Witam, nie wiem czy kogoś to zainteresuje, zebrałem z neta sporo info o dietach i dietkach i postanowiłem je tu zamieścić.Myśle że osoby początkujące znajdą coś dla siebie.Na początek krótkie info dotyczace Diet. :) Powiedzenie, "jesteś tym, co jesz" nigdy nie było bardziej prawdziwe, jak właśnie w kulturystyce. Trenuj ciężko i używaj prawidłowej [...]
[...] wzdłuż na pół, a następnie pokroić na kawałki. Blanszować je około 5 minut w osolonej wodzie. Tłuszcz rozpuścić, zrobić zasmażkę z mąki oraz 1-2 łyżeczek curry. Dodać rosół i śmietanę, zagotować. Doprawić jeszcze raz solą i pieprzem oraz curry. Podawać do kuraczaka. przygotowanie - około 1 i 3/4 godziny 1 porcja - 910 kalorii Pożywny [...]
Praca pochodzi z UR w Krakowie z przedmiotu Ekologia. Wody mineralne i źródlane Skąd pochodzi woda? To pytanie po dzień dzisiejszy trapi także i naukowców, gdyż do tej pory nie przyjęto jednej, właściwej wersji. Dominują jednak dwie hipotezy: •Solarna - zakłada, ze woda powstała w wyniku wiązania się z tlenem w atmosferze wodoru, docierającego do [...]
Chlor: Chlor, bierze on udział w utrzymaniu równowagi kwasowo-zasadowej płynów ustrojowych. Występuje z sodem i potasem w złożonych związkach chemicznych. Wspomaga procesy usuwania toksycznych produktów przemiany materii przez wątrobę. Osoby pijące wodę chlorowaną powinny pamiętać, że zawarty w niej chlor niszczy witaminę E oraz naturalną florę [...]
Ciekawy artykul, chociaz niespecjalistyczny, na temat pozywienia z tak zwanej "niższej pólki". Ogolny wniosek: zbyt oszczedny traci wiecej Najtańsza mielonka wieprzowa w Polsce jest z kurczaków. Najtańszy syrop malinowy nie ma ani jednej maliny Czy to w ogóle ważne co się je? Trzeba jakoś wyżywić miliardy ludzi na świecie. Kupujemy tanio, [...]
Znalazlem pare ciekawostek nt. produkcji wedlin, poprostu rozwalilo mnie to na maxa, wiedzialem ze to shit ale nie ze az taki Zachecam wszystkich do przeczytania do konca "Gazeta Wyborcza", 26. października 2002r. Wolnoamerykanka mięsna Tomasz Lipko Kupując szynkę w sklepie, nikt z nas nie wie, czy woda z wielofosforanami i pochodnymi azotu [...]
Ten artukuł jest poswiecony osobom które maja już jakiś konkretny staz treningowy za sobą,maja za soba kilka cyklów (np.na kreatynie czy innych suplementach które są popularne i dostępne w każdym sklepie) - a przede wszystkim dla osób powyżej 20 roku życia! Należy pamiętać ze najwazniejsza była,jest i będzie dieta - jeśli cos idzie nie tak,nie po [...]
Przeplanowuję sobie odrobinę dietę, i na tą okazję naskrobałem taką prymitywną ściągawkę wartości odżywczych wybranych produktów, bo nie lubię korzystać z często wątpliwej jakości suplementów witaminowo-minerałowych, skoro można z diety. Kolorkami się nie sugerujcie, bo to jedynie info dla mnie w tej konkretnej sytuacji. Może komuś się przyda [...]
Tym wszystkim, którzy urodzili się lub mieszkali przez dłuższy czas na farmie muszę powiedzieć, że jesteście ludźmi mojego pokroju. Ja właśnie urodziłem się i wychowałem na farmie. Moi rodzice prowadzili hodowlę bydła rzeźnego. Jak wiecie zapewne, by móc zarobić na hodowli, należy produkować własną żywność. W związku z tym uprawiali kukurydzę i [...]
Jakiś czas temu dietetyczka ułożyła mi spersonalizowany jadłospis, jednak -mimo kilku uwag, że posiłki mają być łatwe w przygotowaniu i najlepiej, żeby były to gotowe produkty w stylu kromka chleba wasa z czymśtam- dostałam program żywieniowy którego samo przygotowanie zabrałoby mi ze 2h dziennie, na co obecnie nie moge sobie pozwolić. Będę [...]
Informacja dla zawodników Założenia dla mężczyzn: Waga: 100 kg Białko: 3 g na 1 kg Węglowodany: 7 g na 1kg Tłuszcze: 15 % wartości kalorycznej sumy kalorycznej białka i węglowodanów zamienione na tłuszcz - 67 g ( 600 kcal). Następnie proporcjonalnie pomniejszamy wartość kaloryczną pokrywaną przez białka i węglowodany o taką ilość kalorii, jaka [...]
znalazłem dosyć ciekawą tabele z substancjami e xx, które z reguły nic nam nie mówią. Substancjami dodatkowymi do żywności "food additives" określa się substancje normalnie nie spożywane jako żywność, nie będące typowymi składnikami żywności, posiadające lub nie posiadające wartości odżywczej, których celowe użycie technologiczne w czasie [...]
Witam. Tematem białka zajmuje się od ok. 15 lat. Temat dość kontrowersyjny, bo szukając źródeł, badań, spotkałem naprawdę różne opinie na jego temat. Ostatnio natknąłem się na doktora Adiel Tel-Oren, https://www.youtube.com/watch?v=qZpXDZzURjU który twierdzi, że dorosłemu człowiekowi o wadze 70 kg wystarczy ok. 40 gram białka na dobę, a osobom [...]
Znalazłem w necie ciekawe tabelki z zapotrzebowaniem na mikro i makroelementy. Jeżeli było to wywalcie, ale nie widziałem tego na forum. Pozdrowionka Składniki mineralne ze względu na zapotrzebowanie organizmu dzieli się na dwie grupy: makroelementy i mikroelementy (pierwiastki śladowe). Makroelementy są to pierwiastki, których dzienne [...]
Witam będzie nie pokolei ale będzię wszystko co nazbierałem Jadyyymyyy TŁUSZCZE(CZYNNIK UTLENIONE TŁUSZCZE) : Dieta: niezbędne i zbędne dla skóry tłuszcze Tłuszcz jest podstawowym surowcem do wytwarzania ścianek komórek skóry, łoju (sebum) chroniącego skórę (i włosy) oraz jest dostarczycielem wielu niezbędnych skórze witamin rozpuszczalnych w [...]
Dwa artykuly - pierwszy jak w temacie, drugi pt. "Nieżywi lekarze nie kłamią", felieton zachecajacy do suplementacji witaminami i mineralami - mi sie fajnie czytalo Różnice między witaminami naturalnymi a syntetycznymi Owoce i warzywa dostarczają składników odżywczych, które wpływają na zmniejszenie ryzyka zachorowań i codziennie uzupełniają [...]
Anemia (niedokrwistość) Uwaga! Proszę dokładnie przeczytać informację o sokach, szczególnie z buraków i marchwi. - Pić sok z buraków przez 3-4 tygodnie po 1/2 szklanki 6 razy dziennie razy dziennie. Zetrzeć na tarce 3 duże buraki, przełożyć do półlitrowego słoika, zalać 150 g wódki i odstawić na słońce lub w ciepłe miejsce na 14 dni. [...]
"PCRM LEKARSKI KOMITET ODPOWIEDZIALNEJ MEDYCYNY 5100 Wisconsin Avenue NW Suite 404 Washington, DC 20016 Tel. (202) 686-2210 FAX (202) 686-2216 Do bezzwłocznego opublikowania 01. IX. 1995 r. Rząd USA Aprobuje Znaczenie Diety Wegetariańskiej Znacznie osłabł wpływ, jaki sektor przemysłu mięsnego wywierał na federalne wskazówki dietetyczne. Po [...]