Opisane zagadnienie wraca co kilka lat, jedni ludzie straszą jajkami ze względu na zawarty w nich cholesterol, inni przekonują, że tego rodzaju produkty nie mają żadnego negatywnego wpływu na zdrowie. Często jestem pytany o tego typu kwestie. Uważam, że każdy powinien podejmować decyzje samodzielnie, ale bazując na danych naukowych, a nie na [...]
[...] żenujące, biorąc pod uwagę, że te same osoby nie mają żadnych hamulców, by sięgać po wysoko przetworzone jogurty, budzące wiele wątpliwości parówki, kiełbasy, szynki, liczne produkty wzbogacane MOM. Uparci i wbrew nauce Te same osoby twierdzą, że picie alkoholu i palenie tytoniu wcale nie są takie groźne dla zdrowia, a ich dieta bez wątpienia [...]
[...] o licznych konsekwencjach zdrowotnych. Ryzyko wystąpienia zaburzeń funkcjonowania układu odpornościowego rośnie szczególnie wtedy, gdy nadmiar kalorii generowany jest przez produkty wysokoprzetworzone. Organizm przestaje wtedy prawidłowo wykorzystywać substancje budulcowe oraz energetyczne, co odbija się wytwarzaniu i odżywianiu wszystkich [...]
[...] odpowiedzialnych za trawienie i wchłanianie substancji odżywczych. Wpływ diety wegańskiej na nowotwory przewodu pokarmowego Aby dowiedzieć się, czy dieta oparta o roślinne produkty spożywcze wpływa na ryzyko zachorowania na nowotwór przewodu pokarmowego, dokonano meta-analizę publikacji naukowych z tego zakresu wiedzy. Analiza opublikowana w [...]
[...] Kluczowy wpływ na mikrobiotę jelitową wywiera dieta oraz higiena stylu życia. Coraz więcej mówi się o szkodliwości wobec bakterii jelitowych jadłospisów opierających się o produkty wysokoprzetworzone oraz ubogie w błonnik i antyoksydanty. Ponadto negatywnie na stanie bakteryjnym jelit mogą odbić się używki (głównie alkohol), czy liczne leki [...]
[...] roślinnych, które są dobrym źródłem białka. Ważne, tylko by świadomie układać posiłki. Wówczas nie powinno być problemów z niedoborami tego makroskładnika w diecie. Jakie produkty wybierać? Doskonałym źródłem białka roślinnego są nasiona roślin strączkowych, orzechy, produkty pełnoziarniste, a także kompletne odżywki białkowe. Spożywając [...]
[...] pewnego rodzaju następstwem weganizmu. Przeczytaj także: TOP 6 diet wegetariańskich - czym się różnią diety wegetariańskie? Dieta wegańska Dieta wegańska wyklucza wszystkie produkty pochodzenia zwierzęcego, takie jak mięso, masło, jajka, nabiał, miód, a nawet żelatynę. Weganie nie jedzą także produktów, do których w procesie wytworzenia używany [...]
[...] Są one związane ze zdrowiem, środowiskiem i podejściem do ochrony zwierząt hodowanych na żywność. Jeśli chodzi o zdrowie, to część badań wykazała, że niektóre produkty pochodzenia zwierzęcego mogą zawierać niepożądane substancje, takie jak antybiotyki, które sprzyjają rozwojowi bakterii. Spożywanie takiego pokarmu przez ludzi może [...]
[...] np na pół roku na keto już zmniejsza takie ryzyko?Tak. "Niektóre badania dowodzą, że dieta ketogeniczna „głodzi” komórki rakowe. Jak to możliwe? - Dieta bogata w tak zwane produkty wysokoprzetworzone, prozapalne i ubogie w wartości odżywcze, może przyczyniać się do proliferacji komórek nowotworowych. - W diecie ketogenicznej zdrowe komórki [...]
[...] karotenoidów (pochodzenia roślinnego). Witamina K - tu rzeczywiście witamina ta występuje głównie w zielonych warzywach. Jem jednak ubogie źródła takie jak mięso i skyry (produkty odmleczne), a także nieco lepsze źródło jak wątroba drobiowa, którą włączam do diety właśnie m.in. z tego powodu. Coś tam w marchwi czy truskawkach też występuje, [...]
[...] wysokiej ilości błonnika, witamin i minerałów. Najlepszym rozwiązaniem jest dieta łącząca białka pochodzenia zwierzęcego i roślinnego. Jeśli stosujemy dietę wykluczającą produkty odzwierzęce, warto włączyć odpowiednią suplementację, a także łączyć różnego rodzaju produkty roślinne w celu uzyskania pełnego profilu aminokwasów. Źródła: [...]
Z wyborami żywieniowymi wiąże się wiele kontrowersji, niektórzy uczynili z tego niemal religię. Internet dla wielu osób staje się polem bitwy, a dyskusje niejednokrotnie przeradzają się w utarczki. Gdzie jest prawda? Nie zajmuję się rozważaniami filozoficznymi. Wiele wskazuje na to, iż osoby mające odpowiedni garnitur genetyczny będą żyły długo, [...]
[...] W czasie brania antybiotyku, tylko trzeba pamietac by zazywać probiotyk lub pić tą maślanke/kefir, na godzine przed lub po antybiotyku moze tak bylo X lat wstecz, obecnie produkty mleczne sa dosc ubogie w naturalne kultury bakterii, o jogurtach naturalnych nie wspominajac;-) wiec slaby pomysl jezeli zalezy nam na realnym wsparciu, jako element [...]
[...] W czasie brania antybiotyku, tylko trzeba pamietac by zazywać probiotyk lub pić tą maślanke/kefir, na godzine przed lub po antybiotyku moze tak bylo X lat wstecz, obecnie produkty mleczne sa dosc ubogie w naturalne kultury bakterii, o jogurtach naturalnych nie wspominajac;-) wiec slaby pomysl jezeli zalezy nam na realnym wsparciu, jako element [...]
[...] diety wegańskie, by przekonywać świat, iż taki rodzaj odżywiania jest idealny. Tylko co z pozostałymi setkami tysięcy sportowców jedzących obok roślin, np. mięso i produkty odzwierzęce? To tak, jakby na przykładzie jednego człowieka wyciągać wnioski dla setek tysięcy ludzi. Są wyjątkowo utalentowani ludzie, którzy rosną, stosując [...]
[...] o niskim stopniu przetworzenia charakteryzują się dużo niższą kalorycznością. Co za tym idzie, zupełnie inną objętość będzie miał posiłek dostarczający 500kcal oparty o produkty takie jak brązowy ryż, chude mięso, świeże warzywa i oliwę z oliwek, a posiłek o podobnej kaloryczności oparty o białe pieczywo i smażone w głębokim tłuszczu frytki. [...]
Liczy się nie tylko wartość energetyczna, ale także wartość odżywcza danego produktu oraz stopień technologicznego przetworzenia,produkty wysoko przetworzone ubogie są w składniki odżywcze, takie jak witaminy i minerały. Żywiąc się głównie produktami mocno przetworzonymi, oczyszczonymi i bogatymi w cukier, szybko doprowadzilibyśmy do niedoborów [...]
[...] foody, słodycze i gotowe dania, ciężko będzie Ci z nich zrezygnować. Zastanów się jednak, czy warto za tę wygodę płacić zdrowiem i dobrym samopoczuciem? Wysoko przetworzone produkty, ubogie w błonnik, witaminy i sole mineralne, nie są w stanie dobrze odżywić Twojego organizmu. Prędzej czy później pojawią się problemy zdrowotne, gorsze [...]
[...] w tkance tłuszczowej (proces jest zbyt kosztowny energetycznie). Drugi powód, dla którego kilokalorie nie są sobie równe, to fakt, iż organizm zupełnie inaczej reaguje na produkty dostarczające teoretycznie tyle samo energii. Niewielka dawka glukozy spowoduje bardzo silną odpowiedź ze strony insuliny. 50 g glukozy to 200 kcal. Energetyczny [...]
[...] pułapem. Niemniej, na bazie zmiany kompozycji sylwetki ( obwodów/proporcji tkanki mięśniowej do tłuszczowej ) należy korygować podaż energii. W Twojej diecie występują produkty o wysokim stopniu przetworzenia, czyt. ( płatki kukurydzianie, mysli, pierogi, wafle ) brakuje wielu składników odżywczych, takich jak potas, wit.C, kwasy tłuszczowe [...]