[...] kolor przypominajacy żytni. No i jeszcze jest wiele metod umozliwiajacych sprawdzenie czy chleb razowy jest rzeczywiscie razowy np fakt że sie kruszy(mniej maki pszennej)a mąka pszenna ma w sobie gluten dający zwartą strukturę chleba. Wniosek taki że im bardziej się kruszy tym lepszy bo ma mniej mąki pszennej albo jej nie ma w ogóle - zależy od [...]
A dlaczego akurat maka pszenna jest zla, czyzby maka pszenna nie mogla byc pelnoziarnista? Razowy moze byc zarowno, chleb pszenny jak i zytni, razowy chleb de facto nie musi byc robiony na zakwasie, moze byc rownie dobrze robiony na drozdzch nie zmienia to faktu ze jest z maki razowej. Nazwa razowy pochodzi od sposobu mielenia ziarna (raz [...]
Co za bzdura! im ciemniejsza mąka tym większy wyciąg - więcej błonnika i składników mineralnych, witaminy B. Poza tym branie pod uwagę białka roślinnego jest błędnym założeniem - białko roślinne się nie wlicza do bilansu! tym bardziej ze zboża gdzie jest pełno inhibiorów - substancji ograniczające dostępność białek. A co do pumpernikla to jest [...]
Dziwne, ze ze zmielona maka ma tylko lekko ciemny kolor, no taki jak jasny dab Doskonale wiem co to pumpernikiel bo sama go nieraz pieklam. jego kolor jest efektem dlugotrwalego pieczenia (a wlasciwie gotowania ) w 150` O kurcze! Melasa? a ile jej jest w jednej kromce pumpernikla, ze jej obecnosc ma jakikolwiek wplyw na uzupelnienie mineralow [...]
Tłuszcz jełczeje jak już, stęchła mąka to jest jak się ją w wilgoci przechowuję. Tak się składa że każdy technolog żywności rozróżni czy chleb jest razowy żytni czy pszenny, nie na zakwasie i podbarwiony. Wskazuję na to ogół czynników - wygląd, smak, tekstura, zapach i trwałość. To co napisałaś to jakaś teoria spiskowa. Idąc Twoim tokiem [...]
Lekko ciemny faktycznie nie robi różnicy gdy mamy do czynienia z mąką pszenną białą jak śnieg! Mechanizm wchłaniania składników mineralnych jest powolny i systematyczne jedzenie pumpernikla - biorąc po uwagę że sam w sobie ma składniki mineralne jest argumentem do włączenia go do diety.
Dzieki wielkie Volcanodon, sog juz polecial za Twoje zaangazowanie :) Mam pytanko..przed treningiem moge zrobic sobie tak jak mowiles makaron(100g po ugotowaniu ma 200g)z sosem pomidorowym do smaku(olej+maka+woda+bulion+koncentrat pomidorowy+sól pieprz)i do tego jakas odzywka bialkowa i po treningu moge wypic gainera + ten makaron z sosem tak? na [...]
Eoghan, skład przykładowej szynki: mięso odkostnione z kurczaka, wzmacniacz smaku i zapachu E621, przeciwutleniacz E301, białko sojowe, maka ziemniaczana chemia, uzupełniacze, dobrej jakości mięsa pewnie nie za wiele wiele
a pokaze dziadowi laweczke kupie w piatek wiec moze bede miala wiekszy zapal do treningu brzucha kretke bede brala wiec do sniadania i pozniej do potreningowego/lunchu/obiadu tudziez kolacji (po sciance) * pogoda znow dopisuje choc dzis zimniej. dzien wolny, odpoczywam po wczorajszych maksach odczuwam bol w okolicy lewej lpatki wiec dzis nie [...]
mąka krupczatka, 60 dkg masło, 30 dkg cukier, 20 dkg jajko, 2 szt proszek do pieczenia, 1 łyżeczka cukier waniliowy, 5 dkg jabłka kwaśne, 1 kg cynamon mielony, 1 opakowanie Bułka tarta, 2 łyżki Masło posiekać i rozgnieść z mąką. W osobnym naczyniu jajo ubić na pianę z cukrem, i proszkiem do pieczenia. Zagnieść ciasto. z dwóch trzecich ilości [...]
A jak bym się opalił bo jestem biały jak mąka.To będzie tych pieprzyków więcej,bo słyszałem że po opalaniu tak się dzieje.Aha i np czy z ćwiczeń siłowych też mogą się robić? Zmieniony przez - 19Malina20 w dniu 2009-01-24 22:23:03
[...] się po obróbce mąki lub kasz (typu krupy) mikroorganizmami acydofiliny (tj. specjalnie zakwaszonym mlekiem – przyp. tłum.). Przygotowanie zakwasiacza. Dodatki: a) mąka żytnia, pszenna, gryczana, jęczmienna, kukurydziana lub jakakolwiek inna mąka, np. manna lub otręby; b) serwatka z kefiru lub ze zsiadłego mle-ka; c) ciepła przegotowana [...]
Czyli jak bym chciał się opalać na solarium czy na słońcu w poland.To zawsze muszę mieć ten filtr,dodam że jestem biały jak mąką i jakbym do niej wlazł to by mnie nie było widać