[...] sery są nieodpowiednie pod względem fitoestrogenów? Puszki ograniczam, czasem stosuję mleko kokosowe albo fasolki (awaryjnie, bo normalnie kupuję suche i moczę/gotuję), i jak mnie najdzie ochota na szprotki albo sardynki, bo to tylko w puszkach sprzedają. A jak to jest z fasolą i fitoestrogenami? Bo o strączkach czytam skrajnie różne opinie.
[...] w umiarkowanych ilościach. Ale jako źródło białka i wartości odżywczych są okej. Wapń - gdzie jest wapń u Ciebie w diecie? Jadasz produkty mleczne? Może groch biały, szprota/sardynki, ziarna bogate w wapń (sezam, mak)? Wody wysokozmineralizowane? Jeśli nie to masz pewnie poważne niedobory. Magnez - jak wyżej. Magnez występuje głównie w źródłach [...]
Dodałem do przed treningowego 85g sera żółtego no i wapń, cynk, tłuszcze w normie. Witaminy D mi tylko brakuje mam 19%. A sardynki pewnie do tanich nie nalezą. Jakie jest najtańsze źródło witaminy D?? IV Posiłek - przed treningiem - 16.30 Pierś z kurczaka bez skóry - 150g Kapusta czerwona - 100g Orzechy włoskie - 40g Ser, Edamski tłusty 85g [...]
[...] olej roślinny, orzechy leśne, ziarna słonecznika. Również zdrowymi tłuszczami są tłuszcze omega-3 (poli). Zwykle można je znaleźć w rybach, takich jak : łosoś, makrela, sardynki, pstrąg. Tłuszcze omega-3 mogą zapobiec chorobom serca, ponieważ niwelują powstawanie skrzepów krwi. Mogą także obniżać ciśnienie krwi oraz zapobiegać arytmii serca. [...]