[...] przepis na łazanki - z sameych lejdisowych rzeczy:-D Wychodzą pycha i osobiście zamierzam się nimi zajadać przez całe święta:-D Oprócz tego w Wigilię,to wiadomo, pierogi, ryba, zupa grzybowa, a w dni świąteczne mięsa + łazanki właśnie i do kawy ciasta z kuchni sfd. Znalazłam też przepis na ciasto orzechowe, ale jeszcze nie robiłam i sama [...]
mathilda podlaczam sie do pytania bo sama bylam ciekawa i pytanie odnosnie Duńskich frykadeli rybnych w wersji redukcyjnej robil ktos bez huska? mam plan zrobic ale huskajuz nie mam a dodatki zbozowe nie wchodza w gre @@-) i chyba zaryzykuje takie rozpadajace sie bo ryba juz rozmrozona a mi sie chce zjesc cos dobrego :-D
[...] :-) jesli szukasz zamiennika do zageszczania to zalezy co robisz:-) ostatnio uzylam mielonych migdalow albo startej cukinii-takiej mlodej jako zageszczacz do zapiekanki z ryba. No chyba ze do jakiegos deseru... wtedy cukinia tez sie nada :-D-ona jest neutralna w smaku i kiedys pieklam z nią brownies :-) [...]
A lubicie karpia?{{:-( moim zdaniem śmierdzi mułem i w smaku też średni :) Ryby, standardowo "po grecku", smażę na wodzie w ziołach bez panierki, przykrywam duszonymi warzywami , dodaję przecier pomidorowy i musztardę. W oryginale dodają też cukru, ja nie daję jest ok. Przyprawić wg gustu, całość do lodówki i jeść na zimno. Śledź z beczki w [...]
[...] ale jak robie sama wigilie to dzien wczesniej sole, pieprze, dodaje starta albo drobno pokrojona marchewke, cebule, seler naciowy, cebula, pietruszke korzen i natke warstwami ryba, warzywa itd,,,. wszystko zalewam bialym wytrwanym winem i do lodowki. Na drugi dzien pod wieczor wyjmuje, ukladam w naczyniu zaroodpornym albo brytfance i pieke.
A mnie się ostatnio każda ryba rozwala, jak piekę. Nie zależnie, czy piekę sobie na maśle, czy mężowi tradycyjnie. Już sprawdzałam różne metody: mrożoną, półrozmrożoną, rozmrożoną. Zawsze to samo - albo mi się rozpada, albo surowa w środku.Macie jakieś sposoby?
A mnie się ostatnio każda ryba rozwala, jak piekę. Nie zależnie, czy piekę sobie na maśle, czy mężowi tradycyjnie. Już sprawdzałam różne metody: mrożoną, półrozmrożoną, rozmrożoną. Zawsze to samo - albo mi się rozpada, albo surowa w środku.Macie jakieś sposoby? To jest urok ryby mrożonej. Woda zamarzając w rybie rozwala jej strukturę, najlepiej [...]
Jak dla mnie miecznik to jedna z najsmaczniejszych ryb. Usmażony plaster posypany ziołami niebo w gębie, juz nic nie trzeba dodawać :-). Na drugim końcu skali od dorszów itp bezsmakowych %-) Ale chuda jest rzeczywiście. Chyba że to nie ta sama ryba? Ten mój to Xiphias gladius.
Nadmorska rybka - dorsz na szpinaku + zestaw surowek (klasyk z majonezami etc. %-) ) + sok pomidorowy - beda mi sie snily te surowki :)) Rano mix z wedzona ryba i vinaigrettem + sok pomidorowy + zytni razowy 8-) TYDZIEN KOMPLETNEGO OFFu. TYLKO SPACERY LEKKIE :-D