Ta jeest! Trzeba z wiaderka kupować z solanki, na godzinę -2 przed spożyciem wrzucić do wody z łyżką octu ( sól wypłukuje, jędrności dodaje), wyciągnąć, opłukać i zrobić jak się lubi..w oleju, śmietanie czy w czekoladzie;-) Te lisnerowskie nawet obok takich nie leżały;-) No właśnie tak robiłem... póki nie przeczytałem skłądu tej solanki :-)
chleb żytni fitness style wcale nie ma złego składu :) tak mi się przynajmniej wydaje. To jest chleb firmy mestemacher. Skład: rozdrobnione ziarno żyta i mąka żytnia, woda, śliwki suszone, sól, błonnik owsiany, drożdże. Zły? Dziś plan żywieniowy wypełniony w 100% - jednak muszę na kolację zostawiać coś co faktycznie lubię :) Jajecznica to strzał [...]
Masz Ci los! W kosmos poleciały dwa przepisy, które tu umieściłam To jeszcze raz- dwa wytrawne ciasta, które spokojnie mogą zastąpić chleb i dają możliwość improwizacji. Ciasto ciecierzycowe namoczyłam na noc 140 g ciecierzycy, rano ugotowałam. Podsmażyłam na maśle rozdrobnioną cebulę, w blenderze rozdrobniłam migdały (nie na mąkę, tylko na [...]
kaszmirka musisz zakwas nastawic to proste po prostu mieszasz tyle samo maki zytniej i wody cieplej i zostawiasz w cieplym miejscu, następnego dnia dodaj kopiasta łyzke , możesz więcej maki i wody i mieszaj i tak codziennie, po około trzech dniach powinno babelkowac i kwśno pachnic, jak chcesz przyspieszyć to od razu dodaj trochę drozdzy to bedzie [...]
Hmmmm ... po odłożeniu dodałam make i wode i sol, odstawiłam na 20 min na grzejnik, potem znowu przemieszałam i do foremek... piekłam 1,5h w 180 stopniach w zwykłym piekarniku.. nie jest w sumie taki zły, dzis rano wyjelam go z foremek, ale ciezko papier bylo mi odlepić... Moze nastepny wyjdzie lepszy :-D Zmieniony przez - natasza__ w dniu [...]
Słuchajcie, czy ktoś ma doświadczenie w kiszeniu buraków? Poszukałam w necie, przepisów jest sporo, ale niektóre zalecają "zbieranie z powierzchni płynu tworzącej się pleśni"88-O , a pleśń, z tego, co wiem, najzdrowsza nie jest...Są tacy, którzy wykorzystują suchy razowy chleb, inni tylko wodę i sól, jeśli ktoś ma porady praktyczne- będę wdzięczna.
[...] maki i 200 gr wody i odstawiamy na 1-12 h - do chleba używamy 375 gr, resztę wkładamy do lodówki, będzie zaczątkiem do następnego chleba ) 450 g mąki żytniej razowej 15 g soli 330 ml ciepłej wody (temperatura ok 40 stopni Celsjusza) Przygotowanie: W wodzie rozpuścić sól. Dodać zakwas i dokładnie wymieszać mikserem, by powstał jednolity płyn [...]
Mel, dodałam tylko sól, trochę pieprzu i garam masala. W przeciwieństwie do pasztetu ze strączków nie lubię tu sypać dużo przypraw, bo takie gofry przeważnie nie stanowią u mnie dania samego w sobie. Gdyby miały takim być to polecam koniecznie podawać z jakąś surówką, a do samych gofrów zrobić zaś sos/podać z kleksem śmietany/ masłem, które się na [...]
[...] dodac pokrojona cebule i smazyc zeby sie zeszklila. dodac pokrojone pistacje, daktyle, skorke z cytryny i cynamon, smazyc razem jeszcze chwile. dodac ugotowana quinoe i dodac do smaku sol i pieprz wlozyc nadzienie do dyni, przykryc folia aluminiowa i wlozyc jeszcze na 20 minut do piekarnika Zmieniony przez - Teeija w dniu 2012-11-08 18:26:16
Tak se myślę, o tych warzywach w puszkach, owocach też, bo już któryś raz z rzędu trafiam na wypowiedź, że należy unikać - w kwestii cukru sprawa jasna, ale tak ja u mnie np. mam porobione przetwory, i zamiast puszek, mam w słoikach, a technologia przygotowania sądzę ta sama , woda, sól, wekowanie, pasteryzacja, piwnica i do lata:) No i wędzona [...]
a o tym to nie pomyslalam %-) - u nas to spokojnie do dostania w orientalnych sklepach @-) (tajskie, chinskie i w supermartketach na polkach z sosami swiata) to wtedy dodaj sol do przepisu bo fish sauce jest fermentowany z sola
Mali do rozkładu wliczasz to co zjesz i jednocześnie co powinno być wliczone. Czyli przykładowo robisz zupę z kaczych nuków i marchewki, pietruchy, selera i kaszy. Selera nie chcesz jeść bo w zupie jest dla smaku/aromatu to wliczasz kaczkę, marchew, pietruchę i kaszę :-) Do zupy dodaj to co lubisz - ja lubię np. kasze pęczak w zupach no i [...]
[...] się!@-| jak znalazłam matjasy to i tak były z dodatkiem cukru...:-> ja mam na myśli takie śledzie z beczki:-) Zmieniony przez - Mali w dniu 2012-12-17 19:14:10 one są trochę podobne do tych z beczki, tylko trzeba je wymoczyć ale nie wiem czy myślimy o tym samym - ja mam na myśli spekesild, a w nim absolutnie nie ma cukru, to czysta sól ;-)
deja vu- ja jem często w formie zblendowanej : awokado + daktyle + kakao ciemne + cynamon + migdały i wiórki kokosowe albo też guacamole- awokado + czosnek + pomidor + papryczka chilli + sól, pieprz, kilka kropel soku z cytryny ;-) bez przypraw też mi przez gardło nie przechodzi %-)
[...] są wegetariańskie,ale moim zdaniem można śmiało dodać jakąś kurkę czy rybę.Cały sęk w tym,żeby składniki dodawać w takiej kolejności jak w przepisie : Czerwona fasola z pomidorami 1. fasolę moczymy przez noc w wodzie 2. -Dusimy na patelni 3 średnie cebule -potem pokrojony por i łyżeczka pieprzu zmielonego -wrzucamy ugotowaną fasolę, [...]
lorane, ja zawsze robię tak: leję wodę, wsypuję sól, wrzucam kilka ząbków czosnku (najlepiej chyba trochę naciąć, żeby smak był intensywniejszy), wrzucam ziele angielskie i liść laurowy. Proporcje nieważne chyba, bo zawsze robię na oko i zawsze dobre wychodzi. Wrzucam później indyka i on tak sobie leżakuje całą noc ;-) A! I nie wyrzucam czosnku- [...]
wątróbka indycza z chrzanem,ziemniaki,surówka z białej kapusty Ale mi smaku narobilas, a ja juz poszcze. Tylko zamiast watrobki dałbym żołądki i ziemniaczki puree, sos chrzanowy jest bardzo si. Teściowa mi kiedyś zrobiła i było niebo w gebie:) problemem było prawie 2200kcal w jednym posiłku :)) leangainsowelove%-) Sie pochwale nalesnikami ( 1=60g [...]
100 ml mleka,2 jajka, 250 g mąki pszennej pełne ziarno, 300-400 ml wody, żeby wyszło więcej :)) Farsz z mielonego mięsa kury, koncentratu, papryki, cebuli, pieczarek. Do smaku przyprawa do gyrosa, czosnek, sól, pieprz, dużo papryki ostrej.