[...] i selen. agrest zawiera błonnik, witaminę C, kwas foliowy, A oraz potas, wapń, magnez, fosfor, sód. aronia zawiera sporo witaminy P, C, B2, B9, E, wapń, żelazo, miedź, molibden, mangan jod i bor. borówka zawiera witaminy A, B, C i E, cynk, potas, sód, mangan i selen, błonnik. jeżyny zawierają witaminę C, kwas foliowy, A, E, K ponadto potas, [...]
[...] innych metaloenzymów biorących udział w metabolizmie białek, tłuszczów i puryn. Stanowi zasadniczą część enzymu odpowiedzialnego za wchłaniania żelaza. Największe stężenie molibdenu w organizmie ludzkim stwierdzono w wątrobie i nerkach, w tkance kostnej i zębach. Niedobór Niedobory molibdenu spotyka się rzadko. Niewłaściwa dieta, np. jedzenie w [...]
...mam taki problem bo to co napisalem w temacie: cynk, chrom, siarczan wanadu, witamina A, E, selen, molibden, niacyn, tauryna...dobrze wplywaja na branie kreatyny, usprawniaja transport kreatyny do komorek miesniowych...no i moj jest problem ze ja nie wiem skad mam to wszytsko brac? zeby miec: cynk, chrom, siarczan wanadu, witamina A, E, selen, [...]
[...] system krwiotwórczy), czy mikropierwiastki takie jak jod i selen (o dużym znaczeniu dla tarczycy), chrom (uczestniczący w przemianach węglowodanów), a także miedź, mangan i molibden o złożonych funkcjach metabolicznych. Prozdrowotne dodatki funkcjonalne Nowoczesne produkty wieloskładnikowe rzadko opierają się wyłącznie o substancje odżywcze. [...]
[...] Wobec licznych mechanizmów fizjologicznych i biochemicznych, które mają na celu utrzymanie zdrowia, nie pozostają obojętne również witaminy C, D, K i E oraz miedź, mangan, molibden i jod. Niektóre z witamin i składników mineralnych pełnią funkcje budulcowe, czego doskonałym przykładem są wapń i magnez (budujące kości), czy cynk (wchodzący w [...]
Suplementy mineralno-witaminowe, nazywane potocznie multiwitaminami, są to preparaty zestawiające w swym składzie szeroką paletę witamin i minerałów. W literaturze tematu możemy się spotkać z różnymi sposobami definiowania witamin. Niemniej witaminy to związki organiczne, niezbędne w niewielkich ilościach do przebiegu procesów życiowych, które [...]
Wiele jest ziół oraz substancji znanych już od tysięcy lat w tradycyjnej medycynie chińskiej i tybetańskiej. Niestety spora część z nich nie sprawdza się w pokładanych w nich nadziejach prozdrowotnych. Czy jednym z nich jest znany w wielu rejonach świata shilajit? Przeanalizujmy jego podstawowe właściwości i przeprowadzone w tym kierunku badania [...]
[...] bakterie zwalcza lepiej niż antybiotyki. Miód jest bardzo dobrym przeciwutleniaczem, zawiera też duże ilości mikroelementów: potas, chlor, fosfor, magnez, wapń, żelazo, molibden, mangan i kobalt oraz witamin: A, B1, B2, B6, B12, C, kwas foliowy, pantotenowy i biotynę. Poza miodem warto również wspomnieć o innych produktach jemu pokrewnymi, [...]
Z wyborami żywieniowymi wiąże się wiele kontrowersji, niektórzy uczynili z tego niemal religię. Internet dla wielu osób staje się polem bitwy, a dyskusje niejednokrotnie przeradzają się w utarczki. Gdzie jest prawda? Nie zajmuję się rozważaniami filozoficznymi. Wiele wskazuje na to, iż osoby mające odpowiedni garnitur genetyczny będą żyły długo, [...]
Dlaczego warto jeść kiełki roślin? Czy warto wprowadzić je do diety? Co w sobie kryją? I dlaczego tak mało ich zjadamy? Czy hodowanie ich w domowych warunkach jest możliwe? Jak hodować kiełki Nasiona są suche i zamknięte, aby mogły wykiełkować, potrzebują do tego odpowiednich warunków. Najważniejsze z nich to odpowiednie oświetlenie, temperatura [...]
W kilkunastu ostatnich latach dużą popularnością cieszą się diety, które są polecane na zasadzie poczty pantoflowej. Nowe media zastąpiły tradycyjne kontakty, więc sugestie mogą płynąć z mediów społecznościowych, SMS czy ze stron internetowych. Moja sugestia jest zawsze taka sama, najpierw poznaj temat, a dopiero później podejmuj decyzje, które [...]