[...] złożone pochodzenia roślinnego, produkty zbożowe są podstawowym źródłem energii. Wskazane jest, by produkty te były możliwie mało przetworzone. Jeśli więc wypieki czy makarony, to w miarę możliwości z mąki tzw. pełnego przemiału - najlepiej żytniej. Chleb raczej razowy, a nie pieczywo pszenne jasne czy słodkie, np. chałka. Kasze - grube, [...]
[...] do minimum. -Skrobia jest białą substancją pozbawioną smaku, występującą w wielu surowcach roślinnych, jak zboża, ziemniaki, fasola, groch i w przetworach, takich jak makaron, chleb i wszelkiego rodzaju ciasta. Spożycie skrobi wywołuje uczucie sytości, gdyż pozostaje ona dłużej w przewodzie pokarmowym niż cukier. -Włókno jest węglowodanem [...]
jeszcze mala korekta z mojej strony... do sniadania jakis owoc w 2 posilku sam chleb z tunczykiem a w posilku po-treningowym zamiast zwyklego makaronu, makaron sojowy lub rozgotowany ryz
coodo a'la disik Czasami wcinam takie coś. Makaron wymieszany z jajkiem na patelni. Makaron spaghetti (100-150g) + 2 całe jajka, do tego ugotowany sos pomidorowy lub przyrządzony samemu ze świeżych pomidorów. Wartości odż. ok. 75 węgli 25-30 g białka 15 g tłuszczu Inna potrawa: ryż (parabolizowany) + tuńczyk rozdrobniony wymieszany + kukurydza i [...]
Mam pytanko czy makaron sojowy to węglowodany złożone? J jeśli kotoś posiada spis produktów które zawierają węglowodany złożone to bym bardzo prosiło podanie. Z góry dzięi !!! Pozdrowionka dla wszystkich
WITAM WSZYSTKI ZAINTERESOWNYCH Z GÓRY PRZEPRASZAM ZA BŁEDY CHCIAŁEM WAM ZAPROPONOWAĆ AKCJE REDUKCJI KTÓROM ZACZELI BYŚMY OD 28 CZERWCA AŻ DO KOŃCA WAKACJI. JEJ ZAŁOŻENIAMI BĘDZIE REDUKCJA TKANKI TŁUSZCZOWEJ PRZY JAK NAJMIEJSZEJ STRACIE MIĘŚNI I WMIARE MOŻLIWOŚCI POPRAWIENIA JAKOŚCI MIĘŚNI. NAJPIERW ZACZNE OD PLANU TRENINGOWEGO PLAN [...]
ig to współczynnik podnoszenia cukru we krwii.. im jest wyższy tym cukier zawarty w węglowodanach zostaje szybciej uwolniony do krwiobiegu.. jeżeli zjadasz coś o wysokim ig to poziom cukru podnosi sie niemal natychmiastowo i jeżeli nie ma na niego zapotrzebowania to zostaje on odłożony.. natomiast z produktów o niskim ig cukier (energia) zostaje [...]
[...] w ogóle w I fazie to ostrożnie ze słodkościami (najlepiej zapomnieć o słodkim smaku potraw. znaczy takim stricte słodkim, jak w "normalnym" żywieniu). Co do ryżu i makaronu- to juz nie pamiętam IG ryżu, ale ma to być basmati albo dziki (uwaga drogi) i gotowany na sposób azjatycki - czyli mała ilość wody, krótko i na małym ogniu i niech [...]
Nalezy również pamiętać że makaron zawiera tłuszcz który trzeba wliczyć do ogólnego zapotrzebowania dobowego. Z makaronów polecam również sojowy ze względu na zawartość lecytyny.
[...] skończę aeroby o 19tej to zaraz potem jakieś węglowodany proste, a o 20.30 omlecik? No i problem w tym , ze węglowodany w mojej diecie to głównie fruktoza i laktoza (czyli nie są wielozłożone). Jedynie w weekendy czaem jakiś ryż dziki lub makaron sojowy, ale nie zawsze - głównie gotowane warzywa. Mam nadzieje, ze teraz jeśniej sie wyraziłam
[...] zamiast 4 szkalnek wody daje 2-2,5 dorzucam dwa jaja na twardo (jak mówił marcinecki dla uzupełnienia aminogramu) i, jak akurat potrzebuje więcej węgli, gotowane ziemniaczki makaron albo ryż. kotletów mielonych sojowych już nie robie bo wymagają użycia sporej ilości tłuszczu żeby były smaczne , jednak jeżeli jesteś chudy i masz problemy z masą to [...]