SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

miód na nadciśnienie

  • Opisane zagadnienie wraca co kilka lat, jedni ludzie straszą jajkami ze względu na zawarty w nich cholesterol, inni przekonują, że tego rodzaju produkty nie mają żadnego negatywnego wpływu na zdrowie. Często jestem pytany o tego typu kwestie. Uważam, że każdy powinien podejmować decyzje samodzielnie, ale bazując na danych naukowych, a nie na [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 809 Data: 2024-04-01 08:58:22
  • Fast food'y, doping i sód - czyli co nas zabija

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Nadciśnienie tętnicze zabija co roku 9.4 mln ludzi, czyli tyle, co wszystkie choroby zakaźne łącznie.  Niestety z reguły nie daje objawów, a większość ludzi nie przejmuje się wcale stanem serca, nerek, wątroby czy ciśnieniem krwi. Na nadciśnienie tętnicze choruje na świecie prawie miliard osób, w tym prawie 38% w krajach rozwiniętych i 22% w [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4455 Data: 2018-08-05 13:20:28
  • [...] w przyrodzie są miliony trucizn, niektóre mogą zabić człowieka przy mikrodawce (np. toksyna botulinowa, jady węży, toksyny obecne w wielu gatunkach grzybów). Naturalny miód jest równie szkodliwy dla kompozycji sylwetki, jak syrop glukozowo-fruktozowy. W 100% naturalna dieta może utuczyć, spowodować raka, choroby układu krążenia, otyłość lub [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5913 Data: 2019-03-06 09:51:37
  • Według danych CDC 39,8% dorosłych mieszkańców USA ma otyłość (~93.3 mln Amerykanów w latach 2015-2016). Otyłość bezsprzecznie powiązano z występowaniem chorób serca, udarami, cukrzycą typu II oraz wieloma rodzajami raka. Roczne koszty opieki zdrowotnej nad osobami otyłymi w USA wynoszą 147 miliardów dolarów. Koszty opieki nad osobą otyłą są o 1429 [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6675 Data: 2018-12-04 08:58:17
  • Czy dieta ketogeniczna jest zdrowa?

    Artykuł
    Pogromcy Mitów

    Z dietami bazującymi na dostarczaniu większości energii z tłuszczu jest związanych wiele kontrowersji. Niektórzy sugerują, iż powodują one miażdżycę, że konsumpcja cholesterolu zawartego w pożywieniu jest szkodliwa dla zdrowia, że wskutek stosowania tych diet wzrasta ilość LDL itd. Na chwilę obecną brak przekonujących dowodów na temat [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 17626 Data: 2017-11-21 10:16:33
  • Węglowodany proste - charakterystyka

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] mlecznym (cząsteczkę laktozy buduje połączenie glukozy i galaktozy). Przy okazji warto rozprawić się z pokutującym mitem „naturalności”. Wiele osób uważa, iż miód jest zdrowszy od cukru stołowego, gdyż jest „naturalny”. Tymczasem cukry stanowią 95–99% suchej masy miodu, a w ich składzie dominują łatwo [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4198 Data: 2018-09-27 12:05:17
  • „Ukryte” kalorie - realny zabójca

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] ma takie, czy inne pochodzenie, czy jest trzcinowy, czy z buraka cukrowego. Nie ma aż takiego znaczenia, czy w środku opakowania znajduje się syrop glukozowo-fruktozowy, miód, czy klasyczny cukier stołowy (sacharoza). Nie ma znaczenia czy cukier ma ten, czy inny kolor (biały czy brązowy). Podobne wnioski płyną z innych obserwacji np. Matthew [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6157 Data: 2018-03-23 09:45:33
  • Na temat dietetyki i szeroko rozumianego stylu życia krąży wiele nieprawdziwych informacji. Często spotyka się negowanie określonego wzorca (np. ograniczenie lub rezygnacji z alkoholu i wyrobów tytoniowych) poprzez pokazywanie przykładów jednostkowych. Na zakończenie Prawdopodobnie identyczne skutki dotyczą sięgania po wysokoprzetworzone produkty [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2535 Data: 2021-02-26 09:12:15
  • Utrzymanie odpowiedniej do swojego wzrostu masy ciała i odpowiedniej równowagi między masą mięśniową a ilością tkanki tłuszczowej jest kluczowe dla osób starszych dla zapewnienia sobie zdrowia i dobrego funkcjonowania organizmu. Zarówno jednak nadwaga, jak i niedowaga stanowią zagrożenie dla człowieka. W jednym z ostatnich badań przeprowadzonych [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 787 Data: 2023-06-01 11:21:29
  • Konsumenci kontra „zdrowa” żywność

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] i hochsztaplerów zbija majątek na „naturalnych witaminach leczących raka” czy „ziołach leczących wszystkie choroby”. Tak samo ludzie wierzą w to, iż miód jest zdrowy, gdyż jest naturalny, a syrop glukozowo-fruktozowy zły, bo syntetyczny. W rzeczywistości, w nadmiarze oba szkodzą porównywalnie. Kolejne przykłady – [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2656 Data: 2019-03-28 09:04:56
  • Każdy z nas spotkał się ze stwierdzeniem, że śniadanie to bardzo ważny posiłek, który dodaje energii na cały dzień. Jednak w obecnych czasach, gdzie tempo życia jest tak wysokie, że nie mamy czasu nawet na chwile odpoczynku, a tym bardziej na przygotowywanie zdrowych dań, sprawia, że często wychodzimy z domu, nie jedząc nic. Niestety badania [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4126 Data: 2021-10-04 07:29:43
  • ~~~~Ciekawostki~~~~spox

    Temat
    Odżywki i suplementy

    [...] płatków owsianych i fasoli. Jednak posiłek potreningowy nie powinien być bogaty w błonnik, lecz w węglowodany proste ( kartofle, biały ryż, sok i białe pieczywo oraz miód). Powodują one większą regenerację aniżeli błonnik. 4. Amerykański żeń - szeń: Stosowany od tysięcy lat. Jeden gram połknięty na 40 minut przed [...]

    Odpowiedzi: 21 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2003-05-08 19:38:07 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • [...] prostych oraz węglowodanów o wysokim indeksie glikemicznym (Zaino, 2009): • soki owocowe, • dżem, • ziemniaki, • biały ryż, • biały chleb, • płatki kukurydziane, • miód. 1.3 TLUSZCZE Ostatnim niezbędnym makroskładnikiem, które dokładnie opisał David Robson (Robson, 2009) w artykule „Złe i Dobre tłuszcze" są tłuszcze. Tłuszcze uważane są [...]

    Odpowiedzi: 15 Ilość wyświetleń: 15486 Data: 2009-06-17 18:23:50 Szacuny postu: 5 (cały temat: 0)
  • [...] witamina FF, olej z rekina, lecytyna, witamina B6, witamina B15 (kwas pangamowy), witamina B12, kwas foliowy, koffeina, teobromina, efedryna, kamfora, olejki eteryczne, miód, sitosterole. Synergizm farmakologiczny polega na wzajemnym potęgowaniu swojego działania przez równocześnie zażywane leki. Leki synergistyczne wydłużają i wzmacniają [...]

    Odpowiedzi: 10 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2005-01-09 12:37:36 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • zioła

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    [...] iglicowy - Mel Erodii: Na każdą łyżkę świeżego siekanego ziela dać 1 łyżkę miodu i 10 kropli gliceryny, wymieszać. Zażywać 3-4 razy dz. po 1 łyżce. Podobnie sporządza się miód iglicowy z suchego ziela. Syrop iglicowy - Sirupus Erodii: świeże zmielone ziele v ilości 2 szklanek pełnych zalać 300 ml wody; dodać 3 łyżki korzenia żywokostu i 2 [...]

    Odpowiedzi: 11 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2004-05-18 19:58:35 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Leczenie naturalne Art

    Temat
    Zdrowie i Uroda

    [...] chorobie. Miód wzmacnia pracę serca, rozgrzewa, działa korzystnie na płuca, regene-ruje organizm. Działanie miodu wzmacnia dodanie soku z ziół (ziołomiody). Na przykład miód aloesowy jest doskonałym środkiem regenerują-cym organizm. Zimą i wiosną warto pić wodę miodową - 1 szklanka wody + 1 łyżeczka miodu, zostawić na noc i rano wypić. [...]

    Odpowiedzi: 7 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2009-07-29 22:11:50 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Diety każdego rodzaju

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    [...] kapusty) - marchew, szpinak, brokuły, pomidory bez skórki, sałata, jabłka pieczone lub utarte, sok z pomarańczy, grejpfrutów, cytryn, winogrona bez pestek i skórek, cukier, miód, syropy owocowe, galaretki owocowe, kisiele, kompoty przecierane z owoców świeżych lub mrożonych, przyprawy łagodne; cynamon, bazylia, liście laurowe, sól, sok z [...]

    Odpowiedzi: 57 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2003-03-12 17:36:42 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • WZROST - PORADY

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    [...] buraki , marchwie , cerely , grzyby , kapusta , daty , szpinak , czarne figi {stroje} , maliny , roquefort ser , kiełki pszenicy , zielone ziarnka , mleko , sałata , zboże , miód , cebule , pomarańcz , grejpfrut , , brzoskwinie , mniszki lekarskie , gruszki , pyłek , suszona śliwki , jabłka , rzodkiewki , wysuszały rodzynki , warzywa , itd [...]

    Odpowiedzi: 46 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2005-02-05 11:35:03 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • CHOROBY OD A DO Z !!

    Temat
    Zdrowie i Uroda

    [...] jakiś czas, łykając ślinę. Powtórzyć to samo z innymi oliwkami. Jeść kawałki świeżej białej rzepy. Porcja: 5-10 kawałków trzy razy dziennie. Z rzepy wykroić środek, wlać miód. Odstawić na 4 godziny. Następnie zlać sok do słoika. Przechowywać w lodówce. Dorosłe osoby: 2-3 stołowe łyżki w dzień. Dzieci po l łyżeczce od herbaty rano i wieczorem. [...]

    Odpowiedzi: 11 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2005-07-07 02:04:35 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • [...] treningowo, ewentualnie do pierwszego posiłku" Źródłami węglowodanów są: * kasze np. jęczmienna, gryczana, brązowy ryż, ciemne makarony, płatki owsiane, razowe pieczywo * miód - naturalne źródło cukrów prostych - glukozy i fruktozy * owoce - źródło fruktozy „Tam gdzie są potrzebne, dodajemy węglowodany." D- jak Dziesięć wskazówek [...]

    Odpowiedzi: 12 Ilość wyświetleń: 18971 Data: 2009-11-30 09:04:24 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)