robi się masakra. Przy czystych tłuszczach cholesterol się ustawia wzorcowo.
[...] wyniki bardzo dobre co do granicy ile należy przyjmować ww - nie ma takiej granicy na 100% tzn. ta granica jest umowna,mniej więcej osoba ważąca 70-80kg potrzebuje ok. 50g węglowodanów ........około jak łatwo sobie to wyobrazić osoba o wadze 100kg+ teoretycznie będzie potrzebować więcej ww niż osoba ważąca 70,60 czy 50kg ........może ale nie [...]
Oczywiście, Solaros podpisuję się pod tym obiema rękoma. Trzeba jednak pamiętać, że pierwszą reakcją organizmu na spożycie węglowodanów jest wydzielanie insuliny, która z kolei hamuje uwalnianie tłuszczu zapasowego. Nie mam tu na myśli tego, że na diecie wysoko-węglowodanowej nie można redukować wagi, ale to że jest to znacznie trudniejsze. [...]
[...] - chociaż przez niektórych są uważane za bezwartościowy, tuczący produkt który nie powinien znajdować miejsca w diecie. W rzeczywistości, ziemniaki są świetnym źródłem węglowodanów oraz cenny mikroskładników. Ziemniaki są nie tylko niskokaloryczne w 100 g gotowanych ziemniaków jest zaledwie 75 kcal ale mają również wiele innych zalet m.in. [...]
[...] odjąć od wyniku 300 kcal. Całość podzielić na zalecane ilości składników odżywczych. Będą to 2 g/kg masy ciała białka, 1 g tłuszczów i reszta kalorii pochodząca z węglowodanów. Pamiętać musisz o tym, że 1 g białka i węglowodanów to 4 kcal, a 1 g tłuszczów to 9 kcal. Wśród zalecanych źródeł makroskładników wyróżnić warto te wymienione w [...]
Nawiązując jeszcze do Twoich pytań, to: 1. Ustala się ich ilość w zależności od rodzaju diety i ilości kalorii pozostałych do rozdysponowania z zapotrzebowania kalorycznego organizmu. 2. Jest to zbyt ogólne pytanie. Wiele zależy od specyfiki treningu, danego organizmu, rodzaju diety. Brak ankiety uniemożliwia odpowiedź na to pytanie. 3. [...]
[...] że podstawa redukcji to ujemny bilans energetyczny. W przypadku osób zdrowych to wystarczy aby tracić wagę. Teraz same węglowodany na redukcji. Oczywiście lepiej korzystać z węglowodanów złożonych, ale umiarkowane porcje naturalnych węglowodanów prostych ( np owoce ) nie zaburzą redukcji. Także węglowodany proste w formie proszku ( np Carbo ) [...]
[...] równomiernie w ciągu dnia. Jeden z posiłków to sam ryż. Powinieneś w każdym posiłku mieć między 30-40g białka pochodzenia zwierzęcego. Kolejna z rzeczy jaką zauważyłem, to fakt że masz kiepskiej jakości źródła węglowodanów - pizza? Zachęcam najpierw do wyliczenia odpowiedniej kaloryczności korzystając ze wzoru - http://www.sfd.pl/-t276436.html
[...] to na naszą sylwetkę. Jednym z takich pomysłów jest spożywanie mleka odtłuszczonego w proszku. Patrząc na pierwszy rzut oka, produkt wydaje się wręcz idealny. Sporo białka i węglowodanów w 100 g przy małej ilości tłuszczów. Wystarczy 100 g, aby uzupełnić ilości ze standardowego posiłku, jaki jest np. pierś z kurczaka z woreczkiem ryżu. Czy [...]
[...] i gliadyą posiadają w swoim składzie mnóstwo substancji antyodżywczych które ograniczają m.in. wchłanianie mikroskładników. Dużo lepiej urozmaicić dietę w inne źródła węglowodanów takie jak ryż, kasza, płatki jaglane, gryczane czy pełnoziarniste żytnie. Jeżeli zaś chodzi o spożywanie węglowodanów na noc ma to swoje zalety które mają [...]
[...] energii w organizmie, gdzie przewagę uzyskują procesy kataboliczne (rozpadu) nad anabolicznymi (syntezy). Ma to na celu uzyskanie odpowiedniej ilości energii ze spalenia węglowodanów, tłuszczów i białek, więc ludzie z szybką przemianą materii mają wysokie zapotrzebowanie na składniki odżywcze. Ludzi z szybkim metabolizmem cechuje: # wysoka [...]
[...] około 300 kcal od uzyskanego wyniku. Kolejnym etapem jest podział kcal na zalecane ilości makroskładników. Będą to 2 g/kg masy ciała białka, 1 g tłuszczów i reszta kalorii z węglowodanów. Założyć należy, że 1 g białka to 4 kcal, 1 g tłuszczów 9 kcal i 1 g węglowodanów 4 kcal. Aby komponować posiłki, korzystać warto z ich zalecanych źródeł. Do [...]
[...] Istotne będzie również zwrócenie uwagi na ilości makroskładników. Zaleca się, aby było to: - 2 g/kg masy ciała białka, - minimum 1 g tłuszczów, - reszta kalorii pochodząca z węglowodanów. Wyliczając te wartości, pamiętać należy o tym, że 1 g białka i węglowodanów to 4 kcal, a 1 g tłuszczów to 9 kcal. Pamiętać musisz również o tym, że każdy z nas [...]
Skoro, załóżmy na to 300 gramów węglowodanów dziennie to dla Ciebie zbyt dużo, to nie widzę problemu w tym, aby zmniejszyć ich ogólną ilość i podbić ilość spożywanych tłuszczów. Operować należy ilością źródeł energii. 2 gramy białka na kilogram masy ciała, 1-1,5 grama tłuszczów i reszta kalorii pochodząca z węglowodanów. Możesz nawet wejść [...]
[...] Czego nie musimy koniecznie ważyć? Produktem który nie koniecznie w diecie trzeba ważyć są warzywa. Warzywa należą do składników które dostarczają nam mikroelementów, nie węglowodanów czy białka. W dodatku warzywa w dużym stopniu złożone są z wody przez co są niskokaloryczne. Jedynym wyjątkiem są: -różne odmiany ziemniaków które należy liczyć [...]
[...] trening, jak również suplementacja. /SFD/2016/12/1/60ae4a01e0d5487aa7d4907e27e82fb9.jpg 1. Wyznaczanie dziennego zapotrzebowanie na energię 2. Ile białka, tłuszczu, węglowodanów? 3. Trening 4. Suplementy 1. Wyznaczanie dziennego zapotrzebowanie na energię Zapotrzebowanie na energię obliczamy zgodnie z informacjami zawartymi w poniższym [...]
[...] Warto również pamiętać o rybach, które nie tylko są bardzo dobrym źródłem białka, ale również kwasów omega 3, witamin i minerałów. Kaloria kalorii nierówna - jakość węglowodanów Wiele osób żyje w błędnym przekonaniu, że nie liczy się jakość spożywanych węglowodanów, a wyłącznie ich ilość, przekładająca się na kaloryczność naszej diety - [...]