Nie powinno być z tym żadnego problemu. Nie jest to mięso, ryba, czy nabiał, które zawierają sporo wody i tłuszczów, co jest bardzo dobrym środowiskiem dla rozwoju mikroorganizmów. Wody w kreatywnie jest bardzo niewiele. Jeżeli była ona przechowywana w temperaturze pokojowej, a nie, w piwnicy, bez dostępu wilgoci, czy tlenu i światła, to nic się z [...]
Każdy trenujący sporty siłowe zdaje sobie sprawę z tego, że odpowiednia ilość dostarczonego białka gwarantuje naszemu organizmowi możliwość budulcową mięśni, odpowiednią regenerację i ochronę przed katabolizmem. Białka pod względem budowy są wielkocząsteczkowymi biopolimerami zbudowanymi z aminokwasów połączonych wiązaniami peptydowymi. Są one [...]
Każdy, kto trenuje już jakiś czas, dobrze zdaje sobie sprawę z tego, że białko w kształtowaniu sylwetki odgrywa niezmiernie istotną rolę. Dlatego też większość osób przykłada dużą uwagę do tego, aby dostarczyć odpowiednią ilość białka wraz z dietą. Wśród najlepszych jego źródeł wyróżnić warto: - mięsa (drób, wieprzowina, wołowina, cielęcina, [...]
Nabiał jest grupą produktów spożywczych, która obejmuje mleko oraz wszystkie produkty pochodzenia mlecznego. Część produktów nabiałowych jest dobrym źródeł białka oraz wapnia. Warto jednak wiedzieć, które produkty warto dodawać do swojej diety i urozmaicać ją w ten sposób. Do produktów nabiałowych zaliczyć można: - twarogi, - serki wiejskie, - [...]
Białko serwatkowe – jest produktem specjalnego przeznaczenia żywieniowego, dedykowanym np. sportowcom. Pierwszym etapem produkcji białka serwatkowego jest odzyskanie pozostałości zawartych w serwatce białkowej. „Krajowi producenci oferują obecnie dwa podstawowe rodzaje odwodnionej (minimum 95% suchej masy) serwatki typu słodkiego, zawierającej [...]
Częste pytania na Forum dotyczące kreatyny wymagają obszernego wyjaśnienia. Kreatyna jest moim zdaniem najlepszym suplementem na przyrost siły i masy nie powodując żadnych ujemnych zdrowotnych skutków ubocznych. Sam doświadczyłem jej efektów i z czystym sumieniem mogę polecić ją każdemu, jeżeli tylko wyrazi na to zgodę lekarz. Jednak kreatyna to [...]
Termin ważności produktów do spożycia jest to czas określony przez organy do tego przeznaczone w celu określenia przydatności produktów, kiedy to można je bez obawy spożywać, nie ryzykując w ten sposób zatrucia pokarmowego różnego rodzaju bakteriami. Szczególnie istotny jest on dla produktów, które dość szybko ulegają zepsuciu i nie mogą być [...]
Banan, oprócz tego, że jest jednym z najsłodszych i najbardziej kalorycznych owoców, posiada szereg innych ciekawych i niezwykle cennych właściwości. Ze 100 gramami tego owocu dostarczymy ok. 100 kcal, z czego ponad 20g to węglowodany, ok. 3g błonnika, ponad 1g białka i śladowe ilości tłuszczu - ok. 0,5g. Oprócz wysokiej gęstości energetycznej, [...]
Witam Nie spotykałem się zbyt często z występowaniem trądziku przy suplementacji białkiem ale jeśli u Ciebie to występuje to warto wyeliminować odżywkę bądź zmienić producenta/zmniejszyć dawkę. Warto również pamiętać, że różne produkty w naszej diecie mogą nasilać powstawanie pryszczów, chociażby nabiał. Spożywanie produktów mlecznych może [...]
Owijanie brzucha folią spowoduje wzrost temperatury skóry i zwiększoną potliwość. Nie ma to jednak związku ze spalaniem tkanki tłuszczowej. Po pierwsze dlatego, że stopień potliwości nie jest wyznacznikiem efektywnej redukcji a po drugie - nie jest możliwe miejscowe spalanie niechcianej tkanki tłuszczowej. Więcej o miejscowym spalaniu tkanki [...]
Banan, oprócz tego, że jest jednym z najsłodszych i najbardziej kalorycznych owoców, posiada szereg innych ciekawych i niezwykle cennych właściwości. Ze 100 gramami tego owocu dostarczymy ok. 100 kcal, z czego ponad 20g to węglowodany, ok. 3g błonnika, ponad 1g białka i śladowe ilości tłuszczu - ok. 0,5g. Oprócz wysokiej gęstości energetycznej, [...]
Nie wiem czy przez te 30 sekund ciepło zdąży dotrzeć do wnętrza jajka i pozabijać możliwe bakterie salmonelli. Salmonella może znajdować się też we wnętrzu jajka. Ja bym nie ryzykował :-) Gotuj normalnie i jedz. Masz jeszcze ryby i nabiał a jajka w nadmiarze też zdrowe raczej nie są.
Jak już wielokrotnie zostało napisane - w praktyce nie istnieje coś takiego jak miejscowe spalanie tkanki tłuszczowej. W związku z tym nie ma możliwości ułożenia planu treningowego bądź dietetycznego ukierunkowanego na utratę zbędnych centymetrów w wybranych przez nas partiach. Zanim zdecydujesz się na nielegalne i niebezpieczne środki, warto [...]
Zanim zaczniesz odchudzanie z grupą krwi 0, musisz wiedzieć, iż jest ona najstarszą, podstawową pozostałością na szczycie łańcucha pokarmowego, z bardzo silnym układem odpornościowym, gotowym i zdolnym do niszczenia każdego, przyjaciela lub wroga. Czynniki, które sprzyjają właściwemu rozwojowi ludzi z grupą krwi 0 to intensywne ćwiczenia fizyczne [...]
Cześć! Warto abyś na samym początku obliczył jak dużo kalorii potrzebujesz. 1800 kcal to zdecydowanie za mało. Poniżej znajdziesz kalkulator, który Ci pomoże: https://www.sfd.pl/art/Kalkulatory/Kalkulator_kalorii_BMR-a3734.html Gdy wyliczysz zapotrzebowanie warto zadbać o odpowiedni podział makroskładników: Białko powinno być na poziomie 2,5g na [...]
Zaj**iste porady, jak zwiększy kalorie to magicznie nie zacznie gubić smalcu, skoro na 1800 nie leci to znaczy, że gdzie indziej leży błąd, a nie w zbyt małej ilości żarcia. Typowe schematyczne podejście, moim zdaniem jak ktoś ma bardzo dużo do zrzucenia początkowo może zastosować głodówkę nawet, bo wraz ze spadkiem wagi będzie łatwiej o dodatkową [...]
Siema. Mówis że CLA jest w wołowinie i nabiale. Jaki nabiał masz na myśli i ile trzeba go szamać, jaka jest dzienna porcja. Prosze o podanie rodzaju nabiału i przyporządzeniu dziennej porcji (kg, gramy?) I czy wogóle jest sens stosować diete wysokobiałkową, gdzie dużo jest aminokwasów w białkach jajka, sery białe tak dobrze mówie? w nich jest [...]
Po pierwsze, ograniczyłbym nabiał do 1 posiłku dziennie. Czyli jogurciki, serki etc raz dziennie. Dwa, ilosc chleba w Twoim przypadku jest dość spora. Poszukaj alternatywnego źródła weglowodanów, a chleb ogranicz. Trzy, spróbuj jeśc więcej warzyw. Przy zakwaszonym organizmie mogą wystąpic takie objawy, więc może tu tkwi problem, bo z Twojej diety [...]
Sam układałeś tę dietę? Wygląda ona dobrze, a pytania zadajesz teraz jakbyś kompletnie nie miał pojęcia o odżywianiu. Oczywiście, że nabiał może stanowić element diety. Grzyby możesz jeść jako dodatek smakowy. Jednak nie kosztem świeżych warzyw.
Sam układałeś tę dietę? Wygląda ona dobrze, a pytania zadajesz teraz jakbyś kompletnie nie miał pojęcia o odżywianiu. Oczywiście, że nabiał może stanowić element diety. Grzyby możesz jeść jako dodatek smakowy. Jednak nie kosztem świeżych warzyw. Tak sam, pytam ponieważ jestem pewien na 99.99% ale zawsze warto spytać by mieć tą pewność na 100%