[...] http://rozanski.li/323/kozieradka-trigonella-w-sporcie/ Można zmielonymi ziarnami (są w sprzedaży w tej postaci) posypywać np. surówki albo do posiłku zjadać trochę na łyżeczce, popijając chłodną wodą. Smak i zapach nieciekawy (jest gorzka), ale ma dużo ciekawych właściwości... "Efekt anaboliczny [...]
[...] Mięsa, ryż, kasze - powinny spokojnie 2-3 dni wytrzymać w lodówce. Upiecz mięso w ziołach - wytrzyma jeszcze dłużej, co najmniej tydzień - masz zamiast wędliny do chleba. Jedynie surówki warzywne warto przygotowywać tuż przed jedzeniem, aby nie tracić witamin. W dziale "Kuchnia" znajdziesz mnóstwo prostych i szybkich "fit" potraw. Pozdrawiam.
[...] tu raczej masło, olej kokosowy, smalec czy po prostu tłustsze mięso (w tym sensie tłustsze, że nie pierś z kury itp.). Jeśli dawałabym olej roślinny z tych powyżej, (np. do surówki), to po prostu mało, a większość innego tłuszczu. bardzo ciezko jest tak, jak to opisujesz - jak narazie zrobie tylko to, ze bede polewal oliwa z oliwek przed [...]
Warzywa w zupie mają już inną wartość odżywczą, niż surowe - możesz część jadać w ten sposób, ale staraj się też jeść surowe, żeby dostarczać sobie witamin. Gotowanie, szczególnie dłuższe - niestety niszczy sporo witamin. Codzienna solidna porcja surówki to imo takie minimum...
[...] sprawa - unikaj polewania warzyw tłuszczem dzień wcześniej. Wiem, że to trochę kłopotliwe i czasochłonne, ale przynajmniej te delikatniejsze warzywa powinno się dawać do surówki na ostatnią chwilę (rano przed wyjściem, będzie lepiej, niż wieczorem). Olej, szczególnie lniany - też powinien jak najkrócej być na powietrzu i w cieple - ideałem [...]
dobra to jakbym zmienił to na 5 posiłków i tam bym dał po 180g kurczaka itp, ryż bym zostawił a zamiast warzyw bym dawał coś innego np. jakieś surówki z pomidorów i ogurków itp. rodzaj ćwiczeń zmienie na mieszane siłowe z aerobami olej lniany jako dodatek a nie do smażenia, ewentualnie poradźcie na czym lepiej smażyć tego kurczaka czy taki zmiany [...]
kurczak, indyk rożne warzywa na zmianę surówki . platki owsiane, żytnie, zamiast banan inny owoc. mam z 20-25% tłuszczu. na jakim poziomie trzymać węgle?
[...] Liczy się jakość (świeże, dojrzałe, nie zwiędnięte, nie rozgotowane), ilość: 500-700g oraz urozmaicenie. Jedzenie w kółko tych samych owoców czy podobnej surówki dostarcza w kółko tych samych witamin itp. , a innych brakuje. W zasadzie idealnie byłoby zjeść co dzień inne warzywa i co dzień inne owoce (różnokolorowe).
[...] się produktami zawierającymi antyoksydanty, one też w jakiś sposób wyrównają niedobór warzyw: + Czosnek - najlepiej jeść surowy (lepiej mniej, a częściej, np.pół ząbka do surówki), również suszony dodawany do potraw je wzbogaca. Świetna rzecz dla dobrej kondycji układu krążenia, a co za tym idzie mózgu oraz mięśni. Dobre krążenie to dobrze [...]
[...] jeszcze włączył buraki i coś zielonego - sałatę czy jakąś zieleninę - szczypior, zieloną pietruszkę - to by było nieźle. Staraj się jeść przynajmniej jedną konkretną porcję surówki warzywnej na dzień. To bardzo wiele dla zaopatrzenia w witaminy... Zawsze dodawaj troszkę tłuszczu - zimnotłoczony olej lniany, względnie rzepakowy. Radziłabym Ci [...]
Wypełnij ankietę działu. Dlaczego zmieniło się ono w ten sposób? Gotowe surówki, majonez, tuńczyk w oleju, masło z orzechów ziemnych do wywalenia. W jakim celu to carbo? Posiłki po treningu pełnowartościowe a nie jogurt, czy płatki.
Jakieś głupoty - jest przyswajalny, więc wliczaj normalnie. Zamiast go pić, lepiej dodaj do jakiejś surówki czy polej ugotowane warzywa, wtedy lepiej przyswoisz witaminy z warzyw . Może chodziło o to, że z oleju lnianego powstaje mało kwasów omega EPA i DHA, ale on ma też ALA, które są wartościowe same w sobie.
[...] 3000. Posiłek drugi to placki robione w mikrofali, trzeci to shake. Orzechy bede podjadał w pracy, nie beda zawartoscia shake`a. Warzywa bede mial w ostatnim posiłku, jakieś surówki itp. (co żona wymyśli %-) ). Ryba naprzemiennie z kurczakiem na wieczór, lubię łososia, więc będzie w weekendy lub co drugi dzień w tygodniu. Pytanie czy jest sens [...]
[...] i warzywa, urozmaicone, różnokolorowe, świeże - to bardzo ważna sprawa. 500-700g powinno się co dzień znaleźć w diecie, w dużej części surowych. Ważysz i liczysz tylko te wysokokaloryczne (ziemniaki, bataty, korzeniowe - marchew, burak, strączki) oraz duże ilości, np. nie liczysz liścia kapusty do surówki, ale pół kilo w bigosie już liczysz.
[...] chce im się ich przyrządzać zdrowymi, tradycyjnymi sposobami. Kto piecze i jada chleb na zakwasie (kolejny probiotyk)? Kisi ogórki, robi co dzień lub kilka razy na tydzień surówki? Ja na forum widzę generalnie : MROŻONKI , GOTOWANE WARZYWA (oczywiście nie u wszystkich, ale u początkujących to norma. Po najmniejszej linii oporu, najbardziej [...]
[...] choruje. Wcześniej odżywiał się gorzej i już zaczynały się jakieś problemy (cholesterol, żołądek itp.), ale wziął się za siebie, przetestował różne dietetyczne wynalazki, surówki, kiszonki i jakoś pomogło ! Gdyby prawdą było, że flora nieuchronnie się raz na zawsze upośledza, to nie byłoby to możliwe u człowieka w tym wieku. Sama też nie [...]