Kupiłam pierwszy raz śledzia tuszkę (zawsze kupowałam śledzie solone z wiaderek). Wyciągnęłam z nich kręgosłupy i tą płetwę oderwałam. Co dalej? ;-) Czy jakaś obróbka termiczna jest potrzebna? Bo on jest surowy, tak? I co ze skórą? :-)
Dziewczyny mam pytanie odnośnie kombucha. Kupiłam grzyb przez net i będę robić pierwszy raz swój napój:-) Nie mogę tylko ogarnąć czy trzeba dodawać ocet jabłkowy czy nie?? Znalazłam przepis gdzie trzeba i taki że można ominąć. Aaa i jeszcze jedno dostałam dwa grzyby czyli oba powinnam użyć? Czy może lepiej jeden przechować w lodówce na wszelki [...]
Dziewczyny, mam takie zapytanie: chciałabym pierwszy raz zrobić sobie steki w niedalekiej przyszłości :-D i w związku z tym: jakie części wołowiny się nadają? Czytałam, że polędwica, ale czy tylko ona?
ktoś robił bo w którymś dzienniku widziałam zdjęcie, ale niestety nie przypomnę sobie u kogo, ja mam jakieś niewymiarowe keksówki i jak pierwszy raz zrobiłam chleb z forumowego przepisu to ciasta wyszło mi na jedną keksówka i tak 1/4 drugiej i ten niziutki chlebek potraktowałam jako bułkę i kroiłam w poprzek, niestety to nie to samo ale czasem [...]
Drogie Panie, a jaką kalorycznośc mają takie herbaty, bo ja rozumiem, że one słodkie wychodzą (ja się przyznam, że pierwszy raz słysze o takim grzybie i czytając to tylko przechwyciłam hasło proces fermentacji i zdrowe napoje) żeby nie bylo jak z ksylitolem kaloryczność 240 a BTW po 0 (przynajmniej tak jest na opakowaniu) pzdr GRD
Robię pierwszy raz zakwas i jak na razie po dwóch dniach nie zwiększył swojej objętości - jest ciągle jak ciasto. Trzymam go w misce szklanej przykrytej ściereczką, nie mam zbyt ciepłego miejsca w domu, stoi przy kuchence. Mieszam go co 12h. Czy na razie to jest ok czy coś źle robię?
Robię pierwszy raz zakwas i jak na razie po dwóch dniach nie zwiększył swojej objętości - jest ciągle jak ciasto. Trzymam go w misce szklanej przykrytej ściereczką, nie mam zbyt ciepłego miejsca w domu, stoi przy kuchence. Mieszam go co 12h. Czy na razie to jest ok czy coś źle robię? Ja jestem po upieczeniu juz drugiego chleba na zakwasie. U mnie [...]
Dzięki Mali, ja dopiero pierwszy raz zakwas robię, więc rozumiem, że nie dokonuję tej procedury z pierwszego akapitu? Zmieniony przez - ag88 w dniu 2013-05-04 21:21:44
Dziewczyny, jakiś pomysł na seler naciowy? Kupiłam pierwszy raz w życiu, leży w lodówce od tygodnia i nie mam pojęcia co z nim zrobić. Będę wdzięczna za propozycje ;)
[...] ?? siedzi sobie w lodówce i zaczyna przybierać brązowego koloru ale tylko z wierzchu, do tego taki jakby bardziej płynny się na wierzchu zrobił...? mogę go użyć czy się zepsuł ? wybaczcie ale kucharka ze mnie żadna a pierwszy raz swój własny zakwas zrobiłam i nie wiem czy ma tak wyglądać Zmieniony przez - palmer w dniu 2013-05-20 16:40:12
[...] na estetyce mi zalezalo }:-( zrobilam nowa herbate, odstawilam, wczoraj sprawdzam, a tam stara kombucha lezy na dnie, a na wierzchu taka grubsza, biala, nowa dziecko/-)_ pierwszy raz sama mi sie rozdzielila, do tej pory robilam nowa z kombuchy jak chcialam komus dac no i w koncu pytanie, obie trzymac? stara jest biala, wyglada ok, moze byc w [...]
Ja właśnie pierwszy raz w życiu piekę łososia w piekarniku. Ciekawe co z tego będzie... Gotowanie mnie przeraża. No ale głupio szamać puszki cały czas ;).
http://www.freshandeco.pl/pl/p/OLEJ-KOKOSOWY-EXT.VIRGIN-BIO-200ml-BIO-PLANETE/242 - ten jest ciut droższy a pachnie kokosem i bardzo dobrze smakuje. Pierwszy raz się spotykam z olejem kokosowym w plasitkowej butelce. Może dlatego tańszy. Poza tym bardziej opłaca się kupować większe opakowania :-)) Zmieniony przez - sforcia w dniu 2013-09-13 [...]
[...] z której będę robiła rosół...skórę później wyrzucę...rosół i mięcho zjem. Mam liczyć wg tego, chociaż skóra out..no chyba, że cała się wytapia do rosołu (nie śmiać się, ale pierwszy raz w życiu robię rosół, więc nie wiem, co się podzieje z tą skórą): http://www.tabele-kalorii.pl/kalorie,Kaczka-tuszka.html czy może wg tego [...]
JustBlackBerry, juz nie pierwszy raz przechowuje zakwas w lodowce ale nigdy mi sie takie cos nie zrobilo. Zapach nie jest niepokojacy ale ten bialy nalot...wyglada troche jak skorka na serku plesniowym :] Nie chcialabym sie potruc :P nie wiem co z tym zrobic teraz. Hmmmm :/
Dzięki Arphiel za mega szybką odpowiedź jutro kupuję ze 2 kilo %-) pierwszy raz w życiu będę miała z tym do czynienia ale jak trzeba to trzeba. choć psychika mi trochę jeszcze fika :-O
Mali ja wczoraj robiłam pierwszy raz takie coś %-) Miałam 400 ml mleka + 15g mąki kartoflanki + 10g wheya + 2 żółtka. Mleko zagotowałam wrzuciłam do tego zmiksowane wcześniej z małą ilością mleka whey+mąkę+żótłka. (tak jak tradycyjnie mieszasz budyń + trochę mleka) Nie miałam laski wanilii akurat to kilka kropel aromatu waniliowego do pieczenia [...]
Mali ja wczoraj robiłam pierwszy raz takie coś %-) Miałam 400 ml mleka + 15g mąki kartoflanki + 10g wheya + 2 żółtka. Mleko zagotowałam wrzuciłam do tego zmiksowane wcześniej z małą ilością mleka whey+mąkę+żótłka. (tak jak tradycyjnie mieszasz budyń + trochę mleka) Nie miałam laski wanilii akurat to kilka kropel aromatu waniliowego do pieczenia [...]