Nigdzie nie napisałem że tłuszcze są złe lub dobre, a jedynie porównuje te dwa: Oils Planet - Olej kokosowy: Wartość energetyczna: 3700kj/900kcal Tłuszcz: 100g w tym tłuszcze nasycone: 91g Węglowodany: 0g w tym cukry: 0g Białko: 0g Sól: 0g Złote Łany - Olej rzepakowy: Wartość energetyczna: 3364kj/900kcal Tłuszcz: 91g w tym tłuszcze nasycone: 6,4g [...]
tak ale migdały i słonecznik to złe źródła tłuszczy -jako źródło kwasów tłuszczwoych nasyconych: masło naturalne, olej kokosowy, smalec (o którym więcej przy smażeniu), -jako źródło kwasów tłuszczowych jednonienasyconych: oliwę z oliwek (extra virgin), olej rzepakowy o obniżonej zawartości kwasu erukowego (Canola), -jako źródlo kwasow [...]
[...] od ilości o6. Czym więcej o6 w diecie tym konwersja jest niższa. W idealnych warunkach konwersja to ~20% (przy braku o6 w diecie). Przy nadmiarze konwersja zmierza do 0%. A olej rzepakowy nie dostarcza żadnych składników odżywczych tylko kiepskiej jakości energię. Smalec jest dużo zdrowszy niż rzepakowy czy oliwa z oliwek. [...]
Dla mnie olej lniany. Zawartość kwasu alfa-linolenowego to ponad 50%. Biorąc pod uwagę ciągłe braki w bilansie kwasów tłuszczowych dla mnie osobiście najważniejsze są omega-3, w prawdzie to kwasy krótko łańcuchowe ale zawsze poprawiają ten bilans. Olej rzepakowy i oliwa z oliwek wychodzą podobnie. Ciekawy skład mają jeszcze orzechy włoskie, one [...]
Jeśli chodzi o ALA, to lepszy jest olej, ponieważ są różne odmiany lnu i siemię może być niskolinolenowe, czyli nie zawierać tego ALA w pożądanej ilości, za to prawie same kwasy omega6. Chyba że na opakowaniu było zaznaczone, że jest to siemię z dużą zawartością omega3, to co innego. Większość siemienia lnianego w sklepach jest importowane [...]
możesz dać białko, bo i tak 30 g białka z tego gainera to syf Źródła tłuszczy: tłuste ryby, olej lniany, jajka, oliwa z oliwek, orzechy, masło, olej kokosowy i wiórki, sery podpuszczkowe, awokado, nierafinowany olej rzepakowy
[...] małe wsparcie od Hi Tec :-) /SFD/Images/2016/8/31/273da24ceece4623b4211b5739714002.jpg /SFD/Images/2016/8/31/9d5908a7024449a4b0b2041da4f0b046.jpg 1.45g Be Fit + 20g olej rzepakowy z lnianym 2.220g pierś z kurczaka + 70g ryż basmati + 30g orzechy włoskie 3.220g pierś z kurczaka + 70g ryż basmati + 15g oliwa z oliwek 4.220g pierś z [...]
Orzechy, migdały, olej lniany, olej rzepakowy, oliwa z oliwek, tran. A najlepiej jest dać tłuste ryby morskie do menu, np śledź, łosoś itp. Słonecznik już niekoniecznie, on pogarsza bilans o3 do o6. A jeśli lubisz, to jadaj więcej źródeł o3, czyli ryby, tran, orzechy włoskie i olej lniany.
Hekade jaki olej rzepakowy stosujesz? P.S. Nie jesz żadnych warzyw oraz owoców? szczerze mowiac to w opisie zarcia mam taki "suchy" schemat posiłków, kiedyś co wypiski dodawałem szczegolowo pisalem co leciało na ruszt w ciągu dnia ale uznałem że to nie ma sensu bo i tak na to nikt nie patrzy, warzywa jem tak w średniej ilośći np: pomidor do [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
Bo oliwa z oliwek, olej lniany czy olej rzepakowy (nierafinowany) są do używania 'na zimno'. Np do sałatek czy polewania czegoś a nie do smażenia. Smażenie na nich to raz - szybkie utlenianie oleju co jest rakotwórcze, dwa - nieopłacalne. Po co marnować tak świetne źródła tłuszczy, które po usmażeniu tracą swoje właściwości? Na maśle też bym nie [...]
stosunek o6 do o3 wynosi chyba 11:1 i to w dodatku jest tylko ALA - nie EPA i DHA które są przez nas najbardziej pożądane, a przy zbyt dużym stosunku o6 do o3 konwersja ALA do EPA/DHA nie zachodzi. już prędzej bym proponował nierafinowany olej rzepakowy - tam stosunek wynosi 2:1 albo olej lniany 1:4