Biola albo chemia rozszerzona ale po odpowiedziach ŁukaszK i Faftaq'a odnośnie tego, wychodzi na to, że lepszą opcją jest chemia. Ciekawie będzie, bo babę miałem tak pie*olniętą, że znienawidziłem ten przedmiot %-)
Prawda, o tłuszczówkach coraz głośniej: nawet na potreningu.pl ostatnio pojawiały się artykuły. Myślę, że obecnie w tym temacie możemy mówić o pewnym regresie, w stosunku do tego co miało miejsce jakieś 3-6 lat temu, gdy pojawiło się naprawdę sporo interesujących badań przeprowadzonych przez takich naukowców jak Volek, Westman i Phinney. Wtedy na [...]
Czy spora podaż tłuszczy nie odbije się negatywnie na zdrowiu takiej osoby? Wiadomo że osoby aktywne fizycznie nie powinny mieć z tym problemu? ale osoby u których główny wysiłek fizyczny to stukanie w klawiaturę lub podbiegnięcie do tramwaju to max... jak odniesiecie się do takiej sytuacji. Diety niskowęglowodanowe przeznaczone są głownie dla [...]
Na poprzedniej stronie znajduje się wyjaśnienie, dlaczego pytania w stylu: "czy łykanie żelatynowych kapsułek przerwa post?" po prostu są niewłaściwe. Zmieniony przez - LukaszK w dniu 2013-08-13 13:54:57
Prawda, o tłuszczówkach coraz głośniej: nawet na potreningu.pl ostatnio pojawiały się artykuły. Myślę, że obecnie w tym temacie możemy mówić o pewnym regresie, w stosunku do tego co miało miejsce jakieś 3-6 lat temu, gdy pojawiło się naprawdę sporo interesujących badań przeprowadzonych przez takich naukowców jak Volek, Westman i Phinney. Wtedy na [...]
W tej chwili masz skrajnie niskie spożycie tłuszczu. Myślę, że nie jest to dobre rozwiązanie w Twoim przypadku. Niekoniecznie jednak polecałbym Ci całkowite "wycięcie" węglowodanów na rzecz tłuszczów, czyli przejście z jednej skrajności w drugą. Możesz na początek spróbować nieznacznie zwiększyć spożycie tłuszczu (do 0,8 - 1 g na kg masy ciała) [...]
Ciągle pojawiają się pytania czy "coś" przerywa post, czy nie przerywa. Wiele zabiegów może przerywać post, ale ich wpływ na uzyskiwane rezultaty może być zupełnie nieistotny, w zależności od tego jak zdefiniujemy stwierdzenie "przerywa post". Co więcej niektóre zabiegi mogą przerywać post, ale ich wpływ w ogólnym rozliczeniu może być pozytywny. [...]
Krzysiek pod kątem promowania utraty masy mięśniowej, zmniejszania jakości snu i zwiększania hormonów stresu takie rozwiązanie prawdopodobnie byłoby optymalny, ale chyba nie o to Ci chodzi? Zdecydowanie nie polecałbym takiego rozwiązania. Zmieniony przez - LukaszK w dniu 2013-06-05 20:50:14
Posiłek należy zjeść 2-2,5 h przed treningiem. To zależy od posiłku i treningu. W publikacjach naukowych pojawia się sugestia, że w celu zmaksymalizowania wzrostu masy mięśniowej korzystnie jest spożyć posiłek 1-2 godziny przed treningiem. W momencie, gdy przed i po treningu są posiłki bogate w białko (30-40 g) oraz między tymi dwoma posiłkami nie [...]
Autorzy próbowali odpowiedzieć na pytanie, na które obecnie brakuje odpowiedzi. Z tego względu to badanie jest interesujące i w sumie sam niedawno odnosiłem się do tego badania. Na pewno potrzebne są kolejne badania w tym zakresie. Przede wszystkim to badanie nie daje odpowiedzi na pytanie, czy pora przyjmowania kreatyny ma znaczenie, w momencie [...]
Diety obiecujące pozbycie się 14 kg w ciągu 2 tygodni są zwykłym bazowaniem na ludzkiej naiwności, nieznajomości fizjologii, chęci uzyskania szybkich efektów. Dodatkowo podobne mono-diety prowadzą do gigantycznego efektu jojo oraz wyniszczają organizm (brak dostarczania niezbędnych składników odżywczych witamin, minerałów, zdrowych tłuszczy, [...]
Twój jadłospis wskazuje, że nie dotarłaś do najbardziej wartościowych tematów na tym forum. Twoja aktywność fizyczna jest bardzo wysoka, szykujesz się do ważnych zawodów, prawdopodobnie Twój poziom tkanki tłuszczowej już w tej chwili jest niski, a chcesz, żeby był jeszcze niższy. Jest to dosyć skomplikowana sytuacja i niewątplwie nie wystarczy [...]
Możesz podać chociaż jedną publikację? Mogę podać wiele publikacji, włączając publikacje w których bezpośrednio kwestionowana jest szkodliwość nasyconych kwasów tłuszczowych przy niskim spożyciu węglowodanów: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1208952/ A Ty jesteś wstanie podać chociaż jedną publikację naukową, czy ewentualnie stać Cię [...]
Jak już wspomniałem oliwy z oliwek w cenie 20-40 zł za litr niekoniecznie charakteryzują się wysoką jakością i przy ich konsumpcji rzeczywiście może zbierać się na wymioty. Po części w tym tkwi problem, w Polsce mało kto wie jak powinna smakować wysokiej jakości oliwa z oliwek extra virgin. Producenci bezlitośnie to wykorzystują. Proporcja [...]
Chciałbym, aby LukaszK lub ktoś zorientowany odpowiedział mi na takie pytanie, o ile wie. :) Jak ilość skwalenu w olejach roślinnych wpływa na przyłączanie tlenu wolnego z organizmu, a tym samym na oksydacje lipidów oxLDL, kw. tłuszczowych (jełczenie,wiązania pojedyńcze, podwójne między atomami węgla) etc
Ale ja właśnie proponowałbym, żeby większe ilości węglowodanów pojawiały się w ciągu pierwszych 3 godzin po intensywnych treningach, wtedy ich podaż jest najkorzystniejsza/najbezpieczniejsza, w związku z tym, że organizm preferencyjnie odbudowuje uszczuplone zasoby glikogenu mięśniowego. Być może nie masz wpływu na ilość i objętość zajęć [...]
W badaniach wpływu wysiłków zbliżonych charakterystyką do popularnych "aerobów" i "interwałów" na efekty odchudzania często dieta zupełnie nie jest kontrolowana. W związku z czym trudno jest wyciągać wnioski odnośnie efektywności obu form aktywności. Generalnie nie ma między nimi przepaści kreowanej przez fanów i antyfanów obu form aktywności. W [...]
Krótkotrwała jednorazowa głodówka może nie przyczyniać się do obniżenia poziomu testosteronu, co nie oznacza, że okresowe głodówki stosowane w celu uzyskania niskiego poziomu tkanki tłuszczowej nie mogą przyczynić się do obniżenia poziomu testosteronu. Można co najwyżej spekulować, że IF w tym zakresie stanowi korzystniejsze rozwiązanie niż [...]
Qazaq kilka godzin po spożyciu dużego posiłku składniki odżywcze w nim zawarte niekoniecznie są "wtłaczane" do krwiobiegu w jednym momencie. Trawienie i wchłanianie zachodzi stopniowo. W przypadku białek tempo trawienia/wchłaniania jest bardzo wolne. Zazwyczaj zachodzi wolniej niż 10 g na godzinę dla naturalnych źródeł. W jednym z badań białka [...]