[...] 30% kaloryczności Twojego żywienia. Stanowią one podstawę w budowie gospodarki hormonalnej. 1g tłuszczu to 9kcal. Źródłami tłuszczu są: mięsa/ryby/jaja/podroby/orzechy/nasiona/pestki/nabiał/oleje(oliwa/kokosowy/awokado) Węglowodany powinny stanowić resztę z kalorii, które pozostały po obliczeniu. 1g węglowodanów to 4kcal. Żródłami [...]
Cześć! Jeżeli chodzi o zapotrzebowanie kaloryczne, to zerknij na poniższy artykuł: Natomiast jeżeli chodzi o trening to na początek najlepszym planem będzie FBW wykonywany 3 razy w tygodniu (Twój wynik w wyciskaniu niewiele mi mówi). Poniżej możesz znaleźć artykuły opisujące ten typ treningu oraz mające przykładowe plany w sobie: [...]
[...] 30% kaloryczności Twojego żywienia. Stanowią one podstawę w budowie gospodarki hormonalnej. 1g tłuszczu to 9kcal. Źródłami tłuszczu są: mięsa/ryby/jaja/podroby/orzechy/nasiona/pestki/nabiał/oleje(oliwa/kokosowy/awokado) Węglowodany powinny stanowić resztę z kalorii, które pozostały po obliczeniu. 1g węglowodanów to 4kcal. Żródłami [...]
[...] laktoz,a mianowicie czy jest jakis dopuszczalna dawka spozywania dziennie laktozy ponieważ teraz to prawie wszedzie sa jakies sladowe ilosci laktozy na produktach,nawet na przyprawach i ziołach jest iopis typu : Produkt może zawierać mleko (łącznie z laktozą), soję, orzeszki ziemne, inne orzechy, nasiona sezamu, owies, jaja, skorupiaki, ryby.
[...] produktach. Skąd stwierdzenie, że masz znaczne niedobory tego składnika mineralnego? Bardzo dobrym źródłem cynku są np. jajka, wątróbka, różnego rodzaju orzechy, nasiona, kasze,płatki zbożowe, czy nabiał. Wszystko to,co powinno znaleźć się w zdrowiej i urozmaiconej diecie. Jeżeli tego nie ma, to sugeruję zmienić całe swoje odżywianie, [...]
Głównym źródłem cynku jest żywność pochodzenia zwierzęcego - mięso, jaja, wątroba, ryby, ostrygi, lub roślinnego - nasiona dyni, słonecznika, otręby pszenne, kiełki pszenicy, a także cebula i czosnek. W organizmie cynk jest magazynowany w skórze, kościach i mięśniach. Po spożyciu zostaje wchłonięty w jelicie cienkim. Jego przyswajalność wynosi [...]
[...] 30% kaloryczności Twojego żywienia. Stanowią one podstawę w budowie gospodarki hormonalnej. 1g tłuszczu to 9kcal. Źródłami tłuszczu są: mięsa/ryby/jaja/podroby/orzechy/nasiona/pestki/nabiał/oleje(oliwa/kokosowy/awokado) Węglowodany powinny stanowić resztę z kalorii, które pozostały po obliczeniu. 1g węglowodanów to 4kcal. Żródłami [...]
Cześć! Bez zdjęć sylwetki ciężko powiedzieć jakie kroki powinieneś poczynić. Na pewno rozpoczęcie treningu siłowego będzie bardzo dobrym początkiem. Kolejnym krokiem na pewno będzie wprowadzenie odpowiedniego żywienia. Rozpocząłbym od zerowego bilansu kalorycznego i sprawdził jak się zachowuje Twoje ciało. Poniższy artykuł pozwoli Ci wyliczyć [...]
Potas należy do podstawowych jonów wpływających np. na gospodarkę wodno-elektrolitową. Jest jednym z głównych składników (oprócz witaminy d i magnezu) odżywczych w zachodniej diecie, którego jest za mało zgodnie z wytycznymi dietetycznymi z 2010 r. Podsumowanie Właściwa podaż potasu ma związek z występowaniem osteoporozy (obniża ryzyko spadku [...]
Jeśli chcemy w tym artykule pomówić o tym, jakie tłuszcze są najlepsze, to wpierw musimy dowiedzieć się (w największym uproszczeniu), jakie ogólnie są rodzaje tłuszczów. W tym miejscu warto wspomnieć również o tym, że wielu specjalistów poleca, aby stosunek kwasów omega-6 do omega-3, w naszej diecie był jak najbliższy wartościom 1:1. Niestety [...]
[...] 30% kaloryczności Twojego żywienia. Stanowią one podstawę w budowie gospodarki hormonalnej. 1g tłuszczu to 9kcal. Źródłami tłuszczu są: mięsa/ryby/jaja/podroby/orzechy/nasiona/pestki/nabiał/oleje(oliwa/kokosowy/awokado) Węglowodany powinny stanowić resztę z kalorii, które pozostały po obliczeniu. 1g węglowodanów to 4kcal. Żródłami [...]
Wszyscy o tym słyszeliśmy, gdy jesz produkty sojowe to stężenie testosteronu spada, estrogenów rośnie i powstaje hormonalny rozgardiasz. Przede wszystkim, mimo wielu artykułów, nadal liczni autorzy posługują się sformułowaniami typu: „męskie” lub „damskie” hormony. Jest to rażące uproszczenie i na podobnej zasadzie można by klasyfikować np. hormon [...]
Cześć! Jesteś młodym człowiekiem, zatem nie powinieneś się obawiać tego, że jesteś szczupły, bo masa jeszcze Ci wzrośnie. Jednak możesz pomóc by wzrosła odrobinę szybciej, gdy zadbasz przede wszystkim o to jak jesz i o to jak ćwiczysz. Trening daje stymulację do wzrostu, zaś odpowiednie żywienie daje składniki do budowy ciała. Skupmy się na [...]
[...] najważniejsze z pożywienia. Staraj się wybierać nisko przetworzoną żywność. Bazuj na produktach takich jak: Dobrej jakości białka: ryby, chude mięsa, jaja, nabiał, sery, nasiona roślin strączkowych, Dobrej jakości węglowodany: kasze, ryże, makarony, ziemniaki, pełnoziarniste pieczywo, Dobrej jakości tłuszcze: oliwa z oliwek, olej rzepakowy, [...]
Cześć! Jesteś młody, także wymiarami nie musisz się przejmować, bo jeszcze nie skończyłeś rosnąć i jeszcze wiele zmian w wyglądzie przed Tobą. Jedną z rzeczy, która pomoże Ci w utrzymaniu niskiego poziomu tkanki tłuszczowej jest to w jaki sposób będziesz jadł. Aby wiedzieć ile powinieneś jeść zachęcam byś zerknął na kalkulator poniżej. Jedną z [...]
[...] (lasagne, pizze itp). A jak najwięcej produktów nie przetworzonych lub minimalnie przetworzonych: - mięsa/ryby/jaja, - twarogi/jogurty, - warzywa, - owoce, - orzechy/nasiona/pestki, - pseudozboża (ryż/kasza itp). Bardzo ważne w tym aspekcie będzie też spożywanie kiszonek takich jak: - kiszona kapusta, - jogurty/kefiry, - kambucha, - [...]
[...] ostre papryczki, przyprawy i do tego wedle zachcianki: albo groch, albo soczewica, albo fasola, albo mieszanka ich, czasem dodaję komosę albo kaszę gryczaną, do tego nasiona chii i siemię, by się masa trzymała. Piekę w piekarniku ok. godziny (nie smażę). Zdjęcia moich kotletów są w tym wątku, tylko kulki, nie kształt burgera, bo wtedy się [...]
[...] w Twojej diecie. Niżej krótko o tych dwóch grupach. Grupa pierwsza z jakich produktów warto korzystać: najlepsze źródła białka: chude mięso, chude ryby, nabiał, jaja, nasiona roślin strączkowych, odżywki białkowe najlepsze źródła węglowodanów: kasze, ryże, ziemniaki, makaron, dobrej jakości pieczywo, warzywa i owoce najlepsze źródła [...]