Dariusz jaką najlepiej będzie dobrać kaloryczność? (student, praca dorywcza siedząca) wzrost ok. 180cm, waga 82kg na czczo - smalec -dość dużo na brzuchu(boczki widoczne)- podjadałem przyznaje się;) dodam, ze trening 3 lub 4 razy w tyg, aeroby narazie od 15min po treningu (bede zwiększał maks. do 30 i wówczas dorzucę z rana 15min - tylko nie wiem [...]
Najlepsze do smażenia będą: smalec, olej kokosowy,masło klarowane. Oliwa również może być, do krótkiego smażenia. Zapraszam do lektury: http://potreningu.pl/articles/1927/najlepsze-tluszcze-do-smazenia Zmieniony przez - domer w dniu 2017-08-07 15:54:24
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
Podjedź kiedyś na agroturystykę gdzie pieką chleb i widzisz cały proces włącznie z pieczeniem, wyrabiają masło/sery/wędliny czy nawet smalec. Porównasz sobie czy produkty które kupujesz w sklepie można porównać do tego w smaku. Różnica kolosalna, bez porównania.
Tłuszcze możesz podbić tłustszymi mięsami np karkówka, ryby świeże, mrożone, wędzone, awokado, orzechy z wyjątkiem ziemnych. A do smażenia wybieraj masło klarowane, olej kokosowy czy nawet smalec. Możesz pomyśleć także nad olejem MCT.
z wyżej wymienionych przewagę nasyconych będzie miał tylko kokos i masło, przykładowo żółtko czy smalec będą miały podobną ilość nacyconych co jednonienasyconych, z przewagą tych drugich ale to taka dygresja. ;-)
Dodaj lekko tłuszcze typu awokado / oliwa z oliwek / smalec. Po treningu dodaj warzywa. Bezpośrednio po treningu dodaj banana + odzywkę białkową. Śniadanie dalej mało treściwe.
Ja sobie tez pije teraz Megace delikatnie po 5ml ed, do tego wszystko dopiete na ostatni guzik, zaden smalec nie idzie, tylko trzeba sie wziasc za to z glowa. Srodek super, apetyt mam dobrze nakrecony, rano wstaje i pierwsze o czym mysle to o jedzeniu. Dla mnie do masowki w sam raz, na dodatek jak orale leca i apetyt zawsze siadal.
[...] parówki, kiełbasa czy frytki - tłuszczu od groma, a wszyscy to lubią... Co do opisu na opakowaniu - nie raz przekonałam się, że producenci oszukują i zaniżają ilość tłuszczu - np. kupiłam kiełbasę 90% mięsa i po usmażeniu na patelni sam smalec i jakieś nędzne skwarki. Najlepiej robić tak, jak radzi Malinowa albo zjeść coś innego w zamian.
Stopień zbrązowienia jest skorelowany z wysokością temperatury i czasem smażenia, a zatem także z możliwą zawartością izomerów trans, jeśli takie w danej fryturze powstają. Wysoka cena dobrej frytury, czy na pewno ? Smalec jest fryturą o dużej odporności i tradycyjnie był stosowany w polskiej kuchni do głębokiego smażenia, np. pączków, nawiązując [...]
Kurczak może być i pieczony i smażony(olej koko, smalec), ważny jest ogół diety i rozkład pozostałych posiłków i och makro w ciągu dnia. Ogólnie posiłek dobry i sam często jadam podobną kombinację, ale pamiętaj jeden posiłek to nie wszystko.