[...] się wiele korzyści – nie tylko z perspektywy sportu, ale również ogólnego zdrowia i kondycji organizmu. Nabiał, produkty mleczne, sery Mleko, jogurty, maślanka, sery, twaróg – zdecydowanie warto sięgać po te produkty jako jedno ze źródeł białka, oczywiście pod warunkiem braku nietolerancji laktozy lub alergii na białko mleka krowiego [...]
Gdy już dowiadujemy się, że dotknęła nas nietolerancja pokarmowa, dieta staje się bardzo często przekleństwem. W naszej głowie jest burza, jak jeść, co jeść i kiedy, by polepszyć parametry zdrowotne? Nietolerancja laktozy (cukru mlecznego) to jedna z najczęściej spotykanych nietolerancji. Kiedy mamy objawy, potwierdzamy nietolerancję w testach [...]
Wzdęcia są jednym z elementów procesu, w jaki Twoje ciało pozbywa się nadmiaru gazów jelitowych. Drugi sposób to odbijanie. Gazy jelitowe pochodzą: po pierwsze z powietrza połykanego podczas spożywania posiłków lub mówienia, a po drugie, z fermentacji resztek pokarmowych zachodzącej w jelitach pod wpływem bakterii. Co warto zapamiętać i jak tę [...]
Gdy po spożyciu posiłku jeansy nagle robią się za ciasne w pasie, możesz czuć się niekomfortowo i niewygodnie. Często powtarzające się wzdęcia mogą być oznaką problemów zdrowotnych, jednak w wielu przypadkach związane są ze stresem i złymi nawykami żywieniowymi. Oto najczęstsze przyczyny wzdęć po jedzeniu. Podsumowanie Jeśli po jedzeniu często [...]
przeczytalam tu, ze laktoza z serwatki powoduje oponkę na brzuchu, czyli jesli chcę schudnąć (zwlaszca w brzuchu) to nie powinnam pic kefiru ani jesc sera bialego chudego- doradzcie bo kefir dodaje do kazdego posilku(1,5% albo 0% tluszczu) a na kolacje co dziennie raczę sie serem chudym z kefirem
[...] zabronił mi spożywania mleka oraz sera żółtego(i również bardzo przetworzonych rzeczy). Jako że nie mogę mleka do płatek owsianych(robionych na wodzie), pomyślałem że twaróg byłby dobrym zastępczym źródłem białka do śniadania zamiast mleka. Tylko jest pewien problem, twaróg jest robiony z mleka i tutaj pytanie, czy można go jeść w takim [...]
[...] Mój układ pokarmowy zaczął mieć downa i intensywniej mnie na kibelek gania, kupsko bardziej wodniste, nieco gazów się pojawia. Zaznaczam, że nie mam uczulenia na nic, w tym twaróg (kazeinka? laktoza?), który zajadam na kolację w dużej ilości. Mleka mogę wypić 2l i zagryźć ogórkami bez problemu, więc to nie to. Chodzi o to, że organizm nie jest [...]
[...] Wybierajmy ten półtłusty, bądź pełnotłusty nabiał, jest mnie przetworzony. Można do swojej diety dodać np. parmezan, mozzarellę, czy sery długo dojrzewające, ale też twaróg, śmietanę, bądź jogurt. Artykuły na temat tłuszczów: http://potreningu.pl/articles/3189/po-co-nam-tluszcz-w-diecie [...]
[...] Nie podaje się pieczywa świeżego, nie dopieczonego razowego, żytniego oraz ciast półcukierniczych. Nabiał. Mleko można podawać w każdej postaci. Z serów podaje się twaróg, przy czym musi być on swieży i nie kwaśny. Zabronione są sery dojrzewające i topione o ostrym smaku. Nie używa się śmietany kwaśnej, tłustej, a tylko śmietankę [...]
POZBIERAŁEM TO WSZYSTKO Z PARU STRONEK ALE NIE CHCIAŁBYM TU ROBIĆ REKLAMY WSKAZANIA DIETETYCZNE DLA TRENUJĄCYCH KULTURYSTYKĘ Żmudny proces zdobywania siły i masy mięśniowej w głównej mierze uzależniony jest od odpowiednio dobranej intensywności i objętości treningu jak i od prawidłowego odżywiania. Aby wytrzymać trudy wielogodzinnego wysiłku [...]
Żmudny proces zdobywania siły i masy mięśniowej w głównej mierze uzależniony jest od odpowiednio dobranej intensywności i objętości treningu jak i od prawidłowego odżywiania. Aby wytrzymać trudy wielogodzinnego wysiłku fizycznego i mieć ze stanu tego efekty w postaci przyrostów mięśniowych należy dostarczyć pracującym mięśniom określoną ilość [...]
[...] przepada, nosi do szkoły/pracy pojemniki pełne suchego ryżu z kurczakiem i brokułami. Po treningu podobnie – z tą różnicą że tym razem spożywa je na ciepło. W nocy je suchy twaróg, zapija oliwą i tak kończy kolejny ‘nieszczęśliwy dietetycznie’ dzień. Tak mija tydzień,miesiąc,cały okres budowania masy. Nie wspominając o tym że zrezygnował [...]
O d ż y w i a n i e. ODżYWIANIE -------------------------------------------------------------------------------- Najbardziej niedocenianym elementem współdecydującym o nabieraniu masy jest prawidłowe odżywianie. Wielu początkujących kulturystów wybiera suplementy białkowe (tj. odżywki) zapominając o prawidłowym żywieniu. Należy [...]
[...] krowim jest duża zawartość białka - kazeiny w tym drugim. Mleko krowie dostając się do żołądka człowieka, pod wpływem kwasów żołądkowych ścina się tworząc coś co przypomina twaróg. Kazeina znajdująca się w mleku rozkłada się w organizmie przy pomocy enzymu - podpuszczki, a cukier mleczny dzięki enzymowi - laktazie. Dziecko 1 - 2 letnie ma już [...]
[...] zbudowany jest inaczej niż krowy. Krowie mleko, dostając się do żołądka człowieka, pod wpływem kwaśnych soków żołądkowych, ścina się, tworząc substancję przypominająca twaróg. Ten "twaróg" oblepia czasami inne pokarmy znajdujące się w żołądku. Dopóki ścięte mleko nie ulegnie strawieniu, proces trawienny innego pokarmu nie rozpocznie się. [...]
[...] zbudowany jest inaczej niż krowy. Krowie mleko, dostając się do żołądka człowieka, pod wpływem kwaśnych soków żołądkowych, ścina się, tworząc substancję przypominająca twaróg. Ten "twaróg" oblepia czasami inne pokarmy znajdujące się w żołądku. Dopóki ścięte mleko nie ulegnie strawieniu, proces trawienny innego pokarmu nie rozpocznie się. [...]