Chemia Guma arabska jest kruche, zasadniczo bez zapachu i bez smaku materiał, który zawiera pewną liczbę obojętnych cukrów, kwasów, wapnia i innych elektrolitów. Głównym składnikiem Gumy jest arabin, sól wapniowa kwasu polisacharydów . Struktura gumy jest złożone i nie zostały jeszcze w pełni wyjaśnione. Ciężar cząsteczkowy żywicy, jest duży [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
A takie jak nwm przyprawa do miesa curry tez bez spiny tak ? No sol to wiadom chodzi mi zeby nwm np ziemniaki posolic czy kurczaka xzyli troche no nie :p dobra od jutra zaczynam dzialac , co 10 dni bede wrzucal tutaj zdj z tego samego zdjecia wage i obecna kaloryke do uslyszenia
Skład chleba powinien wyglądać tak jak np u mnie w piekarni Chleb żytni "100%" Chleb żytni 100% wypiekany z mąki żytniej według starej receptury. Lekko wilgotna struktura miękiszu z chrupiącą skórką, wyróżnia się delikatnym kwaskowatym smakiem. Zawiera większa ilość żurku żytniego, zakwasu chlebowego i mąki żytniej (do 90%). Pieczony jest na mące [...]
Źle to ująłem, chodzi mi o zbilansowaną diete. Nie chce po prostu chudnąć, bo już wystarczająco jestem chudy. Czy posiłki są w porządku? Co powiecie o żółtym serze np gouda czy ementaler z TESCO, sam syf i sól czy mogę to kłaść na kanapkę?
jest to mleko firmy "EcoMil" - mleko kokosowe, w 100ml 49kcal, 3.3g T, 4.6g WW, 0.1g B skład: Woda, mleko kokosowe* (8.5%), syrop z agawy*, skrobia z tapioki*, naturalny kokosowy smakowy*, sól morska(*produkt rolnictwa ekologicznego). Dobry czy zamienić? dodaje go do naleśników i tej 'jaglanki' kupiłem sobie kostke dynie z hortexu(mrożoną), nada [...]
Witaj, jak musisz to wrzucaj w bilans. Natomiast wiele z tych sosów da się łatwo zrobić samemu. Ostatnio kupiłem z knorra śmietanowo paprykowy, a za jakiś czas sam zrobiłem identyczny za pomocą: śmietana 18% papryka cebula czosnek sól pieprz papryka słodka chili pieprz cayenne i wyszedł identyczny :-))
Zrobienie jakiegokolwiek sosu samodzielnie to banalna sprawa, na rynku mamy passatę, ajwar, wystarczy dodać zioła, świeże warzywa, pieprz czy sól i gotowe. Co prawda kupne soki warzywne nie są idealne, ale na ich bazie też można "zamieszać" w kuchni i zawsze będzie to lepsza opcja niż kupne soki.
Zwykle przyprawy "do kurczaka" "do mielonego" itd to cukier, sól i trochę przypraw, także takie są średnim wyborem. Zawsze jako przykład daję skład pieprzu cytrynowego, gdzie soli i cukru jest więcej niż pieprzu. %-)
Co nie co o jajkach ;-) http://potreningu.pl/articles/2274/siedem-mitow-na-temat-jajek http://potreningu.pl/articles/1720/jajka-a-cholesterol http://potreningu.pl/articles/3059/ile-jaj-w-tygodniu http://potreningu.pl/articles/97/dlaczego-warto-jesc-jajka-z-zoltkami A co do ziemniaków ;-) Nie należy się ich bać, są jak najbardziej wskazane, mają [...]
Pomidory są dobrym składnikiem diety i koncentrat też - byle był dobrej jakości. Najlepiej kupować taki w szklanym słoiku, nie w puszce. Pomidory są dobrym źródłem potasu i antyutleniaczy. Polecam dodać do niego zioła (np. oregano, bazylię, tymianek, pieprz, chili) i "zeszkloną" na tłuszczu cebulę lub leciutko podsmażony posiekany czosnek - [...]
Wartości odżywcze 1 porcja - 50 g Przykładowa porcja: 1 porcja - 50 g w 100 g w porcji 50 g Wartość energetyczna 1408 kJ 340,00 kcal 704 kJ 170,00 kcal Białko 14,80 g 7,40 g Węglowodany 2,90 g 1,45 g w tym: cukry 0,50 g 0,25 g Tłuszcz 29,90 g 14,95 g w tym: kwasy tłuszczowe nasycone 8,60 g 4,30 g Sól 2,30 g 1,15 g
[...] na masie, w nietreningowe dajrsz odrazu max 50wegli, min 2g na kg bialka, a tluszcz taki jak na masie. I to sa wyjsciowe makro I kcl. Obcinasz po 200-300kcl na tydzien/dwa, sol mi zaproponowal ciac z wgli a po 4tyg jednorazowo z fatu I potem znowu z ww I po kolejnych 4tyg z fatu. Jak dobijesz ww w treningowe do 50, to przechodzisz na ladowanie [...]
Na razie tylko 3-4 razy w tyg zajęcia grupowe typu ,,kształtne ciało",,brazylijskie pośladki" a od poniedziałku wprowadzam trening typowo siłowy typu martwe ciągi, przysiady itp aby rozruszać mięśnie. Zapotrzebowanie liczyłam z wzoru: 24*masa ciala*współczynnik aktywności (1,3mala, 1,5 srednia, 1,7duza)), odjęłam od wyniku ok 300 kcal. [...]
Rozumiem, do dosładzania mogą pozostać powiedzmy słodziki? A jeśli chodzi o tę sól pozostać z umiarem przy tradycyjnej soli czy korzystać z powiedzmy soli himalajskiej różowej (napotkana na 'zdrowym' dziale w markecie)?
Najniższy typ, to mąka tortowa 450, ale pizza spokojnie wyjdzie z mąki chlebowej 720, z dodatkiem otrębów czy mąki gryczanej i moim zdaniem taka będzie nawet smaczniejsza, niż z samej białej mąki. W "prawdziwej" jest mąka, drożdże, sól i woda. Pozdrawiam.