SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Dieta redukcyjna do oceny, 88kg

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 21780

Formularz - Proszę o pomoc

Wiek

27

Płeć

mężczyzna

Cel

zrzucenie fatu przed rozpoczeciem masowki

Waga

88.2 kg

Wzrost

183 cm

Poziom bf (zdjęcie poglądowe)

około 25%

Aktywność w ciągu dnia (cały tydzień): (praca/uczelnia/zajęcia domowe? O której trenuję, wstaję, kładę się spać? O której mam przerwy w pracy?)

praca fizyczna umiarkowana, wstaje rano, trenuje po sniadaniu okolo 10 lub po pracy w godzinach 15-18, spac koło 23-24

Uprawiane sporty, częstość i intensywność treningów, staż treningowy, sprzęt którym dysponuję (wyposażenie siłowni)

siłownia 3x FBW, staż koło roku, na poważnie od 2 miesiecy, full osprzęt w siłowni, basen zazwyczaj 4x w miesiącu

Stosowane wcześniej diety, ich wpływ na sylwetkę, obecne odżywianie

wahania wagi przez nieregularne posiłki

Stan zdrowia (preferowane badania lekarskie)

dobre

Stosowana lub planowana suplementacja

izolat białka, planuje odżywkę typu bulk na masie z mono
Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 18 Napisanych postów 137 Wiek 34 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 1328
Przygotowane warzywa na jutro

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 18 Napisanych postów 137 Wiek 34 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 1328
Sniadanie&herbata(yerba mate,l-karnityna)

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 1122 Napisanych postów 3775 Wiek 49 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 68423
Nie jedz w koło Macieju piersi z kuraka:
http://potreningu.pl/articles/4805/drob-czy-wieprzowina
Drób ma nie tylko zalety, ale i wady , np. dużą zawartość fosforu - który w nadmiarze osłabia kości. Jedząc go 2-3 razy dziennie przez dłuższy czas, wyrządziłbyś sobie szkodę...
Wieprzowina ma też więcej witamin.
Mięsa powinny być urozmaicone - czasem pierś, czasem ciemniejsze mięso z udka, czasem wątróbka czy inne podroby, czasem schab czy karkówka, jakieś żeberka...
Zwróć uwagę na lekko przerośnięte mięsa, jak karkówka, żeberka od kości, golonka - jeśli lubisz itp. - one dostarczają kolagenu, który jest bardzo ważny przy regeneracji mięśni, ścięgien, stawów... Chudy cycek i podobne mięsa, prawie go nie zawierają.
Trenując siłowo należy z wyprzedzeniem myśleć o stawach, zanim się "posypią". Dużo łatwiej zbudować mięśnie, niż zachować zdrowe stawy, intensywnie trenując...
Ugotuj sobie czasem rosół czy pomidorową z udek czy innych części z chrząstkami, kawałka wołowiny z kością itp. Grochówkę czy fasolową na wieprzowej nóżce i np. przerośniętej łopatce wołowej...

Do mięsa/potraw z kolagenem, również ryb - zawsze dodawaj jakieś warzywa z witamina C, bo jej dostatek jest konieczny do tworzenia naszego własnego kolagenu.
Czyli zielona pietruszka do rosołu, kiszona kapusta czy sałatka z surową papryką do karkówki, ryby ze skórą itp.
Łączenie surówek z mięsami jest wynikiem mądrości naszych przodków - przyswajamy więcej pożytecznych składników i minimalizujemy zły wpływ ewentualnych toksyn z mięsa.
Natomiast zupy na kościach, chrząstkach, częściach ze skórą - to wynalazek ułatwiający wydobycie z mięsa kolagenu i przyswojenie go.

Tu masz jeszcze kilka pomysłów, jak usprawnić spalanie tłuszczu - czarna gorzka herbata itp.
http://potreningu.pl/articles/3395/insulina--jak-poprawic-wrazliwosc-tkanek-na-jej-dzialanie/page/3
Jeśli nie boisz się "ciekawych" zapachów, może zainteresuje Cię kozieradka:
http://potreningu.pl/articles/1973/kozieradka-poprawia-wrazliwosc-insulinowa
http://rozanski.li/323/kozieradka-trigonella-w-sporcie/
Można zmielonymi ziarnami (są w sprzedaży w tej postaci) posypywać np. surówki albo do posiłku zjadać trochę na łyżeczce, popijając chłodną wodą.
Smak i zapach nieciekawy (jest gorzka), ale ma dużo ciekawych właściwości...

"Efekt anaboliczny (przy równoczesnym ćwiczeniu) widoczny po około 30 dniach stosowania. Składniki lotne wydzielają się wraz z potem nadając mu specyficzny zapach. Stosować przez 3-6 miesięcy, cyklicznie.Proszek kozieradkowy – Pulvis Trigonellae: nasiona zmielić na drobny proszek. Zażywać 3 razy dz. po 1 łyżeczce." (http://www.rozanski.ch/fitoterapia2.htm)

Robi się z niej też mikstury poprawiające humor:
http://luskiewnik.strefa.pl/farmakologia/trigonella.htm

Nawet gdyby nie działała anabolicznie (co sugerują czasem na forum), to poprawa wrażliwości insulinowej pomaga pozbyć się fatu, a lepsza regeneracja, lepsze wchłanianie składników odżywczych z jedzenia i pozytywny wpływ na nastrój też się mogą przydać...

Pozdrawiam .
1
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 1122 Napisanych postów 3775 Wiek 49 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 68423
O herbacie widzę, sam pomyślałeś :). Natomiast L-karnityna ponoć nie działa... doczytaj na wszelki wypadek.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 18 Napisanych postów 137 Wiek 34 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 1328
M-ka
Nie jedz w koło Macieju piersi z kuraka:
http://potreningu.pl/articles/4805/drob-czy-wieprzowina
Drób ma nie tylko zalety, ale i wady , np. dużą zawartość fosforu - który w nadmiarze osłabia kości. Jedząc go 2-3 razy dziennie przez dłuższy czas, wyrządziłbyś sobie szkodę...
Wieprzowina ma też więcej witamin.
Mięsa powinny być urozmaicone - czasem pierś, czasem ciemniejsze mięso z udka, czasem wątróbka czy inne podroby, czasem schab czy karkówka, jakieś żeberka...
Zwróć uwagę na lekko przerośnięte mięsa, jak karkówka, żeberka od kości, golonka - jeśli lubisz itp. - one dostarczają kolagenu, który jest bardzo ważny przy regeneracji mięśni, ścięgien, stawów... Chudy cycek i podobne mięsa, prawie go nie zawierają.
Trenując siłowo należy z wyprzedzeniem myśleć o stawach, zanim się "posypią". Dużo łatwiej zbudować mięśnie, niż zachować zdrowe stawy, intensywnie trenując...
Ugotuj sobie czasem rosół czy pomidorową z udek czy innych części z chrząstkami, kawałka wołowiny z kością itp. Grochówkę czy fasolową na wieprzowej nóżce i np. przerośniętej łopatce wołowej...

Do mięsa/potraw z kolagenem, również ryb - zawsze dodawaj jakieś warzywa z witamina C, bo jej dostatek jest konieczny do tworzenia naszego własnego kolagenu.
Czyli zielona pietruszka do rosołu, kiszona kapusta czy sałatka z surową papryką do karkówki, ryby ze skórą itp.
Łączenie surówek z mięsami jest wynikiem mądrości naszych przodków - przyswajamy więcej pożytecznych składników i minimalizujemy zły wpływ ewentualnych toksyn z mięsa.
Natomiast zupy na kościach, chrząstkach, częściach ze skórą - to wynalazek ułatwiający wydobycie z mięsa kolagenu i przyswojenie go.

Tu masz jeszcze kilka pomysłów, jak usprawnić spalanie tłuszczu - czarna gorzka herbata itp.
http://potreningu.pl/articles/3395/insulina--jak-poprawic-wrazliwosc-tkanek-na-jej-dzialanie/page/3
Jeśli nie boisz się "ciekawych" zapachów, może zainteresuje Cię kozieradka:
http://potreningu.pl/articles/1973/kozieradka-poprawia-wrazliwosc-insulinowa
http://rozanski.li/323/kozieradka-trigonella-w-sporcie/
Można zmielonymi ziarnami (są w sprzedaży w tej postaci) posypywać np. surówki albo do posiłku zjadać trochę na łyżeczce, popijając chłodną wodą.
Smak i zapach nieciekawy (jest gorzka), ale ma dużo ciekawych właściwości...

"Efekt anaboliczny (przy równoczesnym ćwiczeniu) widoczny po około 30 dniach stosowania. Składniki lotne wydzielają się wraz z potem nadając mu specyficzny zapach. Stosować przez 3-6 miesięcy, cyklicznie.Proszek kozieradkowy – Pulvis Trigonellae: nasiona zmielić na drobny proszek. Zażywać 3 razy dz. po 1 łyżeczce." (http://www.rozanski.ch/fitoterapia2.htm)

Robi się z niej też mikstury poprawiające humor:
http://luskiewnik.strefa.pl/farmakologia/trigonella.htm

Nawet gdyby nie działała anabolicznie (co sugerują czasem na forum), to poprawa wrażliwości insulinowej pomaga pozbyć się fatu, a lepsza regeneracja, lepsze wchłanianie składników odżywczych z jedzenia i pozytywny wpływ na nastrój też się mogą przydać...

Pozdrawiam .





m_ka

będę starał się, jak mogę wcielać inne mięsa rownież, ale z tym z własnego doswiadczenia wiem, że będzie trudno - mimo, że dla chcącego nic trudnego
pisałem już wcześniej, że jem na ogół piersi z kury, indyka, podudzia,wołowina, wieprzowina - trzeba sie rozejrzeć za tym, najgorzej, że to tłuste - jedyna myśl, co z tego zrobić to smażenie ?
widziałem w pewnym sklepie nasiona kozieradka - są one bardzo tanie, pisząc, że poprawiają humor - przekonałaś mnie
nigdy nie gotowałem zup, kolejne braki !, zupa 2 razy na miesiąc powinna wystarczyć ?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 18 Napisanych postów 137 Wiek 34 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 1328
TERAZ PYTANIE ZA 100 PUNKTÓW

ile czasu mięso przygotowane(po obróbce termicznej i przyprawione) może leżeć w lodówce ? chodzi mi o :
primo - pierś z kurczaka
secondo - wieprzowina
terzo - podroby (np. wątróbka, żołądki, serca)
quatro - ryby tłuste
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 1122 Napisanych postów 3775 Wiek 49 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 68423
biegacz9

będę starał się, jak mogę wcielać inne mięsa rownież, ale z tym z własnego doswiadczenia wiem, że będzie trudno - mimo, że dla chcącego nic trudnego
pisałem już wcześniej, że jem na ogół piersi z kury, indyka, podudzia,wołowina, wieprzowina - trzeba sie rozejrzeć za tym, najgorzej, że to tłuste - jedyna myśl, co z tego zrobić to smażenie ?


Nie chodzi o mocno tłuste mięsa, raczej o takie które mają trochę tkanki łącznej ; pokażę Ci później na przykładzie zdjęć z netu.
Po drugie - odrobina tłuszczu z mięsa też nie zaszkodzi, przecież wliczasz go w bilans.
Na takich rzeczach świetnie wychodzą zupy, gulasze, pieczenie... Najróżniejsze rzeczy.
Na przykład pieczona (czy duszona) karkówka, jak zajrzysz do działu kuchnia, jest łatwa do zrobienia , smaczna i na ciepło i na zimno do kanapek...
Zupy są proste do ugotowania; warto się nauczyć - gotujesz raz i masz na 3 dni jedzenia. Nikt Ci nie każe ogarnąć tego w tydzień - najpierw naucz się gotować rosół, a na podobnej bazie powstają wszelkie inne. Umiesz obrać warzywa to już połowa sukcesu .
Raz na dwa miesiące? hmm... Lepiej by było 1-2 razy w tygodniu .

biegacz9
widziałem w pewnym sklepie nasiona kozieradka - są one bardzo tanie, pisząc, że poprawiają humor - przekonałaś mnie

Wiedziałam, że to dobry argument ; nie jakieś tam mięśnie
Jak chcesz kupować, to albo gotowe zmielone albo musisz mieć dobry młynek, bo są twarde.

Co do przechowywania mięs - większość spokojnie wytrzymuje 2-3 dni w lodówce, najkrócej ryby i mięsa gotowane, najdłużej mocno przyprawione ziołami (zioła konserwują) i pieczone. Zależy to od temperatury w lodówce, dostępu powietrza i innych rzeczy.
Jeśli masz coś w postaci zupy, sosu, gulaszu i co dzień przegotujesz, a po wystudzeniu schowasz do lodówki - wytrzyma długo, ponad tydzień. Pieczone w ziołach, w dobrych warunkach i ze dwa.
Z tym, że takie wielokrotne gotowanie, odgrzewanie nie służy zawartości witamin i lepiej znaleźć jakiś kompromis - gotować na 2-4 dni.





Zmieniony przez - M-ka w dniu 2016-10-07 19:14:45

Zmieniony przez - M-ka w dniu 2016-10-07 19:17:28
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 18 Napisanych postów 137 Wiek 34 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 1328
Wrzucam dzisiejszą dietę, dziś interwały 10min. rozgrzewka średnie tempo, później 30min. na 2 tępa, tętno 155/185 (około 12 interwałów ledwo co schodziłem z bieżni, zmęczony, ale szczęśliwy

jutro mam dzień wolny od treningu i pracy, regeneracja psychiczna i fizyczna pełną gębą, postaram się coś pokombinować ze śniadaniem, posiłki PODUDZIA

m-ka
jutro odpiszę na wszystko, dziękuję, że jesteś

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 18 Napisanych postów 137 Wiek 34 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 1328
SNIADANIE MISTRZOW

B/T/W
58/43/56

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 18 Napisanych postów 137 Wiek 34 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 1328
2

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Dieta do poprawki. Ogólne dyskusje na temat odżywiania.

Następny temat

Dieta do poprawy. Ogólne dyskusje na temat odżywiania.

WHEY premium