SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

ryby

  • Budowa masy mięśniowej wymaga dostarczenia odpowiedniego paliwa w postaci pokarmów, które powinny stanowić grupę wysokoodżywczą. Oznacza to, że nie powinny być to typowe fast foody, a żywność reprezentująca bardziej jakościowe kategorie naszego menu. Prezentujemy Wam listę 35 wskazówek, które rzucą nieco światła na to, jakimi kategoriami [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 18370 Data: 2018-04-21 13:24:36
  • [...] różnice w częstości występowania nadciśnienia tętniczego zgłaszanego przez osoby w różnym wieku i stosujące różne diety. Wśród badanych były osoby, które jadły mięso, ryby, ale także wegetarianie i weganie. Różnice w mierzonym ciśnieniu skurczowym pomiędzy grupami diet były umiarkowane i nieistotne po uwzględnieniu BMI. Warto jednak [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2567 Data: 2021-08-16 15:39:21
  • [...] Czy możesz jeść nabiał, jeśli jesteś weganinem? Nie. Produkty mleczne od krów, kóz i owiec pochodzą od zwierząt, a zatem są zabronione w diecie wegańskiej. Czy możesz jeść ryby, jeśli jesteś weganinem? Nie. Ryby kiedyś żyły. Wszystko, co kiedyś żyło, nie jest dla wegan. Czy bycie weganinem jest dobre na odchudzanie? Wiele osób uważa, że [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1142 Data: 2021-06-28 19:57:51
  • Najlepsze białko

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] szukasz białka na noc, dobrze sprawdzi się kazeina. Zapewnia niewielki, ale stały dopływ aminokwasów. Podstawą diety kulturysty są: kurczak, indyk, wołowina, wieprzowina, ryby, jajka, jednak ze względów praktycznych od 20 do 40% zapotrzebowania na białko, zwykle jest pokrywane z różnego rodzaju odżywek (np. WPC, WPI, białko kazeinowe, jaja). [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7492 Data: 2018-09-07 13:31:57
  • Co jeść na diecie?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] kwasów tłuszczowych omega-6 i omega-9 nie jest korzystne dla zdrowia (obfituje w nie np. oliwa z oliwek). Jeśli nie zrównoważymy ich kwasami tłuszczowymi omega-3 (np. ryby, olej rzepakowy) zaburzamy funkcjonowanie ustroju. Nadmiar kwasów omega-6 sprzyja zwiększaniu w organizmie stanu zapalnego, a obecnie naukowcy sądzą, iż jest on [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6820 Data: 2018-09-19 16:31:13
  • Co powinieneś wiedzieć o łososiu hodowlanym?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Nie od dziś wiadomo, że ryby, w tym łosoś, zawierają wiele cennych substancji, które mają dobroczynny wpływ na nasze zdrowie oraz samopoczucie. Ale czy wszystko wiemy na temat łososia hodowlanego? Czy aby na pewno ma on pozytywny wpływ na nasze zdrowie? I przede wszystkim, czy jego obecność w naszej diecie jest dobrym posunięciem? Na te oraz inne [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3077 Data: 2018-03-14 12:18:08
  • Na temat odchudzania powstały setki książek i artykułów. Problem tkwi w tym, iż większość prezentowanej tam wiedzy nie ma dużego lub żadnego odzwierciedlenia w faktach. Dlatego polecam książki wydawnictwa PZWL oraz publikacje w rodzaju autorstwa Brada Schoenfelda „Strong & Sculpted” (jest do znalezienia w wersji anglojęzycznej, w sieci). [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 18554 Data: 2020-01-17 17:49:01
  • Kolagen należy do podstawowych białek strukturalnych i jest głównym składnikiem większości tkanek naszego organizmu. Buduje on ok. 25% białek znajdujących się ludzkim ciele. Według „Biochemii Harpera”, u człowieka wyróżniamy ponad 25 typów kolagenu, jednak dzielimy go na różne klasy. Według innych naukowców i opracowań, wyróżniamy 28 typów [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 8793 Data: 2020-05-18 18:28:59
  • Produkty spożywcze zawierające białko. Białka w jedzeniu

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] Zaś makrela w porównaniu do sklepowego kurczaka może być dużo lepszym wyborem ze względu na mniejszą ilość chemii, którą była faszerowana. Kolejną kwestią jest to, że ryby świetnie uzupełniają dietę w wapń, coraz częściej zaleca się eliminowanie nabiału z diety ze względu na jego przetworzenie i niekorzystny wpływ m.in. na układ [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 10079 Data: 2017-07-16 13:09:43
  • Na temat diety wegetariańskiej mówi się już od bardzo dawna po dziś dzień. Jest bardzo cenionym systemem żywieniowym, który wyklucza mięso, a w niektórych przypadkach również jaja, czy nabiał. Mimo wszystko ten fakt nie odstrasza dużej ilości społeczeństwa na całym świecie. Wielu wybiera ten styl życia z powodów religijnych, czy też zdrowotnych. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6547 Data: 2018-02-16 10:29:12
  • [...] dawce (10-15 g etanolu dziennie) jest dobrze tolerowany i nie przynosi znaczących skutków ubocznych. Selen zawierają: zboża (0,01–0,55 µg/g11) mleko (<0,001 µg/g11) ryby jaja (0,01–0,022 µg/g11) warzywa, owoce (0,00–0,0022 µg/g11) Toksyczność selenu (tj. Selenoza), spowodowana nadmiernym spożyciem związku, pojawiła się na dużą skalę w [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5031 Data: 2019-06-24 13:20:07
  • [...] z węglowodanów, czyli ~304 g dziennie 730,2 kcal z tłuszczów, czyli ~81,1 g dziennie Rozkładamy obliczone wartości na 4-5 posiłków dziennie. Źródłem białka mogą być np.: ryby, wołowina, kurczak, indyk, białko serwatkowe (WPC, WPI, WPH), białko kazeinowe, jajka, twaróg, rośliny strączkowe. Węglowodany: ryż brązowy, kasza gryczana, kasza [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6130 Data: 2020-01-27 17:33:22
  • Jaka dieta przy hipoglikemii? Czy mogę mieć hipoglikemie?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] być zrównoważona i uwzględniać różnorodne składniki odżywcze, które korzystnie wpływają na poziom cukru we krwi. Białko w diecie Źródła białka w diecie, takie jak mięso, ryby, jaja i odżywki białkowe, nie powodują nagłego wzrostu poziomu glukozy we krwi, ponieważ nie zawierają węglowodanów. Nieco inaczej sytuacja wygląda w przypadku nasion [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 376 Data: 2024-04-08 11:43:43
  • [...] ołowiu w takim soku wynosiło 240 mg Pb/kg. Źródła ołowiu: alkohol (np. sherry) – 21 μg/cm3 alkoholu, nabiał – ilości śladowe (np. mleko 0,004 mg/kg), mięso, ryby i drób – średnio 0.015 PPM (np. wieprzowina 0.05 mg/kg, wołowina 0.07 mg/kg, karp hodowlany 0.20 mg/kg), ziarna i produkty zbożowe 0.012 PPM (np. mąka pszenna 500 [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3028 Data: 2019-02-25 10:35:55
  • Od kiedy pamiętam po Internecie, krążą historie związane z: toksycznymi odżywkami, niebezpiecznym białkiem, zagrożeniami ze strony kreatyny itd. Też na poczekaniu mogę wymyślić 20 historii z morałem, zawierających tezy, iż suplementacja tym czy tamtym produktem jest szkodliwa dla zdrowia. Tylko o wiele trudniej będzie podobne tezy obronić, tym [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 14079 Data: 2017-09-08 10:52:43
  • [...] w czasie gotowania czy smażenia. Najczęściej uczulające gatunki: dorsz, który zawiera ponad 30 antygenów, śledź, szprot, węgorz, tuńczyk, łosoś, karp, okoń. U uczulonych na ryby może także wystąpić alergia na kawior. Niepożądane reakcje na ryby nie zawsze są skutkiem alergii na ryby. Niektóre gatunki ryb zawierają dużo histaminy (np. śledzie, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6949 Data: 2018-03-20 15:51:45
  • Gdy przyjrzymy się tematyce aminokwasów, szybko dojdziemy do wniosku, że jest to dość obszerna wiedza, która obejmuje praktycznie wszystkie aspekty naszego życia. Rola aminokwasów jest szczególnie ważna z punktu widzenia osób trenujących, ale nie tylko z punktu widzenia sportowców.  Aminokwasy wykorzystywane są również w kosmetologii, stanowiąc [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7372 Data: 2018-08-13 10:23:03
  • Dieta paleo - Zasady, jadłospis. Plan ewolucyjnego dziedzictwa

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Systemów żywienia znamy wiele, jednym z nich jest dieta paleo, której zasady opierają się na tym, co jadali nasi przodkowie, zanim przeszli do osiadłego trybu życia. Czym jest ta dieta, na czym się opiera? Jakie są jej zasady? Na te oraz inne pytania postaram się odpowiedzieć w poniższym artykule. Przykładowy jadłospis podczas stosowania diety [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4710 Data: 2018-02-12 12:10:43
  • Co jest gorsze dla zdrowia: tłuszcz czy cukier?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Tego rodzaju porównania są obecnie modne, a po dwóch stronach barykady wyciąga się ciężkie działa dotyczące wywoływania przez cukier lub tłuszcze różnorakich chorób (cukrzycy, udarów, zawałów serca, miażdżycy itd.). Problem wystarczy zilustrować następująco: w zależności, kto prowadzi meta-analizy i jakimi danymi się posługuje, osiąga zupełnie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7908 Data: 2018-11-28 11:00:04
  • [...] zjadają kolagen w skórze po ekspozycji na słońce. Podsumowanie Kwasy tłuszczowe omega-3 są niezbędne dla optymalnego zdrowia. Pozyskiwanie ich z pokarmów, takich jak tłuste ryby dwa razy w tygodniu, to najlepszy sposób na zapewnienie solidnego spożycia kwasów omega-3. Jeśli jednak nie jesz dużo tłustych ryb, możesz rozważyć suplementację [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2645 Data: 2020-11-03 19:51:35