[...] Można jeść je świeże, z puszki, w postaci sosów, salsy, a nawet ketchupu. A więc korzystajcie z ogromnej mocy przeciwutleniającej soczystych, czerwonych pomidorów. Aby jak najwięcej likopenu wchłoneło się do organizmu, powinno się jeść pomidory na ciepło i z dodatkiem tłuszczu. To nie powinno być problemem, gdyż nawet najprostszy sos pomidorowy [...]
[...] bazie wapna i węgla. Nie ma żadnego zagrożenia BSE. Mięśnie składają się z włókien, trzeba aby włókna mięśniowe były jak największe, jak najgrubsze i żeby było ich jak najwięcej; żeby wyprodukować dodatkowe włókna należy je uszkodzić. Zrobić to jest łatwo: poprzez skurcze mięśni pod odpowiednim obciążeniem, które spowoduje jakby uszkodzenia [...]
[...] tym szybciej wymienione przy nich pożywienie może podnieść poziom cukru we krwi. Dlatego dla spokojnego pozyskiwania energii należy starać się spożywać produkty zawierające najwięcej złożonych węglowodanów i z niższymi zawartościami procentowymi. INDEKS GLICEMICZNY Produkty powodujące szybsze zwiększanie cukru we krwi: 100% - Glukoza, biały [...]
[...] tym szybciej wymienione przy nich pożywienie może podnieść poziom cukru we krwi. Dlatego dla spokojnego pozyskiwania energii należy starać się spożywać produkty zawierające najwięcej złożonych węglowodanów i z niższymi zawartościami procentowymi. INDEKS GLICEMICZNY Produkty powodujące szybsze zwiększanie cukru we krwi: 100% - Glukoza, biały [...]
[...] w dużej części unieszkodliwiany w wątrobie, najlepiej było by użyć tego środka miejscowo wprowadzając substancję prosto do krwi przez skórę, w miejscach, gdzie znajduje się najwięcej nagromadzonego tłuszczu. Jest to możliwe dzięki środkowi o nazwie DMSO. Jest on jedną z niewielu substancji, które są w pełni wchłaniane przez skórę i rozprowadzane [...]
[...] zasadą programu zdrowego życia jest efektywne spożywanie owoców. Owoce to najwspanialszy pokarm. Do ich trawienia organizm zużywa najmniej energii, a one dają mu w zamian najwięcej korzyści. Jedyną substancją, dzięki której może pracować nasz mózg, jest glukoza. Najwięcej fruktozy (łatwo przetwarzanej w glukozę) zawierają owoce; poza nią [...]
[...] cholesterolu. Zawartość cholesterolu i fosforu w produktach żywnościowych może być prostym wyznacznikiem wartości biologicznej białka. To produkty, w których znajduje się najwięcej cholesterolu i fosforu a mało celulozy (błonnika) gwarantują obfitość witamin i minerałów oraz ciał czynnych, które są aktywne biologicznie w ludzkim organizmie. Z [...]
[...] dwa typy cholesterolu - „zły" i ,,dobry". Ideałem jest utrzymanie cholesterolu na normalnym poziomie, stwarzając takie warunki, by „dobrego" cholesterolu (HDL) było jak najwięcej, a „złego" (LDL) jak najmniej". Teraz, żeby być już zupełnie obiektywnym, należy podzielić tłuszcze na kolejne trzy kategorie: — tłuszcze podnoszące poziom [...]
TEMAT:Jak uchronić się przed infekcją. Jakie substancje zawarte w suplementach diety pomogą nam ustrzec się przed przeziębieniem. Sezon jesienno-zimowy w pełni , wiele osób właśnie teraz postanawia rozpocząć swoją drogę do wymarzonej sylwetki , planując dłuższą przygodę ze sportem .Część osób stawia sobie za cel polepszenie kondycji i zrzucenie [...]
[...] też dalej skupimy się na omówieniu działania insuliny. Insulina Insulina jest hormonem o budowie białkowej, a dokładnie - polipeptydowej. Produkujące ją komórki B zajmują najwięcej miejsca w wyspach Langerhansa, stanowią bowiem 80% ogółu komórek wysp. Insulina jest bardzo ważnym hormonem regulującym zużytkowanie i magazynowanie składników [...]
[...] może nie być :) Ze względu na to, większość osób będzie naturalnie skłaniać ku produktom o wysokiej gęstości odżywczej - tak by w jak najmniejszej objętości dostarczyć jak najwięcej wartości odżywczych. Nie sprawdzają się tutaj np. produkty o dużej zawartości wody jak owoce - ponieważ woda sama w sobie wypełnia żołądek, a jednocześnie nie [...]
Praca pochodzi z UR w Krakowie z przedmiotu Ekologia. Wody mineralne i źródlane Skąd pochodzi woda? To pytanie po dzień dzisiejszy trapi także i naukowców, gdyż do tej pory nie przyjęto jednej, właściwej wersji. Dominują jednak dwie hipotezy: •Solarna - zakłada, ze woda powstała w wyniku wiązania się z tlenem w atmosferze wodoru, docierającego do [...]
[...] pochodzącymi z warzyw i owoców „ E- jak Efekt diety „głodówkowej" czyli efekt jo-jo. KONIEC Z EFEKTEM JO-JO! Obcinasz za dużo i tracisz dużo , no właśnie czego tracimy najwięcej? Co robisz gdy chcesz schudnąć? Obcinasz kalorie, ale co się dzieje, gdy nagle drastycznie obetniesz ich za dużo? Co z tego , że w tydzień zrzucisz upragnione 7 [...]
[...] w ciągu dnia niewielkich porcji jedzenia, jednak bardzo ważne jest również to co jemy. Np ogólnie przyjmooje się iż w godzinach porannych powinniśmy dostarczać organizmowi najwięcej produktów zapewniające mu energię czyli węglowodany. W godzinach popołudniowych posiłki powinny być mniejsze i lżejsze. Ostatni posiłek zjadamy dwie/trzy godziny [...]
[...] na bazie wapna i węgla. Nie ma żadnego zagrożenia BSE. Mięśnie składają się z włókien, trzeba aby włókna mięśniowe były jak największe, jak najgrubsze i żeby było ich jak najwięcej; żeby wyprodukować dodatkowe włókna należy je uszkodzić. Zrobić to jest łatwo: poprzez skurcze mięśni pod odpowiednim obciążeniem, które spowoduje jakby uszkodzenia [...]
[...] DLA PRZYSZŁYCH MAM Kiedyś traktowano kalafior niemal jak talizman chroniący przed wszelkim złem. Niewątpliwie chroni przed wieloma chorobami. Surowy ma mnóstwo witaminy C, najwięcej w głąbie, który niepotrzebnie odrzucamy przed gotowaniem. Zawiera sporo prowitaminy A, z grupy B /zwłaszcza kwasu foliowego, który jest niezbędny do prawidłowego [...]
[...] zapotrzebowanie na aminokwasy. (Ponomarenko, 1983) Gdyby decydował o tym skład ciała, nie byłoby z tym żadnych problemów. Niestety jest raczej tak, jak z samochodem: najwięcej waży karoseria, ale częściej wymieniamy pióra wycieraczek. Może lepiej zjeść jakieś porządne białko, np. mleka albo jaja kurzego. Kolagenu w nich nie ma, a i tak [...]
Otyłość jest ściśle powiązana z opornością insulinową. Oporność insulinowa z hiperinsulinizmem. Hiperinsulinizm może po wielu latach (trochę szybciej/trochę później) może doprowadzić do cukrzycy typu 2. .......blablabla Ale może od początku i odrobinę dokładniej........ Wstęp...... Otyłość jest choroba cywilizacyjną - niestety rosnącą w siłę. Co [...]
[...] na czym nam zależy - zwiększa masę, siłę, wytrzymałość siłową, moc i inne cechy motoryczne. Niestety - większość osób uprawiających amatorsko kulturystykę, czy sporty siłowe najwięcej uwagi przywiązuje do treningu, nieco mniej do prawidłowej diety a najmniej dba o właściwą regenerację - a to przecież w niej tkwią największe niewykorzystane [...]
[...] na co przykładu dostarczają chociażby kreatyna i karnityna. Jeżeli ważysz 100 kg, to tauryna buduje 100 g masy twojego ciała, głównie mięśni, bo mięśnie gromadzą najwięcej tauryny. Żaden inny, wolny aminokwas nie osiąga aż tak wysokiego stężenia. Np. karnityna występuje w organizmie, w ilości ok. 30 g. Tak rozpowszechniona w [...]