Witam. Mam kilka pytań co do przechowywania/przenoszenia żywności : 1). jeśli kupuje wołowinę w sklepie (babka mieli ją przy mnie na spaghetti) - to taka zmielona surowa wołowina ile czasu może poleżeć w lodówce, żebym miał pewność że sie nie zepsuje ? 2). lepiej taką wołowinę kupic i zostawic w lodówce surową ? czy usmazyc powiedzmy i do lodowki [...]
Siemanko. Ostatnio pojawia sie dużo filmików w necie jak to firmy produkujące mięso robią nas w ch... Sprawa dotyczy piersi. Było mówione że waży sie ją przed przygotowaniem i tak robiłem ale czy to na pewno dobrze? Jak patrze teraz na filmiki jak goście łapią strzykawkę z wodą i szprycują pierś aby tylko więcej ważyła. Jak w końcu to wliczać? [...]
Witam Próbuje znaleźć odpowiedź na nurtujące mnie pytanie we wszystkich postach i działach tego forum. I klapa. Muszę zadać je w temacie. Przygotowuję sobie sobie sam posiłki i jestem nieraz w potężnej kropce. Kilogram wołowiny po przygotowaniu (w tym przypadku w rękawie) ma 580 - 600 gram. Pierś z kurczaka czy indyka traci około 30% wagi. Czy [...]
Witam. Mam w diecie w posiłku 70g ryżu. Wiadomo ze ważymy przed obróbka termiczna. W torebce mamy 100g, ma ktoś ciekawy sposób żeby ładnie te gramy wychodziły po ugotowaniu? Jakiś trik ze gotujemy od razu 70, czy po ugotowaniu odwazacie ? Dzięki za pomoc, pozdrawiam ;)
cześć! przewertowałem dosyć dokładnie forum dotyczące diety CKD i przed ułożeniem pierwszej diety mam jeszcze kilka pytań: 1. ważę 98kg przy 178cm, lat 28. przy założeniach B/W/T na poziomie 2/1.7/0.6 na kg m.c wychodzi mi 1980kcal - nie za mało? 2. ilość B/T/W liczy się dla produktów przed obróbką termiczną, czy po np. smażeniu ich ilość nie [...]
[...] chodzi głównie o przygotowanie, płatki owsiane zawsze zalewam wodą i dochodzą tak jak producent zaleca, później jeszcze je miksuje na gładką masę i tu moje pytanie czy obróbka termiczna + mechaniczna w postaci zmiksowania może jakoś umniejszyć jego wartości odżywcze. Na końcu oczywiście wszystkie składniki jeszcze raz miksuje. [...]
Witam. Na SFD od zawsze mowiono ze ważąc produkty aby przeliczyc weglowodany, bialka i tluszcze, powinno sie to robic przed obrobka termiczna. Mój siostrzniec 2 lata temu zachorował na cukrzyce i lekarz diabetolog powiedział że do obliczen wszystko trzeba wazyc po obróbce. Jako że siostrzeniec ma insuline podawaną całodobowo, właściwe przeliczenie [...]
Witam. A wiec mam pytanie dotyczacie grzanek z tostera. Jeżeli wrzucimy kromki chleba żytnio-razowego do tostera to czy jego IG sie zwiekszy?? Jesli tak to czy duzo?? Wiem że każda obróbka termiczna zwieksza IG ale sam nie wiem co na ten temat myslec prosze o odp. thx.
Cześć. Ostatnio zastanawia mnie jedna kwestia dotycząca składników odżywczych podawanych przez tabele itd. Wiem że wartości te podane są dla produktów przed obróbka termiczną. Ale jak przyjmować wartości np. dla udka kurczaka? makreli wędzonej czy orzechów włoskich? Ważyć jak już "obierzemy" wszystko czy może w całości??? Wiadomo kości czy łupin [...]
Może pytanie naiwne, ale jak to jest z wartościa odżywczą pokarmów? Czy tabela wartości przedstawia dane ryżu, kaszy, makaronu przed gotowaniem czy po? Czy mięsa I ryby wazyć przed obróbką termiczną czy po, kiedy juz stracą wage?:-?
Witam, czy ktos z was orientuje sie jak ma sie obrobka termiczna do przemiany czystego cholesterolu w oksycholesterol? tzn jaka temperatura i dlugosc podgrzewania powoduje jak istotna transformacje czystego cholesterolu w utleniony. jakies linki do badan odnosnie powyzszego tematu beda bardzo pomocne! skad takie pytanie? otoz chcialym bez troski o [...]
[...] owsiankę? A w jaki nie? Jak dotąd zalewałem ją wrzątkiem i odczekiwałem np.10 minut. Niektórzy mówią, że najlepiej zagotować( tak żeby nie przegotować), a jeszcze inni doradzają zostawianie płatków w nocy w wodzie do namoczenia. Czy taka obróbka termiczna wrzątkiem rzeczywiście działa, czy mógłbym uwolnić potencjał owsianki o wiele lepiej? :)
Witam, Pewnie pytanie wyda sie banalne ale chciałbym sie dowiedzieć jak wyliczać gramaturę do dziennika kcl. Mianowicie chodzi o to czy powinienem liczyć ilość gramów które zjadam przed obróbką termiczna(gotowanie,duszenie,smażenie) czy może już po, jak wiadomo przy takim procesie waga produktów miesnych sie zmniejsza ale nie jestem pewien czy w [...]
Obrobka termiczna powoduje ze nawet dobre tluscze zaminiaja sie w szkodliwe. Jaka temperatura to powoduje? Czy jak wleje oliwe z oliwek do goracego jedzenia na talerzu to moze stracic swoje walsciwosci czy to musi byc wyzsza temperatura. Nie wiem czy mam torche czekac az przestygnie jedzonko czy wlewac od razu bez leku?
Wiadomo, że zawartość tłuszczu może się znacznie różnić nawet w obrębie jednego rodzaju mięsa, a dodatkowo wpływa na to obróbka termiczna. Np. (dla surowego mięsa): szynka wieprzowa ma teoretycznie koło 20 g, a dla udek z indyka bez skóry podawane jest 3 g. Ale czuć, że udka pieczone są znacznie tłustsze od szynki (która wydaje się być sucha). Jak [...]
Kurczak po obróbce termicznej następnie blendowany i wypijany . Czym to jest? Ostatnio przeczytałem artykuł że dostarczenie w takiej płynnej formie kurczaka do organizmu jest najlepszym i najlepiej przyswajalnym sposobem ale czym jest taka "obróbka termiczna" Jak to zrobić i z czym się owego kurczaka blenduje?
Wiem, że odmierza się żywność przed obróbką termiczną. Jednak co w przypadku ugotowania czegoś na zapas ? Dla przykładu jak przygotuję większą porcję mięsa ? Na opakowaniu jest 0,5kg, przygotuję jako całość. jak potem odmierzyć ? Czy mam przyjąć że 100g po przygotowaniu to 100g i wartości odpowiadają tym z tabeli ? Czy zważyć po przygotowaniu i [...]
Mam takie pytanie Gdy dodaje WPC 80 do posilkow ktore poddaje nastepnie obrobce termicznej to czy WPC 80 nie straci swojej "mocy" anabolicznej? Czy obrobka termiczna nie zmniejszy "wartosci" tego białka? Prosil bym o odpowiedzi osoby zorientowane w temacie Pozrdo
Więc jak wiadomo liczymy wage przed obróbką termiczna. Załózmy że kupuje w biedronce łopatke paczkowaną i jest tam 500 g,po upieczeniu się skurczy więć mam jeszcze raz zważyć to co zostało po upieczeniu i od tego liczyc ewentuane btw czy przyjąć btw dla 500g przed pieczeniem?
Hey. Może komuś to pomoże ... Fajna apka darmowa . Fitatu. Wpisuje tu produkty i ona mi liczy makroskoadniki . Jestem na masie , zjadam ok 2400 kalori. Oni mi oblicza dokładnie i wychodzi że zjadam więcej niż myślałem. Więc wychodzi że nie muszę zjadać prawie jednego posiłku haha. Mam pytanie... Produkty waży się przed obróbką termiczną ?