[...] składników występujących w pokarmach zwierząt i obok tłuszczów podstawowe źródło energi. Węglowodany dzieli się na proste (monosacharydy, m.in. glukoza, fruktoza, galaktoza) i złożone, które można rozłożyć do monosacharydów. Zależnie od liczby podjednostek monosacharydowych rozróżnia się oligosacharydy, m.in. glukoza, fruktoza, [...]
[...] i zębów. Ponadto wspomaga krzepnięcie krwi oraz czynność układu nerwowego. Niedobór wapnia powoduje wadliwe przenoszenie bodźców nerwowych i kurcze mięśni. Witamina D oraz laktoza (cukier z mleka) poprawiają wchłanianie wapnia. Dawkowanie: Norma dzienna obowiązująca dla osób uprawiających kulturystykę nie może być niższa od 900-1200 mg, a [...]
[...] i zębów. Ponadto wspomaga krzepnięcie krwi oraz czynność układu nerwowego. Niedobór wapnia powoduje wadliwe przenoszenie bodźców nerwowych i kurcze mięśni. Witamina D oraz laktoza (cukier z mleka) poprawiają wchłanianie wapnia. Dawkowanie: Norma dzienna obowiązująca dla osób uprawiających kulturystykę nie może być niższa od 900-1200 mg, a [...]
[...] kifoza hiperlordoza skolioza Węglowodany- sacharydy. Ze względu na budowę wyróżniamy monosacharydy np: glukoza, fruktoza oligosacharydy (di- i trisacharydy) np sacharoza i laktoza polisacharydy np skrobia O polisacharydach mówi się jako o cukrach złożonych, o oligo- i monosacharydach jako o cukrach prostych. Ze względu na różnice biochemiczne [...]
[...] je na trzy rodzaje: cukry, skrobię i włókno. -Cukry występujące w sposób naturalny w niektórych produktach spożywczych to na przykład fruktoza w owocach i laktoza w mleku. Cukier rafinowany (sacharoza), z punktu widzenia dietetyki jest całkowicie zbędny i nie wnosi do organizmu nic dobrego, najlepiej więc unikać go lub [...]
[...] składników występujących w pokarmach zwierząt i obok tłuszczów podstawowe źródło energi. Węglowodany dzieli się na proste (monosacharydy, m.in. glukoza, fruktoza, galaktoza) i złożone, które można rozłożyć do monosacharydów. Zależnie od liczby podjednostek monosacharydowych rozróżnia się oligosacharydy, m.in. glukoza, fruktoza, [...]
[...] (np. rolmlecz, ostrowia) i wszelkich podróbek białek serwatkowych. Serwatka białkowa ma co najwyżej 13% białka w 100 g. Reszta to bezużyteczna dla ludzi (szkodliwa) laktoza, nietolerowana przez większość populacji. Często takie oszukańcze aukcje spotyka się na allegro. Warto natomiast kupić białko serwatkowe. UWAGA: ostrowia produkuje [...]
Mam pytanie odnośnie przyjmowania kreatyny na czczo, przed sniadaniem- płatki owsiane, mleko, rodzynki, jabłko, pestki dyni. Czy mleko nie zaburzy pracy kreatyny, nawet w najmniejszym stopniu? Czekam na odpowiedź osób zorientowanych w tym temacie. Słyszałem w sklepie z suplami, że laktoza zakłóca działanie kreatyny.
Czy zamiast glukozy przyswajanej wraz z kreatyną można stosować laktozę ? Ogranizm przetwarza ją na cykry prostę i zawiera ona także D-glukozę ale czy efekt będzie taki sam jak przy kreatynie+czystej glukozie ?? Pozdr
W poprzednim artykule zajęliśmy się konstrukcją stacka przedtreningowego. Tym razem przedstawiamy naszą propozycję na połączenie substancji, które mają na celu wesprzeć organizm w okresie powysiłkowym. Post workout, czyli stack potreningowy to kompozycja substancji aktywnych, które są wymagane dla naszego organizmu w okresie powysiłkowym. Oznacza [...]
Budowa masy mięśniowej wymaga dostarczenia odpowiedniego paliwa w postaci pokarmów, które powinny stanowić grupę wysokoodżywczą. Oznacza to, że nie powinny być to typowe fast foody, a żywność reprezentująca bardziej jakościowe kategorie naszego menu. Prezentujemy Wam listę 35 wskazówek, które rzucą nieco światła na to, jakimi kategoriami [...]
[...] co zwiększa kaloryczność napoju. To powoduje, że białko z mlekiem nie zawsze nadaje się dobrze na diecie redukcyjnej, kiedy liczy się kalorie, a te pochodzące z cukrów prostych, do których zalicza się laktoza, są w szczególności niekorzystne z punktu widzenia odchudzania. Dla osób chcących zrzucić zbędne kilogramy lepsze jest więc białko z wodą.