Budowa masy mięśniowej wymaga dostarczenia odpowiedniego paliwa w postaci pokarmów, które powinny stanowić grupę wysokoodżywczą. Oznacza to, że nie powinny być to typowe fast foody, a żywność reprezentująca bardziej jakościowe kategorie naszego menu. Prezentujemy Wam listę 35 wskazówek, które rzucą nieco światła na to, jakimi kategoriami [...]
[...] różnice w częstości występowania nadciśnienia tętniczego zgłaszanego przez osoby w różnym wieku i stosujące różne diety. Wśród badanych były osoby, które jadły mięso, ryby, ale także wegetarianie i weganie. Różnice w mierzonym ciśnieniu skurczowym pomiędzy grupami diet były umiarkowane i nieistotne po uwzględnieniu BMI. Warto jednak [...]
[...] Czy możesz jeść nabiał, jeśli jesteś weganinem? Nie. Produkty mleczne od krów, kóz i owiec pochodzą od zwierząt, a zatem są zabronione w diecie wegańskiej. Czy możesz jeść ryby, jeśli jesteś weganinem? Nie. Ryby kiedyś żyły. Wszystko, co kiedyś żyło, nie jest dla wegan. Czy bycie weganinem jest dobre na odchudzanie? Wiele osób uważa, że [...]
[...] szukasz białka na noc, dobrze sprawdzi się kazeina. Zapewnia niewielki, ale stały dopływ aminokwasów. Podstawą diety kulturysty są: kurczak, indyk, wołowina, wieprzowina, ryby, jajka, jednak ze względów praktycznych od 20 do 40% zapotrzebowania na białko, zwykle jest pokrywane z różnego rodzaju odżywek (np. WPC, WPI, białko kazeinowe, jaja). [...]
[...] kwasów tłuszczowych omega-6 i omega-9 nie jest korzystne dla zdrowia (obfituje w nie np. oliwa z oliwek). Jeśli nie zrównoważymy ich kwasami tłuszczowymi omega-3 (np. ryby, olej rzepakowy) zaburzamy funkcjonowanie ustroju. Nadmiar kwasów omega-6 sprzyja zwiększaniu w organizmie stanu zapalnego, a obecnie naukowcy sądzą, iż jest on [...]
Nie od dziś wiadomo, że ryby, w tym łosoś, zawierają wiele cennych substancji, które mają dobroczynny wpływ na nasze zdrowie oraz samopoczucie. Ale czy wszystko wiemy na temat łososia hodowlanego? Czy aby na pewno ma on pozytywny wpływ na nasze zdrowie? I przede wszystkim, czy jego obecność w naszej diecie jest dobrym posunięciem? Na te oraz inne [...]
Na temat odchudzania powstały setki książek i artykułów. Problem tkwi w tym, iż większość prezentowanej tam wiedzy nie ma dużego lub żadnego odzwierciedlenia w faktach. Dlatego polecam książki wydawnictwa PZWL oraz publikacje w rodzaju autorstwa Brada Schoenfelda „Strong & Sculpted” (jest do znalezienia w wersji anglojęzycznej, w sieci). [...]
Kolagen należy do podstawowych białek strukturalnych i jest głównym składnikiem większości tkanek naszego organizmu. Buduje on ok. 25% białek znajdujących się ludzkim ciele. Według „Biochemii Harpera”, u człowieka wyróżniamy ponad 25 typów kolagenu, jednak dzielimy go na różne klasy. Według innych naukowców i opracowań, wyróżniamy 28 typów [...]
[...] Zaś makrela w porównaniu do sklepowego kurczaka może być dużo lepszym wyborem ze względu na mniejszą ilość chemii, którą była faszerowana. Kolejną kwestią jest to, że ryby świetnie uzupełniają dietę w wapń, coraz częściej zaleca się eliminowanie nabiału z diety ze względu na jego przetworzenie i niekorzystny wpływ m.in. na układ [...]
Na temat diety wegetariańskiej mówi się już od bardzo dawna po dziś dzień. Jest bardzo cenionym systemem żywieniowym, który wyklucza mięso, a w niektórych przypadkach również jaja, czy nabiał. Mimo wszystko ten fakt nie odstrasza dużej ilości społeczeństwa na całym świecie. Wielu wybiera ten styl życia z powodów religijnych, czy też zdrowotnych. [...]
[...] dawce (10-15 g etanolu dziennie) jest dobrze tolerowany i nie przynosi znaczących skutków ubocznych. Selen zawierają: zboża (0,01–0,55 µg/g11) mleko (<0,001 µg/g11) ryby jaja (0,01–0,022 µg/g11) warzywa, owoce (0,00–0,0022 µg/g11) Toksyczność selenu (tj. Selenoza), spowodowana nadmiernym spożyciem związku, pojawiła się na dużą skalę w [...]
[...] z węglowodanów, czyli ~304 g dziennie 730,2 kcal z tłuszczów, czyli ~81,1 g dziennie Rozkładamy obliczone wartości na 4-5 posiłków dziennie. Źródłem białka mogą być np.: ryby, wołowina, kurczak, indyk, białko serwatkowe (WPC, WPI, WPH), białko kazeinowe, jajka, twaróg, rośliny strączkowe. Węglowodany: ryż brązowy, kasza gryczana, kasza [...]
[...] być zrównoważona i uwzględniać różnorodne składniki odżywcze, które korzystnie wpływają na poziom cukru we krwi. Białko w diecie Źródła białka w diecie, takie jak mięso, ryby, jaja i odżywki białkowe, nie powodują nagłego wzrostu poziomu glukozy we krwi, ponieważ nie zawierają węglowodanów. Nieco inaczej sytuacja wygląda w przypadku nasion [...]
Od kiedy pamiętam po Internecie, krążą historie związane z: toksycznymi odżywkami, niebezpiecznym białkiem, zagrożeniami ze strony kreatyny itd. Też na poczekaniu mogę wymyślić 20 historii z morałem, zawierających tezy, iż suplementacja tym czy tamtym produktem jest szkodliwa dla zdrowia. Tylko o wiele trudniej będzie podobne tezy obronić, tym [...]
[...] w czasie gotowania czy smażenia. Najczęściej uczulające gatunki: dorsz, który zawiera ponad 30 antygenów, śledź, szprot, węgorz, tuńczyk, łosoś, karp, okoń. U uczulonych na ryby może także wystąpić alergia na kawior. Niepożądane reakcje na ryby nie zawsze są skutkiem alergii na ryby. Niektóre gatunki ryb zawierają dużo histaminy (np. śledzie, [...]
Gdy przyjrzymy się tematyce aminokwasów, szybko dojdziemy do wniosku, że jest to dość obszerna wiedza, która obejmuje praktycznie wszystkie aspekty naszego życia. Rola aminokwasów jest szczególnie ważna z punktu widzenia osób trenujących, ale nie tylko z punktu widzenia sportowców. Aminokwasy wykorzystywane są również w kosmetologii, stanowiąc [...]
Systemów żywienia znamy wiele, jednym z nich jest dieta paleo, której zasady opierają się na tym, co jadali nasi przodkowie, zanim przeszli do osiadłego trybu życia. Czym jest ta dieta, na czym się opiera? Jakie są jej zasady? Na te oraz inne pytania postaram się odpowiedzieć w poniższym artykule. Przykładowy jadłospis podczas stosowania diety [...]
Tego rodzaju porównania są obecnie modne, a po dwóch stronach barykady wyciąga się ciężkie działa dotyczące wywoływania przez cukier lub tłuszcze różnorakich chorób (cukrzycy, udarów, zawałów serca, miażdżycy itd.). Problem wystarczy zilustrować następująco: w zależności, kto prowadzi meta-analizy i jakimi danymi się posługuje, osiąga zupełnie [...]
[...] zjadają kolagen w skórze po ekspozycji na słońce. Podsumowanie Kwasy tłuszczowe omega-3 są niezbędne dla optymalnego zdrowia. Pozyskiwanie ich z pokarmów, takich jak tłuste ryby dwa razy w tygodniu, to najlepszy sposób na zapewnienie solidnego spożycia kwasów omega-3. Jeśli jednak nie jesz dużo tłustych ryb, możesz rozważyć suplementację [...]