[...] które produkty są szczególnie bogate w tę witaminę: natka pietruszki (177,7 mg witaminy C/100 g produktu), papryka czerwona (144 mg), brukselka (94 mg), brokuły (83 mg), szpinak (67,8 mg), kapusta włoska (64 mg), kapusta biała (48 mg), cytryna i pomarańcza (49-50 mg). Często jednak samo zwiększenie ilości witaminy C w diecie nie wystarcza i [...]
[...] papryki ułatwia uwalnianie kwasów tłuszczowych , zwiększa poziom adrenaliny i przyspiesza metabolizm , dzięki czemu spala się tłuszcz i nasila synteza białka . Grzyby i szpinak : Mają mało kalorii za to dużo chromu - pierwiastka śladowego , który pomaga oszczędzać mięśnie podczas diety . Szpinak , podobnie jak marchew i dynia ma dużo [...]
Przeplanowuję sobie odrobinę dietę, i na tą okazję naskrobałem taką prymitywną ściągawkę wartości odżywczych wybranych produktów, bo nie lubię korzystać z często wątpliwej jakości suplementów witaminowo-minerałowych, skoro można z diety. Kolorkami się nie sugerujcie, bo to jedynie info dla mnie w tej konkretnej sytuacji. Może komuś się przyda [...]
[...] musisz się martwić o wybór jedynie czystych żywności, jedzenie co dwie,3 godziny, 6-8posików w ciągu dnia lub wciskać w siebie tylko białka jaj,suchą pierś z kurczaka i szpinak tylko dlatego, że ktoś Ci każe. Dieta to coś więcej niż to! Jeśli spojrzeć na dowody, to praktycznie każda żywność, jaka kiedykolwiek została oznaczona jako [...]
[...] różyczek kalafiora/brokuł gotowanego (bez dodatku bułki tartej i masła) lub surówka z marchwi i jabłka-4 łyżki lub gotowana marchewka z groszkiem, bez bułki - 1 szklanka lub szpinak z patelni z przyprawami-3/4 kubka albo 2 udka (pałki) z kurczaka gotowane/z rożna bez skóry lub gotowane mięso (wielkości dłoni), przyprawione, zjedzone bez skóry, [...]
[...] Jeśli chodzi o prowitaminę A to bogatym źródłem beta-karotenu są owoce i warzywa o żółtym i pomarańczowym zabarwieniu i ciemnozielone liście warzyw np. marchewka, dynia, szpinak, sałata, zielony groszek, pomidory, rzeżucha, brokuły, a z owoców: morele, wiśnie, śliwki i pomarańcze. Poza tym karoteny są również obecne w mleku krów żywionych na [...]
[...] jest aktywatorem niektórych enzymów. Źródła: Mąka sojowa, kasza jęczmienna, orzechy, kasza gryczana, czekolada, kakao, pestki dyni, fasola, groch, kukurydza, soczewica, szpinak, mąka pełnoziarnista. Zapotrzebowanie: Magnez wyraża się w tabelach żywieniowych w miligramach . Aby nie dopuścić do możliwości przedawkowania, źródłem tego [...]
[...] nerwowego i pokarmowego. Źródła: Kwas foilowy jest bardzo szeroko rozpowszechnione w naturze. Występują on w tkankach wielu roślin i zwierząt. Duże jego ilości występują w szpinaku, brokułach, orzechach, słoneczniku, wątróbce, kiełkach pszenicy i owocach, na przykład w bananach i pomarańczach oraz w drożdżach. Magnez: Magnez, którego ilość w [...]
[...] chleba. Ziarna i makarony Wskazane: Nie ma ziarna i makaronu, które mogłyby być wskazane dla grupy 0. Unikać: Białej mąki pszennej, makaronu grysikoewgo, soba, ze szpinaku, mąki couscous, glutenowej, grahama, z kiełków pszenicy, z owsa, pszennej bulgur, pszennej durum, wszystkich pszennych mąk. Warzywa Wskazane: Boćwina, brokuły, [...]
[...] z głową a nie napychamy na siłę ;) warzywa typu: pomidor, cebula, ogórek, ogórek kiszony, marchewka, pieczarka, możesz dorzucać: sałata, mix sałat, roszpunka, rukola, szpinak Fajnie by było jakbyś do każdego posiłku dał jakieś warzywka ;) Dieta Każdy z posiłków ma ok.650 – 700 kcal! W Tym wypadku możesz wybrać sobie na dzień 3 posiłki [...]
[...] chleba. Ziarna i makarony Wskazane: Nie ma ziarna i makaronu, które mogłyby być wskazane dla grupy 0. Unikać: Białej mąki pszennej, makaronu grysikoewgo, soba, ze szpinaku, mąki couscous, glutenowej, grahama, z kiełków pszenicy, z owsa, pszennej bulgur, pszennej durum, wszystkich pszennych mąk. Warzywa Wskazane: Boćwina, brokuły, burak [...]
[...] chleba. Ziarna i makarony Wskazane: Nie ma ziarna i makaronu, które mogłyby być wskazane dla grupy 0. Unikać: Białej mąki pszennej, makaronu grysikoewgo, soba, ze szpinaku, mąki couscous, glutenowej, grahama, z kiełków pszenicy, z owsa, pszennej bulgur, pszennej durum, wszystkich pszennych mąk. Warzywa Wskazane: Boćwina, brokuły, burak [...]
[...] zaś, jest czynnikiem magazynującym nadmiar tłuszczów. Błonnik to substancja nieenergetyczna zawarta w pokarmach o niskim IG: warzywach zielonych (sałata, endywia, por, szpinak, zielona fasolka itp.). Niektóre warzywa suche, owoce i zboże w stanie surowym również zawierają sporą ilość błonnika. Dieta powinna być bogata w błonnik ze względu [...]
[...] należy ostrożnie dawkować witaminę K, aby nie spowodować skutków przeciwnych. Witaminę K można znaleźć w ciemnozielonych i liściastych warzywach, takich jak: brokuły, rzepa, szpinak, sałata, kapusta. Oprócz tego zawierają ją owoce awokado, brzoskwinie, ziemniaki, białko jaj, ser i wątroba. Działanie witaminy K osłabiają takie czynniki jak: [...]
[...] warzywa i rośliny nisko błonnikowe, oraz zwierzęce źródło białka ( ryby, jaja, mięso, podroby, przetwory mleczne ). Do tego może być jakaś zielenina typu jarmuż, sałata czy szpinak - dostarczą sporych ilości witamin, a przy ograniczeniu/wyłączeniu owoców będą głównymi źródłami witaminy C (obok ziemniaka), A, no i wiadomo, jak każda zielenina - [...]
Dolegliwości i schorzenia przy niedoborach w organiźmię, które możemy zapobiegać / zwalczać za pomocą Witamin i Minerałów. Jak wiadomo, z Witaminami i Minerałami (w postaci tabl. / kaps.) trzeba postępować ostrożnie, jak i z każdym Lekiem, czy Suplementem, który może doprowadzić do nadmiaru w organizmie, dzięki któremu mogą pojawić się [...]
"Odchudzanie w okresie dojrzewania, jak to zrobić efektywnie i zdrowo?" ABECADŁO ODCHUDZANIA W OKRESIE DOJRZEWANIA Pewnie odchudzanie kojarzy Ci się z katorżniczą męką , wyrzekaniem się wszelkich przyjemności lub nieustannym uczuciem głodu? Co to jest dobra dieta? Czy według Ciebie dobra dieta to taka, na której w ciągu tygodnia tracisz 5 kg [...]
ANANAS - DODAJE ENERGII Znachorzy brazylijscy od wieków stosują kurację ananasową na anemię, choroby wątroby i nerek. Dzięki witaminom, solom mineralnym i kwasom organicznym pomaga pokonać przeziębienie. Wzmacnia system immunologiczny, zwalcza wirusy i łagodzi najróżniejsze stany zapalne. Wpływa korzystnie na pracę nerek, gdyż jest lekko [...]