dont, MagdaK dała tam też swój przepis, z którego ja też korzystam ja robie : 2 jaja, 20-30gr mąki żytniej 2000, białko ubijam z mąką, żółtko z odrobiną wody gazowanej miksuję, potem delikatnie mieszam całość i na rozgrzanej patelni, na małym ogniu z przykrywką :-)
reziolki a masz nowo uchodowany zakwas? bo chleb zytni to wyrabia sie raz dwa np lyzka (maka zytnia nie ma glutenu wiec nie wyrabia sie jej jak pszenna). Wina moze byc za mlody zakwas-bo jak jest mlodszy to potrzebuje chleb wiecej czasu zeby wyrosnac (ja pilnowalam tak 'na oko' az sie wyraznie powiekszyl) czasem nastawilam go przez noc, albo na [...]
reziolki a masz nowo uchodowany zakwas? bo chleb zytni to wyrabia sie raz dwa np lyzka (maka zytnia nie ma glutenu wiec nie wyrabia sie jej jak pszenna). Wina moze byc za mlody zakwas-bo jak jest mlodszy to potrzebuje chleb wiecej czasu zeby wyrosnac (ja pilnowalam tak 'na oko' az sie wyraznie powiekszyl) czasem nastawilam go przez noc, albo na [...]
No, przeczytałam cały ;) Od poniedziałku zaczynam jeść jak Obliques przykazała, pół tego tygodnia starałam się ogarnąć rozpustne ilości ww, ale chyba doszłam jak to umieścic w misce. Zrobiłam pasztet z przepisu Oveji (Ovei?) w konstelacji: jaś/zielona soczewica/cieciorka - z duszoną cebulą, papryką i pieczarkami + 1 jajco,koncentrat i przyprawy. [...]
odśwież zakwas trzykrotnie, jesli stał w lodówce długo a był dobrze wyrośnięty ? powinien podwoić objętośc przed wsadzeniem do piekarnika żytni chleb lepiej sie piecze w temperaturze opadającej czyli 240 st - 10 minut, 220 - 30 minut i 180 30 minut ja swój przedwczoraj upiekłam 240 st przez 55 minut lekko sie przypiekł i ma super smaczną skórkę :) [...]
.... drugi raz wczoraj pieklam chleb i znowu zakalec. Wydaje mi sie ze mam zbyt zimno w domu i zakwas nie chce rosnąć podczas dokarmiania. Kiedyś widziałam takie czapeczki z materialu, z warstwa trzymająca ciepło. Może to by mi sie nadalo. Z mojego doświadczenia wynika, że zakwas wcale nie musi jakoś specjalnie rosnąć, jak ma kwaśny smak i zapach [...]
CiociaSamoZło - z moich doświadczeń wynika, że drożdże (pomijam tu fakt czy w ogóle spożywać drożdże) źle współpracuja z mąką żytnią razową (ciasto nie wyrasta). dontknow - jeśli chodzi o ten przepis z kwestii smaku, to ja bym zaryzykowała, po dodaniu odżywki ciasto będzie pewnie nieco bardziej gęste, ale powinno się udać.
porandojin - zmiel płatki owsiane i będzie mąka owsiana, naleśniki śmiało możesz z niej robić. Osobiście też robiłam z żytniej 2000 i dawały radę (nawet małż zjadł a on wybredny jest ;-) ).
8-) to zjem ze 3-5 pierożków--- ciasto to tylko woda i maka a farsz kapucha własnego kiszenia + grzyby z polskiego lasu +troche masła, przyprawy :-)) ale i tak nastawiam sie glownie na kapuche z grochem A co Wy robicie na wigilie???
Kolejne modyfikacje dotyczące mojego chleba bezglutenowego: http://www.sfd.pl/Lady_w_kuchni%2C_czyli_nasze_babskie_przepisy_%3B_-t696301-s28.html myślę, że przydadzą się również tym, którzy normalny żytni pieką: 1) zaczyn może rosnąć w piekarniku, tylko to ostateczne ciasto nie....mi rosło od wczoraj w nocy do praktycznie teraz poza piekarnikiem [...]
ciezko doradzić, nawet nie napisałas z jakiego przepisu pieczesz ten chleb, ile ma Twój zakwas ? Biała mąka pszenna to tu jest niejadana ;) a sól raczej podnosi rosnięcie chleba, dlatego sklepowe sa słone Zmieniony przez - etrala w dniu 2013-02-27 20:43:05
Dziewczyny mam nadzieję że mnie poratujecie. Próbuję upiec chleb i okazuje się to dla mnie niewykonalne. A nie chwaląc się idzie mi świetnie przy pieczeniu ciast, zawsze mi wychodzą a ten chleb jakby się zawziął na mnie. Pierwszy bochenek poszedł do kosza, robiłam na zakwasie z mąki pszennej białej (tak się ona chyba nazywa), zaczyn mi nie urósł [...]
Moim zdaniem lepiej robić gęste ciasto chlebowe (gęsta maź), zbyt rzadkie nie rośnie lub trudniej je upilnować. Smaczny chleb wychodzi, gdy zakwas i mąka są w proporcjach pół na pół, np. 300g / 300g (patrz w kuchni: Oveja). Ja robię razowy zakwas z mąki 2000, a dosypuję białą mąkę, też żytnią. Ciasto rośnie różnie – nawet 5-6 godzin, ale [...]
No właśnie, jak raz miałam śliwki w menu, to Marta mi uzmysłowiła, że to prawie sam cukier. Już zrobiłam z mąką żytnią - lekko jakby kwaskowy smak wyszedł, ale można się przyzwyczaić. Na razie tylko próbowałam, bo sos na jutro. Wpadłam jeszcze przed chwilą, że siemię lniane może zagęścić, ale nie wiem, czy lekko orzechowy smak w sosie będzie ok. [...]
Agnese a nie jest słodkawy ten chleb? Bo mąka kasztanowa jest dość słodka. I rzeczywiście przekonałam się że konsystencja bezglutenowego ciasta musi być dużo rzadsza, takie lejące się błoto %-)
Piękne! Te okrągłe to jakoś bez formy robisz? I jak zrobić by była mąka na wierzchu? :-D Bo na razie umiem tylko by była na spodzie. Zmieniony przez - ag88 w dniu 2013-05-05 22:51:24
tez uzywamy kamienia i koszykow (moze byc miska wylozona czysta scierka kuchenna, posypana maka), i przyznam ze kilka prob pieczenia zytniego na zakwasie na kamieniu skonczylo sie nieciekawie, ale kilka dalo sie po wyrosnieciu w formie/koszyku'przerzucic'-roznie bywa mysle ze zalezy od smaku- ja nie przepadam za ciemnym pieczywem i dla mnie w [...]