[...] - Produkty roślinne bogate w L-argininę: spirulina (wodorost), soja (prażona na sucho), dynia (pieczona w wysokiej temperaturze), groch (gotowany), cieciorka, soczewica, tofu , fasola (navy beans, great northern beans, broadbeans). Lecytyna - jest źródłem choliny, która z kolei jest prekursorem neuroprzekaźnika acetylocholiny. L-karnityna - [...]
[...] JEDNO BIAŁKO: Oznacza to zakaz jakichkolwiek dwu proteinowych kombinacji. Zalecany jest tylko jeden bogaty w białko produkt - taki jaki wołowina, ryba, drób, owoce morza lub tofu - na raz. Nie jest korzystne łączenie w jednym posiłku. np. sałatka kawałków indyka i tuńczyka. Zaburza to trawienie, co powoduje powstawanie toksyn." Przepraszam [...]
[...] bedzie ok), ale bialka to absolutnie za malo i wegli rowniez. Policz teraz gramy z tych procentow. Bez zbednych zabaw bialko ma pochodzic z chudych mies i ryb, ewentualnie tofu, bialek jajek, wegle to pelne ziarno, zawsze warzywa i odrobina tluszczu. 5-6 posilkow- bialko zawsze 1. bialko+ wegle zlozone+ owoc (jak chcesz) lub warzywa 2. j.w 3. [...]
[...] wywalić warzywa to tak wlasnie powinien wygladac idealny posilek potreningowy ( +jakiś owoc) 19.00 KOLACJA - omlet z 1 jajka i 2 białek/ tuńczyk w sosie własnym 120g/ tofu 150g - warzywa surowe Chcesz sie bawić w odzielanie bialek od żółtek?? 21.00 POSIŁEK PRZED SNEM - twaróg półtłusty 120g jakiś tłuszcz tu bym dał Reasumując -moim [...]
[...] - mięso z indyka/ kurczaka/ wołowina/ ryba/ schab 150g - warzywa surowe/na parze 300g - oliwa z oliwek do przyrządzenia 19.00 KOLACJA - tuńczyk w sosie własnym 120g/ tofu 130g/ ryba pieczona w folii 120g (ew. wędzona) - pomidor/ ogórek/ kapusta/ papryka etc. 21.00 PRZED SNEM - białko Maximize Protein 95 30g (pół na pół z wodą i mlekiem [...]
[...] OBIAD kurczak/ indyk/ wołowina/ schab 80g ryż brązowy/ kasza/ makaron razowy 50g warzywa 200-300g oliwa z oliwek ok. 10g 19.00 KOLACJA ryba 60g/ ser żółty/ ser feta/ ser tofu 50g ryż brązowy/ kasza 40g warzywa 100-200g oliwa z oliwek ok. 10g 21.30 ODŻYWKA BIAŁKOWA Dziękuję Państwu za uwagę W razie czego proszę się nie krępować i komentować [...]
beatrice- a nie myslalas nad tym zeby wprowadzic tofu badz tempeh ? Wiem, ze sa rozne opinie na temat soji, ale w ograniczonych ilosciach (i co wazne z dobrego zrodla) moze bylaby jakims urozmaiceniem dla Twojej diety w kwestii bialka ?:-) A soczewica, cieciorka, fasola ? Jak sie na nie zapatrujesz ? :-) P.S. Dosc duzo bialka jest tez suma [...]
[...] ciecierzyca fajnie sprawdzi się np hummus bialko podbijają równiez orzechy, tahini, masła orzechowe, migdałowe częściowo można pojść w soję, chociaz tu bym nie przesadzała, czasem może tofu, ale bez przesady poza białkiem nalezy szczególnie zwracać uwagę na witaminy z grupy B oraz żelazo warto dla witamin z grupy B włączyć np. płatki drożdzowe
[...] na mieście, albo jakiś zdrowy take away (tak są!), dużo pracy. Zabrałam Whey, więc będę pić codziennie jedną porcję, żeby dobić jakoś białko. Nigdzie nie znalazłam jeszcze tofu. Potem NL, będę mogła gotować (w końcu!) i jest szansa, że uda mi się czasowo ogarnąć też siłownie :-) Czas pokaże}:-( Przed wyjazdem zrobiłam pomiary w końcu i widze [...]
[...] Śmiesznie, bo dzięki czytaniu tabeli żywności po holendersku i sprawdzaniu w google translate co to znaczy, nauczyłam się całej masy słownictwa fit :-) Nie znalazłam nigdzie tofu ani kaszy bulgur. Chyba pozostanie mi szukanie sklepu ze zdrową żywnością. Ale ale, najważniejsza rzecz, która mnie wczoraj ucieszyła- zapisałam się na siłkę [...]
[...] i strąki, to bez wheya ani rusz. Brzuch - po pasztecie soczewicowo- jaglanym wczoraj bardzo średnio, dziś rano podobnie. Soczewica moczona 24h i płukana. Mam dośc jaj i tofu i omletów. Chyba jakies zapiekanki warzywno- jajowe musze robić, co by upchać to białko tam Pomarudziłąm8-) I wrzucam zdjęcie mojego drugiego śniadania. [...]
[...] Dlatego proponuje się klasyfikować Gln jako aminokwas semi-niezbędny bądź warunkowo niezbędny). Pokarmami bogatymi w Gln są ryby, czerwone mięso, produkty mleczne, fasola, tofu, jajka jak również surowe buraki i kapusta (gotowanie może zniszczyć Gln szczególnie w warzywach). Przeciętnie 100-gramowa porcja mięsa zawiera ok.4g Gln. Kazeina [...]
[...] badań na ten temat, zwłaszcza w świetle ostatnich doniesień o pogorszeniu się zdolności umysłowych u ludzi, którzy jedli przez wiele dziesiątek lat dużo soi w postaci tofu. Niektórzy badacze przestrzegają również przed nadużywaniem soi i połykaniem trabletek zawierających izoflawony tak, jakby to były cukierki. Nie da się jednak [...]
[...] produktow - polecam TOFU - ser sojowy, bardzo dobre zrodlo bialka... i jezeli portfel pozwala, to z pewnoscia wodorosty (algi), a konkretnie spiruline (jako dodatek np. do tofu). poniewaz nie jestes weganka, mozesz takze spozywac bialka z jaj - po odzuceniu zoltek masz wysoka koncentracje bardzo dobrych bialek jajecznych. pozdrawiam, damon
Siema, siema! Pasuje zrobić mały update co tam jak tam. W skrócie bardzo fajnie, myślę że zmierza wszystko w dobrym kierunku - trening, nawyki żywieniowe, wygląd i to co mnie najbardziej chyba cieszy to dystans do tego całego świata fit. Oczywiście nie chcę zapeszać, ale uważam że jest duży postęp. W związku z rozpoczęciem roku akademickiego [...]
[...] W niektórych posiłkach brakuje węglowodanów, w innych tłuszczu, a w innych białka. Na nieśmiertelnego tuńczyka z puszki spuszczam zasłonę milczenia.... Mleko 0%, tofu, mnóstwo odżywki, gotowe musli. Dla mnie ta dieta jest bez ładu i składu. Nie myślisz o jakości tylko żeby się makrosy "jakoś tam" zgadzały. My tu raczej stawiamy na [...]
[...] wbić się w pewien pułap kaloryczny na dobę i w dane makro tym samym odciągasz uwagę od jakości spożywanego pokarmu. Posiłek na zasadzie: jajka, żółty ser, chleb baltonowski,tofu,1 sztuka pomidora i po 4g oleju kokosowego i lnianego to posiłek byle jaki. Jeśli miałby być to posiłek niskotłuszczowy ugryzłbym to tak : Pół worka kaszy [...]
[...] Dlatego proponuje się klasyfikować Gln jako aminokwas semi-niezbędny bądź warunkowo niezbędny. Pokarmami bogatymi w Gln są ryby, czerwone mięso, produkty mleczne, fasola, tofu, jajka jak również surowe buraki i kapusta (gotowanie może zniszczyć Gln szczególnie w warzywach). Przeciętnie 100-gramowa porcja mięsa zawiera ok.4g Gln. Kazeina [...]
[...] to z jakimi obciążeniami. Chciałabym też w części zamienić białko pochodzenia zwierzęcego na białko roślinne i tu pytanie, co jest najlepsze i w jakich ilościach, strączkowe typu np. fasola, co jeszcze (oprócz tofu, mam ograniczony dostęp)? Chodzi mi o odżywianie wegetarianek, budujących masę. Zmieniony przez - Tehuti w dniu 2013-08-01 06:52:21