[...] AKTYWNE CL Porcja 4kap Ilość porcji w opakowaniu 25 Opakowanie 100kap Zawartość jednej porcji zaw: Wartość energetyczna : 36 kcal Tłuszcz ogółem : 4 g - w tym tłuszcze nasycone 0,3 g - w tym tłuszcze jednonienasycone 3,1 g - w tym tłuszcze wielonienasycone 0,6 g Kwas oleinowy 10-35 % Kwas palmitynowy 3-10 % Kwas stearynowy [...]
Witajcie ziomki.Ostatnio w mojej diecie wystapil problem wakacje sie skonczyly wrocily stare czasu obiadki tatusia itp.Mianowicie nie jestem w stanie policzyc ile zjadam kalori dziennie a wiec nie utrzymam dokladnej diety nawet nie jestem w stanie okreslic czy mam codzinnie dodatni bilans kalorii.Jakie polecacie pomysly aby bez liczenia miec [...]
witam,no wlasnie czy mozna bo smaze na oliwie omlety z platkow i bialek jaj,a wiem ze tluszcze jak olej lniany,tj.te ktore zawieraja duzo wielonienasyconych to sie do smazenia nienadaja bo ulegaja przeksztalceniu w niebezpieczne zwiazki,a w r azie tego moge na oliwie?bo ta zawiera glownie tluszcze jednonienasycone
copan sadzi o jedzeniu duzych ilosci masła orzechowego na low carb, np 300 ram dziennie?i czy to masło w marketach np sante czy red rose ,felix jest zdrowe? bo jest z orzechów ziemnych, ale w składzie pisze ze prazone czy zatem pierwotnie zdrowe tluszcze jednonienasycone w przewadze, nie zmieniaja sie w trans podczas prazenia?tosamo yczy sie tych [...]
Ostatnia część z serii „ ...jakie wybierać? Z czego czerpać?” tym razem o tłuszczach. Sporo ludzi eliminuje tłuszcze z diety, sądząc, że to one są głównym winowajcą, za odkładanie się tkanki tłuszczowej. Tłuszcze są nam potrzebne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu, całej gospodarki hormonalnej, wpływają na nasze samopoczucie , [...]
[...] szczególnie omega-3, proponuje ok. 1-2 g(EPA/DHA). Proporcja omega-3 do omega-6 według najnowszych zaleceń powinna wyglądać tak: 1:4-5. Pewne braki jeśli chodzi o zdrowe tłuszcze możemy uzupełnić orzechami i nasionami. Dodatkowa uwaga by unikać tłuszczy o konfiguracji trans które obecne są w 'tanich' olejach roślinnych, słodyczach (batonach, [...]
[...] taki sposób, aby w każdym podstawowym posiłku oprócz odpowiedniej ilości energii znalazły się wszystkie potrzebne człowiekowi składniki odżywcze. Są to: białka, węglowodany, tłuszcze, witaminy i sole mineralne. Obecnie przyjmuje się, że człowiekowi, a szczególnie dzieciom i młodzieży w okresie rozwoju, niezbędnych jest około 60 składników [...]
[...] Proteina jest istotna w diecie kulturysty, jednak nie stanowi jedynego składnika pokarmowego. Należy pamiętać aby znalazły się w nim obok białek również węglowodany, tłuszcze, witaminy i sole mineralne. Dopiero taka kompozycja diety daje gwarancję prawidłowego rozwoju organizmu i osiągnięcia wysokich wyników. Preparaty odżywcze Odżywka [...]
[...] Proteina jest istotna w diecie kulturysty, jednak nie stanowi jedynego składnika pokarmowego. Należy pamiętać aby znalazły się w nim obok białek również węglowodany, tłuszcze, witaminy i sole mineralne. Dopiero taka kompozycja diety daje gwarancję prawidłowego rozwoju organizmu i osiągnięcia wysokich wyników. Preparaty odżywcze Odżywka [...]
[...] definicji czystego jedzenia. Definicja czyste jedzenie zależy od grupy osób, jaką zapytasz: Wegetarianie: mięso zwierząt. Weganie: Wszystkie produkty zwierzęce. USDA: tłuszcze nasycone, cholesterol, czerwone mięso, jaja, tłuszcze trans. Paleo: nabiał, oleje rafinowane, cukier, alkohol i niektóre warzywa. Itd. Ciekawostka: Co w przypadku, [...]
[...] biologicznej (dużej ilości aminokwasów egzogennych) proporcja B:W może wynosić 1:1-1,5. Nie należy głodzić się ani przejadać, pić tyle, na ile ma się ochotę. Białka i tłuszcze powinny być pochodzenia zwierzęcego, a węglowodany powinny być dostarczane najlepiej w postaci skrobi z ziemniaków, zbóż (mąki) oraz warzyw. Przeglądając różnego [...]
[...] spożywcze , które będą zawierać odpowiednie ilości: białek, węglowodanów ,witamin, minerałów i tłuszczy. I na tłuszczach skupimy się w tym temacie. Spora część ludzi pomija tłuszcze w diecie myśląc , że to one są główną przyczyną ich np. otyłości czy innych problemów związanych z nadwagą. Myślą , że rola tłuszczy jest bardzo mała i są nie [...]
[...] spożywcze , które będą zawierać odpowiednie ilości: białek, węglowodanów ,witamin, minerałów i tłuszczy. I na tłuszczach skupimy się w tym temacie. Spora część ludzi pomija tłuszcze w diecie myśląc , że to one są główną przyczyną ich np. otyłości czy innych problemów związanych z nadwagą. Myślą , że rola tłuszczy jest bardzo mała i są nie [...]
[...] porach dane makroskładniki mają największy wpływ na nasz organizm i progres naszego treningu. Składniki diety rozkładane są na trzy komponenty: białka, węglowodany oraz tłuszcze. Obok makroskładników znaczącą rolę odgrywają także mikroskładniki, zwane witaminami oraz minerałami. Człowiek ciężko trenujący, przestrzegający rygorystycznej [...]
[...] indeksie glikemicznym, a z tłuszczów — pokarmy zawierające jednonienasycone kwasy tłuszczowe, na przykład oliwa. Natomiast węglowodany o wysokim indeksie glikemicznym i tłuszcze zawierające nasycone kwasy tłuszczowe pogarszają wrażliwość na insulinę. Podkreśla się bardzo duże znaczenie błonnika dla poprawy wrażliwości na insulinę. Dieta [...]
[...] polimeryzacja i cyklizacja - ok. 180 izomeryzacja geometryczna i położeniowa - ok. 400 pyroliza czyli bezpośrednie działanie ognia działanie tlenu Jak pisałem wyżej tłuszcze są szczególnie podatne na tlen, więc oksydacja zachodzi w warunkach przechowywania i przetwarzania ich. Bardzo wrażliwe na utlenianie są produkty bogate w [...]
[...] na energię jest pokrywane przez przemiany węglowodanów bez udziału lipidów. Zauważa jednak, że wśród sportowców ponownie wzrasta zainteresowanie dietą bogatą w tłuszcze. Podaje, że są dane potwierdzające istnienie mechanizmu, który w ciągu 7-14 dni zwiększa zdolność mięśni do spalania tłuszczów , co sprzyja zwiększeniu ich [...]
[...] ilości białka raczej kłóci się z prozdrowotnością. Białko jako źródło energii jest jej najgorszym źródłem, jest wyraźnie mniej wydajne niż węglowodany czy wysokoenergetyczne tłuszcze, co przy ograniczeniu kalorycznym (często 500 kcal na minus od zapotrzebowania i więcej) może być mało ‘komfortową’ sytuacja dla ‘nowo-odchudzającego’. Kolejny [...]
[...] dochodzi do błędów. Są różne rodzaje tłuszczy. Podzielić je można ze względu na liczbę występowania wiązań podwójnych (nienasycynie) w rdzeniu cząsteczki. W taki sposób tłuszcze dzielą się na jednonienasycone, wielonienasycone oraz nasycone. Ostatnie nie zawierają wiązań podwójny. Każdy z tych rodzajów tłuszczy jest niezbędny w diecie. Każdy [...]