na oliwie też można, ale umiarkowanie najlepsze do smażenia są oczywiście tłuszcze najbardziej stabilne, czyli tam gdzie jest najwięcej nasyconych - olej kokosowy, masło (najlepiej do smażenia wziąć ghee, czyli masło sklarowane), smalec (najlepiej barani lub gęsi) można też roztopić łój wołowy i na tym smażyć
Mniejsza o wegle, wlicze je. Chodzi mi raczej o tluszcze wiesz. Ich jakość. A może wiesz które tłuszcze sa najmniej wiatropędne :) Lniany, oliwa z oliwek, omega 3 olimp, olej kokosowy , smalec. Czytalem ze duza podaz tluszczy powoduje wytwarzanie dwutlenku wegla, tylko które z tych wymienionych tluszczy wziac pod lupę ? :)
[...] gotowych (nawet surowek :-)) ) - jesli smazysz wykorzystuj do tego tluszcze o wysokiej zawartosci nasyconych kwasow tluszczowych, takie jak maslo klarowane, olej kokosowy, smalec. - sposrod nabialu wybieraj produkty pelnotluste (mniej przetworzone) - wedliny rob sobie sama (piecz mieso w niskiej temp. bedzie soczyste) Zachecam do przeczytania [...]
Nigdy ale to nigdy nie smaż na lnianym , lnianego nie wolno nawet podgrzewać . Do podsmażania masło , oliwa a do smażenia kokosowy, smalec , masło klarowane ( przykładowo )
Kokosowy, bardziej zamiennie masło klarowane, smalec itp. - do smażenia. Oliwa z oliwek OK, chociaż niby ciężko dostać dobrą oliwę, lniany raczej lipa. Ja bardzo sporadycznie smażę też na rzepakowym. Ogólnie z innych źródeł tłuszczu to jeszcze awokado, różne orzechy z umiarem.
Dokładnie olej sezamowy ma niekorzystne proporcje o3 i o6. Jako urozmaicenie jeżeli Ci smakuje możesz czasem zjeść. IMO ja bym zamienił oliwę na lniany, masło klarowane, oliwki, smalec, olej kokosowy.
Dokładnie olej sezamowy ma niekorzystne proporcje o3 i o6. Jako urozmaicenie jeżeli Ci smakuje możesz czasem zjeść. IMO ja bym zamienił oliwę na lniany, masło klarowane, oliwki, smalec, olej kokosowy. a dlaczego tak często jest olej lniany?? Z tego co czyta to widzę ze najlepszy jest olej rzepakowy tłoczony na zimno nie rafinowany??
O odpowiednio wysokim punkcie dymienia. Np. smalec, olej kokosowy do dluzszego smazenia lub rzepakowy czy oliwa rafinowana do szybkiego. Ew. PAM jezeli nie chcesz spozywac (mozliwe ze utlenionego) tluszczu.
to źle Ci się wydawało :-) smaż tylko i wyłącznie na: - smalec, np. tłuszcz z gęsi, tłuszcz z kaczki - olej kokosowy - masło klarowane - olej rzepakowy
[...] jakąś fotkę sylwetki, to też by się przydała - przy zbyt wysokim BF-ie nie ma sensu masować. Olej z pestek winogron zamień na inny tłuszcz, nie nadaje się do smażenia - smalec, masło klarowane, oliwa, olej kokosowy... Ketchupy itp. najlepiej wywalić , chyba że są naprawdę dobre jakościowo i mają mało cukru, dużo pomidorów w składzie. Jeśli [...]
[...] i kompletny brak białka, nr 3 - serio sam kurczak? To nawet nie jest posiłek. Poza masłem do jajecznicy nie ma żadnych sensownych źródeł tłuszczu - oliwa, olej kokosowy, smalec, masło klarowane. Poza tym użyłeś gotowców do rozpiski, a diabli wiedzą, co w tych gotowcach siedzi - nie wiadomo co twórca wrzucił do tej jajecznicy czy schabowego. [...]
[...] więcej byłem Twoich " gabarytów " to miałem dietę zbliżoną do CKD kalorie 3000 białko 1,5 g węgle do 650 ale tylko i wyłącznie z warzyw reszta łuszcze ( karkówka , smalec oliwa i olej kokosowy jajka ) trening FBW 3 x w tygodniu + aeroby róże formy doszedłem do 2x dzień po 35-45 min w zależności od samopoczucia na tym zszedłem do 86 kg [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
[...] , żołądki , schab też jest w podobnej cenie co piers .. Orzechy ziemne odpadaja. Zdrowe tłuszcze to oliwa z oliwek , lniany , kokosowy , tran, migdały , włoskie , ryby , smalec . Musisz jesc duzo warzyw i troche owoców zeby nie doszło do zakwaszenia organizmu , Dieta musi być zbilansowana jeśli chodzi o produkty kwasowo zasadowe z przewagą [...]