[...] używany jest typ mąki. Gdy w skład mąki wchodzą praktycznie wszystkie składniki ziarna, mówimy o przemiale razowym. Mąka pszenna graham to typ 1850, wrocławska to typ 500; mąka żytnia razowa to typ 2000, jasna to typ 580. Im niższy typ mąki został użyty do wytworzenia produktu zbożowego, tym mniej jest w nim witamin, skł. mineralnych i [...]
[...] chleb nie jest potrzebna ani pszenna ani droższe... mianowicie... jak w temacie - chleb jest robiony na zakwasie... zakwas robi się 4-5 dni... w jego skład wchodzi jedynie mąka żytnia typ 2000 oraz woda... a wygląda to od zapleczy tak : zakwas robimy w jakimś słoiku itd... pamiętajmy aby po wymieszaniu zawsze przykryć lnianą ściereczką albo [...]
[...] „na szybko”), poza tym - płatki owsiane, raz na jakiś czas kasza manna lub kukurydziana, kleik ryżowy; poza tym pieczywo żytnie, razowe (kupne, ale bez dodatków typu karmel, mąka pszenna, w razie braku – chętnie upiekę, ostatnio wyjadałam resztki kupnego żytniego ze słonecznikiem: wiem, słonecznik też do wywalenia) do śniadania lub drugiego [...]
[...] słodycze, napoje i soki, produkty mleczne (nabiał), przetwory owocowe i warzywne, sosy, b. Cukry złożone (skrobia): kasze, ryże, makarony, pieczywo, płatki zbożowe i mąka. 4. Co to jest IG węglowodanów? Węglowodany ze względu na swoją „złożoność" w różnym czasie są trawione i wykorzystywane przez organizm. Jednak o ich walorach [...]
[...] należy je w jadłospisie stosować w ograniczonych ilościach. Stosowanie produktów zbożowych z pełnego ziarna Ciemne pieczywo, "grube" kasze (gryczana, pęczak, "brązowy" ryż), mąka razowa zawierają błonnik pokarmowy, który obniża kaloryczność i poprzez wolniejsze trawienie daje dłuższe uczucie sytości. Unikaj makaronów, klusek i potraw mącznych. [...]
Witam chcialem was zapytac o chleb orkiszowy czy moze byc stosowany podczas diety? maka zytnia 720, woda,naturalny zakwas piekarski, maka pszenna 750, maka orkiszowa 1850, ziarno orkiszu, slonecznik, siemie, zakwas piekarniczy w proszku, drozdze, przeciwutleniacz, kwas askorbinow, sol, maka slodowa jeczmienna, posypka sezam, slonecznik
[...] grzyby (pleśnie), które pasożytuja w naszym organizmie. Grzyby odżywiaja się węglowodanami, a więc dieta powinna uwzględniac ich drastyczne obniżenie. Węglowodany to cukier, mąka, słodycze, piwo. Te produkty należy prawie całkowicie wykluczyc. Należy również wykluczyc oleje i margaryny, które zawieraja bardzo toksyczne, rakotwórcze zwiazki. [...]
[...] Ma ktoś z was w swojej diecie lub wie jakie ma wartości odżywcze ten chleb ? Na foli nic nie pisze, a na internecie też nie mogę znaleźć. :-( Skład: Mąka pszenna, woda, mąka żytnia razowa, mąka żytnia, sienie lniane, mieszanka 6 ziaren (płatki jęczmienne, płatki pszenne, płatki żytnie, sezam, słonecznik, sienie lniane) drożdże, słód żytni [...]
[...] płatki owsiane jednakże przechadzając się wczorajszego dnia po Biedronce %-) Zwróciłem uwagę na pałeczki zbożowe a oto ich skład: Skład : Mąka żytnia pełnoziarnista 29,1 % , mąka pszenna pełnoziarnista 29,1%, otręby pszenne, mąka owsiana pełnoziarnista 7,3%, mąka jęczmienna pełnoziarnista 7,3%, zielona herbata 0,3%, sól. Śladowe ilości: Produkt [...]
[...] kroimy na średniej grubości plastry (tak żeby nie musiało długo się smażyć) 2. Płatki owsiane ("surowe") wsypujemy do blendera i mielimy na miał - wygląda to prawie jak mąka 3. Przygotowujemy 3 talerze: z mąką, z wbitymi jajkami (i oczywiście "roztrzepanymi"), ze zmielonymi płatkami owsianymi 4. Solimy/pieprzymy jajka w talerzu według [...]
Witam jestem na dosc mocnej diecie redukcyjnej i mam pytanie. Niestety w szkole siedze w ponzych porach prawie codziennie i jestem zmuszony jesc 2,3 kromki chleba dziennie. Wybieram chleb zytni razowy firmy spolem (skla: maka zytnia, maka pszenna chlebowa, drozdze, sol, woda) i niepokoi mnie maka pszenna w skladzie. Moglbym wybrac chleb razowy [...]
Myślę, ze przepis przyda się dla siedzących za granica gdzie trudno o nasz polski "klasyczny" twaróg. ------------------------------------------------------------ Twaróg - 2l mleka - 500g jogurtu bifidus - ewentualnie 250ml kwaśnej maślanki Podgrzewamy mleko by miało temperaturę ciała i wlewamy jogurt, przykrywamy i zostawiamy do następnego dnia. [...]
[...] Dlaczego? zobaczycie! 8-) http://www.sfd.pl/SFD/Images/2015/9/5/518fd3e57fb84649ba20bc2395fe4cdf.jpg Część druga-kopytka -dzień wcześcniej ugotowane SŁONE ziemniaki -mąka pszenna ( tak, pszenna, nie bójcie się jej!) -jajka Proporcje, po których koppytka nie mają prawa nie wyjść 1kg ziemniaków+300g mąki+2 jajka średnie Wszystko wrzucamy do [...]
[...] ziemnych, skutecznie zastąpią – często niezdrowe – batony lub inne przekąski. Podczas produkcji nie stosowano dodatku soli, natomiast węglowodany są naturalnego pochodzenia (mąka graham, mąka ryżowa, mąka kukurydziana, kaszka manna oraz masło orzechowe). Zróżnicowana kinetyka ich uwalniania do krwiobiegu nie przyczynia się do nagłego wyrzutu [...]
[...] roślinne zawarte głównie w suchych nasionach roślin strączkowych, jak: groch, fasola, bóg, soczewica, (około 20 %) , w produktach zbożowyc jak: pieczowy zwłaszcza razowe, mąka i makarony, kasze ( 8- 13 % ). Oto przykłądy łączenia białka roślinnego z białkami zwierzęcymi w różnych potrawach: kasza gryczana-> drób,ser zółty i twarogowy-> [...]