Hmmm, ale Oveja pisała chyba, że 14 dni to max w lodówce, potem trzeba już robić następny. :-) nie trzeba, jeśli wyjmiesz go z lodówki, dokarmisz - wystarczy łyżka mąki i łyżka wody, niech postoi trochę i pobąbelkuje, a potem znowu do lodówki :) Mój pierwszy chleb na zakwasie wylądował w koszu. Mazał się w środku jakby był surowy. Zapewne nie [...]
[...] 20g orzechów włoskich, bo zapomniałam dodać ich przy mieszaniu. Piekłam wg tego co napisała etrala, czyli najpierw zmieszałam w misce składniki, odstawiłam na ok 2h (do lekko ciepłego piekarnika), później przełożyłam do foremki (35cm długości) i znów odstawiłam na 2h (na kaloryfer). W ten sposób urósł aż do krawędzi foremki. Podczas [...]
JA dzisiaj piekę dwa chleby, jeden mi właśnie rośnie na kaloryferze, ale chyba nie wyjdzie, będzie lekko za mokry:-( A drugi dopiero będę mieszać, więc zobaczymy,co z niego wyjdzie.
Kiedyś w którymś dzienniku znalazłam taki przepis, ale bez ilości: "A ptasie mleczko tak robię: 1. Żelatynę namoczyć w wodzie (ok. 30 min), potem lekko podgrzać, żeby się rozpuściła, podstudzić 2. Białka (ogrzene do temp. pokojowej) ubić naprawdę sztywno 3. Dodać whey'a i delikatnie wymieszać łyżką, żeby nie zniszczyć pulchności piany 4. Na koniec [...]
pyszne są!! ja ostatnio udusiłam w śmietanie z cebulką na masełku- mniam! jeśli będą bardzo twarde to obgotuj lekko przed duszeniem :-) a i przekrój na pół :-)
kittie ja w sumie z raz piekłam ze stevią, ale jest tak, że na "sucho" daje lekko gorzki posmak, który u mnie w domu wyczują, natomiast znakomicie rozpuszcza się w ciepłych/gorących płynach..słodzę nią np. kawę inkę z odrobiną mleka i czuć jedynie słodycz..przymierzam się do wykorzystania ją znowu do pieczenia ale tak, żeby wcześniej rozpuścić ją [...]
Żytni lepiej żeby trochę ostygł, tak podobno zdrowiej :-) Poza tym ciepły jest taki trochę kleisty, kiepsko by się kroił. Ale u mnie też szamią jak jeszcze lekko ciepławy :-P No i najsmaczniejszy jest gdzieś do wieczora, póki ma jeszcze chrupiącą skórkę ( u mnie zawsze wszyscy na przylepki się rzucają. Kto pierwszy ten lepszy %-) )
[...] majonez, przyprawy, pieprz, sól, Kalafior tarkujemy na tarce o małych oczkach, rzodkiewki i czosnek również tarkujemy na tych samych oczkach. Rzodkiewki mogą zdarzyć się lekko gorzkie, więc trzeba spróbować. Możemy wycisnąć trochę wody, jeśli kalafior i rzodkiewka, taką pozostawiły. Mieszamy dokładnie, dodajemy majonez - 2-3 łyżki i przyprawy [...]
[...] Ziemniaki w skórkach, warzywa i mięso. Wszystko przyprawiamy wedle własnego uznania, wrzucamy do rękawa i pieczemy przez godzinę. Kalafior wychodzi rewelacyjny, chrupiący, lekko twardy. Nie rozwala się tak jak gotowany w wodzie. Na zdjęciu jest schab, ale wychodzi dość suchy. Bardzo dobrze wychodzą uda z kurczaka. Pod koniec pieczenia warto [...]
[...] Ziemniaki w skórkach, warzywa i mięso. Wszystko przyprawiamy wedle własnego uznania, wrzucamy do rękawa i pieczemy przez godzinę. Kalafior wychodzi rewelacyjny, chrupiący, lekko twardy. Nie rozwala się tak jak gotowany w wodzie. wygląda smakowicie :-) a mozesz powiedzieć, czy to mieso ma smak bardziej pieczonego czy gotowanego? Pytam, bo mi po [...]
[...] piekarnika żytni chleb lepiej sie piecze w temperaturze opadającej czyli 240 st - 10 minut, 220 - 30 minut i 180 30 minut ja swój przedwczoraj upiekłam 240 st przez 55 minut lekko sie przypiekł i ma super smaczną skórkę :) jesli chodzi o ilośc zakwas/woda/mąka spróbuj tak 250 zakwasu aktywnego 470 wody 500 mąki żytniej łyżka płaska soli wymieszać [...]
[...] i zapach to jest dobrze (z mąki żytniej 2000). Po trzech dniach dokarmiania powinien być gotowy, jeśli na start było choć trochę starego zakwasu. Poza tym ja wlewam zawsze lekko ciepłą wodę. Zakalec może się zrobić nawet przy idealnym zakwasie i chyba zawsze jest skutkiem słabego wyrośnięcia lub za niskiej temperatury. miałam własny zakwas ale [...]
Pytanie natury kombuchowej (kombuszanej?) – od ok. tygodnia siedzi w herbacie kombucha. Już lekko kwaśno pachnie ale jak nalałam sobie i spróbowałam to kwaśne nie jest. Zdatne to już do picia czy jeszcze poczekać?
[...] goździki i kurkuma. Świeża kolendra jest doskonałym maturalnym konserwantem żywności chroniącym mięso przed rozwojem bakterii E.coli. Z kolei nasiona kolendry mają słodkawy, lekko cytrusowy aromat. Zwykle sprzedawane są w sproszkowanej formie i stanowią jeden ze składników mieszanki curry. Rozmaryn Zawiera związki o działaniu przeciwzapalnym i [...]
[...] rzecz to grilowane śledzie + pieczone bulwy + kwaśna śmietana zamiast sosu. Do tego razowiec z masłem. Inna możliwość to śledź obtoczony w pokruszonym grubo pieczywie Wasa i lekko zrumieniony, a następnie dopieczony w piekarniku. Do tego surówka: kapusta szatkowana jabłko krojone w kostkę + zielony groszek + wasabi (ewentualnie chrzan) + gęsty [...]
Gesti, zapytaj w targowisku która laska ma do wydania grzyba, może akurat. Ja moje lekko przymordowałam, więc na razie muszę je wskrzesić, ale pewnie któraś ma. My się tu grzybem chętnie dzielimy ;-)
[...] się komponuje na zimno. Dobra jest też z dynią :-)) Brukselkę natomiast robię w parowarze, wtedy nie muszę się bać że woda się wygotuje :-P i jak już jest gotowa to obsmażam lekko na maśle klarowanym, trochę soli i gotowe. Planuję też zrobić kiedyś zupę-krem brukselkową, czyli dużo warzyw,mało wody - zblendować, dodać podsmażoną cebulkę ;-]
Brukselkę najczęściej robię podobnie jak sheep, tylko na końcu jeszcze mieszam z lekko rozcieńczoną musztardą bez cukru albo z mieszanką ziół, wędzonej papryki, chilli, czosnkiem. A kasza jaglana jest bardzo uniwersalna, najczęściej jem z owocami na śniadanie: gotuję na mleku lub wodzie, do gorącej dodaję roztrzepane jajka, jak się zetną i utworzą [...]
[...] nie pieni, mimo, że z dobrego źródła, ale ja gotuje bez mieszania w małej ilości wody, tak, że cala woda się wchłania. Na pół kubka kaszy biorę tyle samo wody, gotuję lekko osolona wode i wsypuje kasze. Mieszam raz tylko. Przykrywam i pyrkoli sie na malym gazie, az wchlonie cala wode.NIE MIESZAM to NIE PRZYPALI sie, bo powietrze uchodzi [...]